Palo santo: beneficii și utilizări ale „lemnului sfânt”
 

Palo santo: beneficii și utilizări ale „lemnului sfânt”

Palo santo sau lemnul sfânt este folosit în scopuri spirituale și terapeutice. Care sunt beneficiile sale și cum se folosește?
Palo santo: beneficii și utilizări ale „lemnului sfânt”
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 18 mai, 2023

Palo santo (lemnul sfânt) este un element cu multe beneficii, folosit de secole întregi în scopuri energetice, relaxante și medicinale. Numele său științific este Bursera Graveolens și este preferat în aromaterapie grație aromei sale.

Aroma de palo santo este inconfundabilă. Este dulce, puternică și ușor citrică. Mai jos, vom vorbi despre palo santo, originile, beneficiile și întrebuințările sale.

Palo santo sau lemnul sfânt: de unde provine?

Originar din America, acest lemn crește în țări precum Peru, Mexic și Costa Ric. Conform legendelor incașe, era folosit în ritualuri pentru conectarea spirituală cu strămoșii. În plus, se credea că atrage norocul și alungă energiile negative, idei care persistă și astăzi.

Lemnul palo santo se folosea și în ceremoniile de natură sacră, mai ales pentru căsătorii. Aroma și fumul său au conotații pozitive care s-au transmis din generație în generație.

Lemnul palo santo are beneficii
Palo santo este folosit pentru a alunga energia negativă din casă.

Ce beneficii are palo santo sau lemnul sfânt?

Literatura populară asociază utilizarea de palo santo cu diverse efecte pozitive. Acest lemn este adesea folosit pentru a purifica mediile și a schimba energiile. Să vedem ce efecte poate avea:

 • Respinge energiile negative. Palo santo este responsabil de curățarea mediului și atragerea energiilor pozitive.
 • Are proprietăți antiinflamatorii. Din palo santo se obține un ulei care are capacitatea de a reduce inflamația, printre alte proprietăți terapeutice.
 • Ameliorează tensiunea nervoasă. Acest lemn are capacitatea de a reduce nivelul de stres și anxietate.
 • Este ideal pentru meditație. Datorită proprietăților menționate, este utilizat pe scară largă în sesiunile de meditație, yoga și reiki, deoarece ajută la relaxarea minții.

Palo santo: diferite moduri de utilizare

Acest lemn poate fi folosit în diferite moduri. Uleiul său esențial este ars sau aplicat topic. Alții folosesc acest lemn în infuzii.

Cum se arde palo santo?

În primul rând, trebuie să menționăm faptul că palo santo este disponibil în magazinele naturiste sub formă de bețe sau bucăți cioplite. Fiind un lemn rezistent, se va aprinde mai greu.

 • Luați una dintre bucăți de un capăt, aprindeți capătul opus și țineți-l în sus până când formează jar. După aproximativ 30 de secunde, stingeți flacăra și puneți bățul fumegând într-un recipient adecvat.
 • Fumul poate irita căile respiratorii, așa că nu îl inhalați de aproape. Aveți răbdare, parfumul va inunda întreaga cameră.

În ceea ce privește fumul, acesta ar trebui să fie alb sau gri. Dacă observați că este negru, copacul a fost tăiat devreme pentru a grăbi comercializarea.

Dacă vreți să purificați locuința, trebuie să duceți recipientul care conține palo santo în toate spațiile casei. În mod ideal, ferestrele ar trebui să rămână închise, astfel încât fumul să pătrundă în fiecare colț și să alunge energia negativă.

Aveți grijă să nu lăsați nicio cameră plină de fum la final, pentru că acest lucru este dăunător sănătății. După câteva minute, puteți începe aerisirea încăperilor.

Bețe subțiri

În acest caz, puneți bețele în săculețe de voal, astfel încât aroma lor să fie eliberată în aer. Bețele nu se ard, ci se pun în dulapuri.

Ulei esențial

Uleiul din acest lemn are aromă de citrice cu o notă de dulceață. Se folosește pentru masaj și relaxare. Verificați dacă produsul cumpărat este potrivit pentru aplicarea directă pe piele.

Adesea, necesită amestecarea cu un ulei purtător, cum ar fi uleiul de jojoba sau de migdale. În acest caz, consultați eticheta produsului.

Acest ulei poate fi pus și în difuzoarele de aromă. Trebuie doar să puneți câteva picături și să adăugați apă.

Bucăți de lemn palo santo
Uleiul esențial de palo santo este folosit pentru aromaterapie.

Palo santo: lemnul sacru cu multe beneficii

Pe scurt, palo santo este un lemn apreciat pentru puterea sa energetică și aromatică. Tradițiile din jurul său sunt interesante. În orice caz, palo santo emană o aromă plăcută și este ideal pentru relaxare. De ce să nu-l folosiți acasă?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Yautibug Naula, W. A., & Zambrano Sánchez, K. L. (2019). Extración de aceite esencial del árbol de palo santo (Bursera Graveolens) y su aplicación culinaria(Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad de Ingeniería Química).
 • Acuña, O., & Torres, A. (2010). Aprovechamiento de las propiedades funcionales del jengibre (zingiber officinale) en la elaboración de condimento en polvo, infusión filtrante y aromatizante para quema directa.
 • Cañarte-Vélez, C. R., & Ponce-Párraga, K. Y. (2021). Viabilidad técnica en la extracción de aceites esenciales en la hoja de palo santo (Bursera Graveolens). Dominio de las Ciencias7(1), 124-137.
 • Eugenio Hurtado, M. T. (2014). La producción del aceite e incienso del palo santo o (bursera graveolens) en el cantón Puerto López, provincia de Manabí(Doctoral dissertation, Universidad de Guayaquil Facultad de Ciencias Económicas).
 • Vélez, C. R. C., & Párraga, K. Y. P. (2021). Viabilidad técnica en la extracción de aceites esenciales en la hoja de palo santo (Bursera Graveolens). Dominio de las Ciencias7(1), 26.
 • Escobar Cardona, O., & Rodríguez Guzmán, J. R. (1993). Las maderas en Colombia. 32. Caoba. Palo santo.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.