Pizza bolognese: rețetă ușoară și delicioasă
 

Pizza bolognese: rețetă ușoară și delicioasă

Vă vom arăta pașii pe care trebuie să îi urmați dacă doriți să faceți acasă o pizza bolognese cu un aluat de cea mai bună calitate.
Pizza bolognese: rețetă ușoară și delicioasă
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Pizza bolognese poate fi o mâncare grozavă atunci când este făcută acasă. Desigur, este necesar să alegeți corect ingredientele folosite și să mizați mereu pe produse proaspete. În acest fel, veți obține un rezultat final cu densitate nutritivă mare, perfect pentru persoanele care fac sport în mod frecvent.

Înainte de a începe, trebuie menționat faptul că există o mare diferență între pizza artizanală și cea servită de lanțurile de fast-food. În acest din urmă caz, pentru preparare se folosesc multe ingrediente ultraprocesate, cu un conținut ridicat de aditivi artificiali și grăsimi de tip trans. Este indicat sa se limiteze consumul acestor elemente.

Ingrediente pentru pizza bolognese

Pentru a face o rețetă de pizza bolognese de casă rafinată, vor fi necesare următoarele ingrediente:

Aluat

Topping

 • 250 grame de carne de vită tocată
 • 270 grame de roșii zdrobite
 • 70 mililitri de vin roșu
 • 1 morcov mic
 • 1 tijă mică de țelină
 • 1/2 ceapă
 • 1/3 pahar cu apă
 • Oregano uscat
 • Piper negru
 • Sare
 • Cașcaval ras
Pizza bolognese cu blat subțire

Instrucțiuni pas cu pas

Mai jos, veți găsi rețeta împărțită în trei pași pentru o mai bună abordare și înțelegere. În primul rând, vă vom învăța cum să pregătiți aluatul. Apoi, continuăm cu toppingul bolognese și asamblarea.

Cum se face aluatul

Unul dintre secrete constă în obținerea unui aluat excelent. De fapt, dacă reușiți să obțineți aluatul perfect, puteți pune orice vreți deasupra. Va avea întotdeauna un gust senzațional.

 1. Puneți toate ingredientele de mai sus într-un castron mare.
 2. Amestecați mai întâi cu o lingură, apoi folosiți mâinile.
 3. Frământați 15 minute pe blat.
 4. Apoi, puneți rezultatul într-un recipient uns cu ulei și lăsați-l să se odihnească acoperit timp de 1 oră.

Cum se prepară toppingul bolognese

 1. Tăiați mărunt morcovul, tulpina de țelină și ceapa.
 2. Sotați legumele într-o tigaie cu ulei de măsline extravirgin până capătă o textură moale, întotdeauna cu puțină sare.
 3. Adăugați carnea tocata și căliți-o până își schimbă culoarea.
 4. Adăugați vinul și așteptați până se evaporă alcoolul.
 5. Adăugați roșia zdrobită împreună cu apa, oregano și piperul.
 6. Reduceți focul, acoperiți tigaia și așteptați aproximativ 20 de minute.
 7. La final, trebuie să corectați sarea doar dacă este necesar.
Pizza bolognese cu făină neagră

Asamblarea

 1. După o oră, scoatem aluatul din bol și îl întindem cu ajutorul unui sucitor până devine foarte subțire.
 2. Deasupra se pune toppingul bolognese și brânza rasă cu puțin oregano.
 3. Dăm pizza la cuptor pe o tavă cu hârtie de copt la 200 grade Celsius pentru 15 minute, cu foc pe ambele părți. Gata!

Beneficiile „pizzei” bolognese

Includerea pizzei de casă în contextul unei alimentații echilibrate și variate poate genera o serie de beneficii pentru sănătate. În primul rând, este necesar să evidențiem conținutul de proteine al preparatului.

Pizza bolognese oferă proteine cu mare valoare biologică, ce conțin toți aminoacizii esențiali și au un scor bun în ceea ce privește digestibilitatea. S-a dovedit că acești nutrienți sunt cheia pentru prevenirea sarcopeniei.

Pizza de casă conține carbohidrați de calitate, cu un indice glicemic scăzut. Aceste elemente sunt decisive în furnizarea energiei necesare pentru antrenamentele de mare intensitate. De asemenea, intervin în procesele de recuperare prin favorizarea resintezei glicogenului. Acest lucru este evidențiat de cercetările publicate în revista Nutrients.

Este de menționat și prezența antioxidanților, în special din roșii. Această legumă conține licopen. Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare, licopenul este un element cheie în prevenirea problemelor cardiovasculare.

Faceți rețeta de pizza bolognese acasă!

După cum ați văzut, pregătirea de pizza bolognese este foarte simplă. Cu puține ingrediente, veți obține un rezultat excelent, atât la nivel organoleptic, cât și nutrițional. Este un preparat care poate fi inclus în contextul unei alimentații echilibrate și variate, oferind energie de bună calitate pentru eforturi de mare intensitate.

Amintiți-vă că este important să promovați o serie de obiceiuri bune pentru a avea o sănătate optimă. Nu doar dieta este importantă, ci și exercițiile fizice regulate. Mai presus de toate, trebuie pus accent pe antrenamentul de forță, deoarece permite controlul nivelurilor de inflamație și oxidare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Naseeb, M. A., & Volpe, S. L. (2017). Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutrition research (New York, N.Y.)40, 1–20. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2017.01.001
 • Alghannam, A. F., Gonzalez, J. T., & Betts, J. A. (2018). Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients10(2), 253. https://doi.org/10.3390/nu10020253
 • Przybylska, S., & Tokarczyk, G. (2022). Lycopene in the Prevention of Cardiovascular Diseases. International journal of molecular sciences23(4), 1957. https://doi.org/10.3390/ijms23041957

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.