Rădăcina de ghimbir: 7 beneficii

· 26 ianuarie 2016
Pe lângă ajutorul dat pentru absorbția nutrienților de către organism, rădăcina de ghimbir previne constipația și contribuie la procesul de digestie. Ameliorează durerile de stomac și pe cele abdominale provocate de balonare.

Rădăcina de ghimbir nu este foarte atrăgătoare, dar are un gust deosebit și poate fi adăugată în sosuri, supe, mâncăruri marinate, feluri principale și chiar în deserturi. În afară de întrebuințările culinare, ghimbirul a devenit popular în ultimii zeci de ani în întreaga lume datorită proprietăților medicinale ce contribuie la sănătatea organismului în mai multe moduri.

Multe persoane încă nu știu despre beneficiile pe care le poate aduce această rădăcină ieftină și accesibilă. De multe ori o vedeți în magazine și probabil că o ignorați, dar este o minune pentru sănătate la un preț atât de mic.

De aceea, în articolul de astăzi, vrem să vă arătăm șapte dintre principalele beneficii ale ghimbirului pe care probabil că nu le cunoașteți. Vă vom spune și cum puteți beneficia de numeroasele lui proprietăți, așa că, nu uitați să-l achiziționați atunci când mergeți la cumpărături!

Îmbunătățește circulația

Rădăcina de ghimbir conține magneziu și zinc, elemente foarte importante pentru îmbunătățirea circulației. Aceasta împiedică acumularea colesterolului rău în ficat, ceea ce poate preveni apariția problemelor cardiovasculare mai târziu în viață. Printre altele, rădăcina de ghimbir poate fi folosită pentru reducerea febrei și ameliorarea acesteia prin transpirație abundentă.

Îmbunătățește absorbția nutrienților

Rădăcină de ghimbir

Consumul de rădăcină de ghimbir garantează absorbția de către organism a nutrienților esențiali din alimente. Acest fapt se datorează stimulării secreției de enzime la nivel gastric. Dacă nu aveți poftă de mâncare, încercați să mestecați o bucățică de rădăcină de ghimbir înainte de mese.

Vă protejează de gripă și răceli

Ghimbirul este un expectorant natural și are proprietăți antibiotice, luptând cu răceala și gripa. Această rădăcină a fost folosită timp de secole în Asia ca tratament puternic în caz de răceli, gripe și tuse. Departamentul de medicină al Universității din Maryland a confirmat acest lucru, iar studiile au arătat că prin consumul de ceai din rădăcină de ghimbir, simptomele răcelii și gripei la adulți se reduc.

Îmbunătățește digestia

Ghimbirul ameliorează durerea abdominală produsă de balonarea stomacului. Această rădăcină previne și ameliorează constipația, reduce gazele și ajută procesul digestiv în general.

Poate lupta împotriva cancerului

În tratarea cancerului se folosește ghimbir

Numeroase studii au arătat că ghimbirul poate avea puternice efecte anticancerigene prin inhibarea creșterii celulelor canceroase – mai ales la nivelul colonului și al prostatei.

Întărește sistemul imunitar

Consumul regulat de rădăcină de ghimbir întărește sistemul imunitar și ajută organismul să se apere împotriva posibilelor infecții și răceli. Previne apariției tusei, a gripei sau a bolilor cronice. Reduce riscul unui accident vascular și este foarte folositor în lupta cu infecțiile bacteriene intestinale.

Ameliorează durerile articulare

Rădăcina de ghimbir are proprietăți antiinflamatorii puternice și contribuie la reducerea durerilor de orice tip și a inflamațiilor articulare.

Cum puteți beneficia de minunatele proprietăți ale rădăcinii de ghimbir?

Cană cu ceai de ghimbir și lămâie

Așa cum am spus și la începutul articolului, rădăcina de ghimbir poate fi adăugată în multe rețete și feluri de mâncare datorită delicatului gust înțepător și a aromei sale. Vă prezentăm câteva idei minunate pentru a putea beneficia de proprietățile ghimbirului în fiecare zi.

Orez cu ghimbir și ierburi

Ingrediente

  • Orez basmati
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 linguriță cu rădăcină de ghimbir rasă
  • 1 ardei iute
  • Coriandru

Cum se prepară?

Tăiați usturoiul și ardeiul iute în bucăți foarte mici. Fierbeți orezul timp de 20 de minute. Când orezul este fiert, adăugați usturoiul, ghimbirul, ardeiul iute și coriandrul. Amestecați bine și este gata de servit!

Suc din rădăcină de ghimbir pentru circulație

Ingrediente

  • 1 măr, tăiat în sferturi
  • 1 cană cu suc de portocale proaspăt stors (200 ml)
  • 1 bucată de rădăcină de ghimbir

Cum se prepară?

Adăugați toate ingredientele într-un blender și amestecați până obțineți un smoothie. Este indicat să consumați acest suc puțin rece, o dată pe zi.

Ceai de ghimbir pentru întărirea imunității organismului

Ceaiul de ghimbir este una dintre cele mai bune modalități de a beneficia de proprietățile acestei rădăcini. De obicei, acest ceai este folosit în lupta cu simptomele gripei și ale răcelii, dar și pentru a ameliora durerile provocate de bolile articulațiilor. Este recomandat și pentru întărirea sistemului imunitar.

Ingrediente

  • 1 cană cu apă (200 ml)
  • Rădăcină proaspătă de ghimbir
  • 1 lămâie
  • Miere

Cum se prepară?

  • Fierbeți o cană cu apă într-un ceainic sau ibric. Tăiați sau dați pe răzătoare rădăcina de ghimbir.
  • Stoarceți lămâia într-o cană și adăugați ghimbirul ras. Turnați apa fierbinte peste acest amestec. Apoi îndulciți ceaiul cu puțină miere, după gust.