Rețetă de ceapă caramelizată fără zahăr
Verificat și aprobat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor
Rețeta de ceapă caramelizată fără zahăr nu este complicată. Acest aliment conține deja carbohidrați, care sunt eliberați datorită anumitor reacții care au loc la gătitul la foc mic. Ceapa caramelizată este o garnitură delicioasă, pe care o putem mânca fără vină sau remușcări. La prepararea sa se folosesc doar produse naturale și rezultatul are un conținut relativ scăzut de calorii.
Ceapa caramelizată: o garnitură excelentă
Ceapa este unul dintre produsele naturale cu numeroase beneficii pentru sănătate. Este folosită ca expectorant, diuretic și digestiv și pentru a ajuta la funcționarea sistemului cardiovascular, conform rezultatelor mai multor studii.
Fiind bogată în minerale, ceapa se folosește și la realizarea măștilor de hrănire a pielii. Puteți face chiar și un șampon cu ceapă.
În bucătărie, ceapa este un ingredient de neînlocuit. Poate fi consumată crudă în salate. Se adaugă în tocănițe, oferind o savoare incomparabilă. Printre cele mai delicioase aperitive se numără inelele de ceapă.
Ceapa caramelizată este folosită ca garnitură pentru multe feluri de mâncare. Se potrivește bine cu o omletă de cartofi, carne, brânzeturi, burgeri, sandvișuri sau quiche și chiar pe o felie de pâine prăjită!
Recomandăm: Mierea și ceapa pentru tuse: un remediu foarte eficient
Rețetă de ceapă caramelizată fără zahăr
Este necesar să precizăm că rețeta originală de ceapă caramelizată este fără zahăr. Acest produs conține deja carbohidrați, care sunt eliberați în timpul gătirii la foc mic în ulei. Procesul are la bază reacția Maillard. Când apa se evaporă, temperatura crește, apare caramelizarea și începe reacția Maillard.
În continuare, vă vom prezenta un mod simplu de a pregăti ceapă caramelizată fără zahăr, cu doar câteva ingrediente. Cu siguranță o să vă placă!
Ingrediente
- Ulei de măsline (de preferință extravirgin): 6 până la 7 linguri
- O jumătate de cană de apă (125 ml)
- Un praf de bicarbonat de sodiu (opțional)
- O linguriță rasă de sare
- 4 până la 5 cepe mari
Ustensile
Pe parcursul procesului, trebuie să utilizați următoarele instrumente:
- Cuțit mare
- O tigaie mare sau un wok
- O lingură de lemn
- Recipient de sticlă sterilizat pentru depozitare
- Tocător (de preferință din lemn, nu din plastic)
Instrucțiuni pas cu pas
Prepararea cepei caramelizate fără zahăr este un proces simplu. Cu toate acestea, necesită atenție deplină.
1. Alegeți ceapa
Desigur, trebuie să cumpărați ceapă sănătoasă. Cu cât este mai mare și mai proaspătă, cu atât mai bine. Este necesar să vă asigurați că nu prezintă vânătăi, părți deteriorate sau găuri. Este important să acordați atenție mirosului, deoarece aroma poate dezvălui procesul de descompunere.
Există mai multe tipuri de ceapă: albă, franțuzească, de primăvară, roșie, de apă, etc. Pentru rețeta pe care urmează să o preparăm, este recomandată cea albă. Aceasta conține mai multe zaharuri naturale.
2. Spălați ceapa
Deși vom folosi straturile interioare, este indicat să spălăm bine toate alimentele. Este posibil ca ceapa să fi intrat în contact cu diferite produse chimice.
3. Curățați și tăiați ceapa
Mai întâi, tăiați ceapa în patru. Dați deoparte primele două straturi exterioare. Apoi, tăiați ceapa fâșii, asigurându-vă că acestea nu sunt prea subțiri.
4. Încingeți uleiul și adăugați ceapa
Puneți tigaia sau wok-ul la încins și adăugați uleiul de măsline. Când acesta este fierbinte, adăugați ceapa tocată. Trebuie să încercați să distribuiți bine fâșiile, ca să nu fie îngrămădite. Adăugați sare. Mențineți flacăra scăzută pe tot parcursul procesului de preparare.
5. Caramelizați ceapa
La început, când ceapa începe să piardă apă, devine transparentă. Apoi, apa se evaporă și începe caramelizarea. Ceapa devine aurie. Zaharurile sunt eliberate, conferind savoarea caracteristică acestei rețete.
Procesul durează: aproximativ două ore și jumătate. Trebuie să aveți răbdare. În prima oră, trebuie să întoarceți din când în când fâșiile, folosind lingura de lemn.
În ultima oră a procesului, atenția trebuie să fie mai mare, deoarece ceapa se poate arde. Tonul auriu se va schimba într-o culoare caramel, puțin mai închisă. De asemenea, textura se schimbă.
Descoperiți: 6 moduri de a curăța casa cu ceapă fără miros
6. Alegeți recipientul pentru depozitare
Scurgeți excesul de ulei și puneți ceapa într-un recipient de sticlă sterilizat. Aceasta poate fi păstrată până la o săptămână.
Câteva sfaturi și recomandări
Printre recomandările care trebuie luate în considerare se numără următoarele:
- Dacă observați că ceapa se usucă, puteți adăuga puțină apă.
- Un praf de bicarbonat de sodiu, adăugat când caramelizarea se termină, servește la conservare.
- Un alt ingredient opțional care poate fi adăugat este oțetul: o linguriță poate spori aroma, aceasta devenind dulce-amăruie.
- Mulți preferă să adauge oregano sau alte mirodenii, precum piperul negru, pentru o aromă explozivă.
- Ceapa caramelizată neîndulcită își reduce destul de mult volumul.
- La servire, ceapa caramelizată se încălzește puțin.
Pentru a savura ceapa caramelizata fără zahar
Prepararea cepei caramelizate nu este foarte complicată, deși procesul este lung. Trebuie doar să nu o ardeți. Diverse feluri de mâncare vor fi mai gustoase cu o porție de ceapă caramelizată fără zahăr. Poate fi savurată fără regrete, deoarece are puține calorii: 187 la o porție de 100 g. O felie de plăcintă are peste 300 kcal.
Un alt avantaj al acestei rețete este faptul că se folosesc ingrediente naturale, fără adaos de zahăr. Acesta este un mare avantaj pentru persoanele care urmează anumite diete (inclusiv dieta keto) sau au diabet.
Există cercetări în care s-a stabilit că ceapa are efecte hipoglicemiante. Poate fi folosită ca supliment alimentar în managementul diabetului zaharat de tip 1 sau 2. În prezent, se propune introducerea cepei caramelizate fără zahar pe lista de gustări sănătoase.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Augusti, K. T. (2020). Therapeutic and medicinal values of onions and garlic. In Onions and allied crops (pp. 93-108). CRC press. https://www.taylorfrancis.com/chapters/edit/10.1201/9780429355752-5/therapeutic-medicinal-values-onions-garlic-thomas-augusti
- Jaramillo, S., Jaramillo, J., & Jaramillo, A. (1997). Estudio fenológico de tres tipos de cebolla de bulbo Allium cepa L. Acta Agronómica, 47(3), 16-23. https://revistas.unal.edu.co/index.php/acta_agronomica/article/view/48195
- Peña, D. G. (2017). Evaluación metabolómica del efecto de cebolla procesada en la prevención de enfermedad cardiovascular y hepática en un modelo de hipercolesterolemia inducida por la dieta (Doctoral dissertation, Universidad Complutense de Madrid). https://dialnet.unirioja.es/servlet/tesis?codigo=122956
- Velandia Bermúdez, C. I. (2018). Plan de negocios para la creación de una empresa que produzca y comercialice snacks de aros de cebolla caramelizada. https://repositorio.udes.edu.co/entities/publication/def7bec2-b6ff-4528-bdea-e3115e1c741b/full
- Voyer, L. E., & Alvarado, C. (2019). Reacción de Maillard: Efectos patogénicos. Medicina (Buenos Aires), 79(2), 137-143. http://www.scielo.org.ar/scielo.php?pid=S0025-76802019000300008&script=sci_arttext&tlng=en
- Zhao, X. X., Lin, F. J., Li, H., Li, H. B., Wu, D. T., Geng, F., … & Gan, R. Y. (2021). Recent advances in bioactive compounds, health functions, and safety concerns of onion (Allium cepa L.). Frontiers in Nutrition, 8, 669805. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.669805/full
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.