4 garnituri ușoare și sănătoase cu morcovi
 

4 garnituri ușoare și sănătoase cu morcovi

Morcovul este o legumă pe care o puteți folosi pentru a pregăti salate proaspete și calde sau piureuri. Aflați cum să pregătiți 4 garnituri sănătoase cu morcovi!
4 garnituri ușoare și sănătoase cu morcovi
Florencia Villafañe

Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe.

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Fără îndoială, există multe opțiuni de garnituri ușoare și sănătoase cu morcovi. Din fericire, acest ingredient poate fi combinat cu alte legume, cu leguminoase și cu cereale.

Morcovii sunt una dintre cele mai folosite legume în bucătărie, chiar și în garnituri. Acest aliment se caracterizează printr-o aromă dulce, dar poate fi folosit în rețete sărate.

4 garnituri ușoare și sănătoase cu morcovi

1. Morcov cu năut și pătrunjel

Această alternativă este excelentă pentru a consuma leguminoase și legume în același timp. În plus, o puteți pregăti ca garnitură fierbinte.

Ingrediente

  • 1 morcov mediu
  • 2 crenguțe de pătrunjel
  • Sare și oregano
  • 1 strop de oțet de mere
  • 1 linguriță ulei de măsline extravirgin
  • 1/2 cană de năut fiert sau conservat

Instrucțiuni pas cu pas

  1. În primul rând, deschideți conserva de năut, scoateți lichidul pe care îl conține și spălați boabele pentru a elimina excesul de sodiu. Scurgeți-l într-o strecurătoare și păstrați jumătate din boabe în frigider.
  2. Puneți cantitatea necesară într-un castron mare.
  3. Apoi, spălați și radeți morcovul în recipient.
  4. După aceasta, spălați și tocați pătrunjelul cât puteți de mărunt. Puneți-l în vas.
  5. Adăugați sarea, uleiul de măsline, oregano și stropul de oțet.
  6. Amestecați totul.
Boabe de năut
Năutul este o leguminoasă care oferă proteine, așa că poate fi consumat alături de legume.

2. Morcov ras pe saltea de legume

Salatele sunt ideale când temperaturile sunt ridicate. În plus, sunt o masă proaspătă și rapidă.

Ingrediente

Instrucțiuni pas cu pas

  1. Spălați frunzele de rucola sub jet de apă. Scurgeți-le, rupeți-le în jumătate cu mâinile și puneți-le într-un vas întins.
  2. Acum, spălați și îndepărtați capetele morcovului. Dați-l pe răzătoare și, când terminați, aranjați-l deasupra frunzelor.
  3. Spălați și tăiați roșiile cherry în jumătate. Puneți-le deasupra celorlalte legume.
  4. Adăugați uleiul de măsline, praful de sare și oțetul alb.

3. Piure de morcovi cu dovleac

Această alternativă este excelentă pentru ca cei mici sa consume legume. Este perfectă pentru zilele în care aveți chef de o masă caldă și sănătoasă.

Ingrediente

  • Sare după gust
  • 1 morcov mare
  • 1 cană de lapte
  • 1 praf de nucșoară
  • 1 felie de dovleac fără coajă
  • 1 linguriță de ulei de măsline extravirgin

Instrucțiuni pas cu pas

  1. Spălați și curățați morcovul și dovleacul.
  2. Puneți legumele într-o oală cu apă fierbinte (suficienta cât să le acopere).
  3. Dați focul mediu și lăsați-le să fiarbă 15 până la 20 de minute. Apoi, verificați dacă sunt gătite introducând un cuțit în mijloc.
  4. Dacă sunt deja moi, scurgeți apa și lăsați legumele în oală.
  5. Pasați-le până se formează un piure de culoare portocalie.
  6. Adăugați uleiul, sarea și nucșoara. Amestecați.
  7. Adăugați laptele și continuați să amestecați. Puteți adăuga cantitatea de lichid pe care o considerați necesară.
  8. Gustați și, dacă nu vă place, asezonați din nou. Dacă este cazul, reîncălziți piureul înainte de consum.

4. Morcovi gratinați cu broccoli

Această garnitură este colorată, hrănitoare și perfectă pentru carnea de pui sau altă carne albă.

Ingrediente

  • 1 morcov mare
  • 100 grame de broccoli
  • 1/4 ardei gras roșu
  • 1 felie de brânză Cheddar
  • Sare și oregano după gust
  • 1 linguriță de ulei de măsline extravirgin

Instrucțiuni pas cu pas

  1. Mai întâi, spălați și tăiați morcovul și broccoli cuburi. Apoi, tăiați ardeiul fâșii subțiri.
  2. Puneți uleiul de măsline într-un wok sau o tigaie și adăugați morcovul. Gătiți la foc mic.
  3. După 5 minute, adăugați ardeiul gras. Amestecați pentru a nu se lipi.
  4. Când ambele ingrediente sunt moi, adăugați broccoli. Așteptați 5 minute.
  5. Adăugați sarea și oregano.
  6. Tăiați brânza cuburi și adăugați-o în tigaie. Opriți focul când s-a topit.
Farfurie cu broccoli
Broccoli poate crește producția de gaze intestinale, dar combinat cu fibrele din morcovi va genera mai puține probleme.

Care sunt beneficiile consumului de garnituri ușoare și sănătoase cu morcovi?

Există suficiente dovezi științifice care arată că aportul regulat de morcovi ajută la prevenirea bolilor. Această legumă oferă vitaminele A, C, K și B6 și minerale precum fosforul și potasiul, fiind un aliment util pentru întărirea sistemului imunitar.

În plus, componentele și antioxidanții săi protejează mucoasa gastrică și previn formarea ulcerelor, așa cum a confirmat un studiu publicat în 2015. Conține precursori ai vitaminei A sau carotenoide.

Puteți pregăti diferite garnituri sănătoase cu morcovi sau îi puteți adăuga în rețete dulci sau sărate. Există mai multe modalități de a profita de beneficiile pe care le oferă legumele!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • FEN. Zanahoria. Carrot Daucus carota L. Disponible en: https://www.fen.org.es/MercadoAlimentosFEN/pdfs/zanahoria.pdf
  • Eliassen, A. H., Hendrickson, S. J., Brinton, L. A., Buring, J. E., Campos, H., Dai, Q., … & Hallmans, G. (2012). Circulating carotenoids and risk of breast cancer: pooled analysis of eight prospective studies. Journal of the National Cancer Institute104(24), 1905-1916.
  • Caballero-Gutiérrez, L., & Gonzáles, G. F. (2016). Alimentos con efecto anti-inflamatorio. Acta Médica Peruana33(1), 50-64.
  • SANGIOVANNI, J., CHEW, E., CLEMONS, T., FERRIS, I. F., GENSLER, G., LINDBLAD, A., … & SPERDUTO, R. (2007). DIETARY CAROTENOID C INTAKETHE RELATIONSHIP OF DIETARY CAROTENOID AND VITAMIN A, E, AND C INTAKE WITH AGE-RELATED MACULAR DEGENERATION IN A CASE-CONTROL STUDY (AGE-RELATED EYE DISEASE STUDY RESEARCH GROUP).
  • Cárdenas, M. D. L. Á. B., Díaz, A. V., Espín, A. P., & Álvarez, C. S. (2015). Efecto gastroprotector del jugo de zanahoria (Daucus carota), col (Brassica oleracea) y papa (Solanum tuberosum). Medicentro19(2), 80-87.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.