Rețetă de ceapă caramelizată fără zahăr
 

Rețetă de ceapă caramelizată fără zahăr

Ceapa este o legumă delicioasă. Dacă este caramelizată, este de-a dreptul irezistibilă!
Rețetă de ceapă caramelizată fără zahăr
Maria Patricia Pinero Corredor

Verificat și aprobat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2023

Rețeta de ceapă caramelizată fără zahăr nu este complicată. Acest aliment conține deja carbohidrați, care sunt eliberați datorită anumitor reacții care au loc la gătitul la foc mic. Ceapa caramelizată este o garnitură delicioasă, pe care o putem mânca fără vină sau remușcări. La prepararea sa se folosesc doar produse naturale și rezultatul  are un conținut relativ scăzut de calorii.

Ceapa caramelizată: o garnitură excelentă

Ceapa este unul dintre produsele naturale cu numeroase beneficii pentru sănătate. Este folosită ca expectorant, diuretic și digestiv și pentru a ajuta la funcționarea sistemului cardiovascular, conform rezultatelor mai multor studii.

Fiind bogată în minerale, ceapa se folosește și la realizarea măștilor de hrănire a pielii. Puteți face chiar și un șampon cu ceapă.

În bucătărie, ceapa este un ingredient de neînlocuit. Poate fi consumată crudă în salate. Se adaugă în tocănițe, oferind o savoare incomparabilă. Printre cele mai delicioase aperitive se numără inelele de ceapă.

Ceapa caramelizată este folosită ca garnitură pentru multe feluri de mâncare. Se potrivește bine cu o omletă de cartofi, carne, brânzeturi, burgeri, sandvișuri sau quiche și chiar pe o felie de pâine prăjită!

Rețetă de ceapă caramelizată fără zahăr

Este necesar să precizăm că rețeta originală de ceapă caramelizată este fără zahăr. Acest produs conține deja carbohidrați, care sunt eliberați în timpul gătirii la foc mic în ulei. Procesul are la bază reacția Maillard. Când apa se evaporă, temperatura crește, apare caramelizarea și începe reacția Maillard.

În continuare, vă vom prezenta un mod simplu de a pregăti ceapă caramelizată fără zahăr, cu doar câteva ingrediente. Cu siguranță o să vă placă!

Ingrediente

 • Ulei de măsline (de preferință extravirgin): 6 până la 7 linguri
 • O jumătate de cană de apă (125 ml)
 • Un praf de bicarbonat de sodiu (opțional)
 • O linguriță rasă de sare
 • 4 până la 5 cepe mari

Ustensile

Pe parcursul procesului, trebuie să utilizați următoarele instrumente:

 • Cuțit mare
 • O tigaie mare sau un wok
 • O lingură de lemn
 • Recipient de sticlă sterilizat pentru depozitare
 • Tocător (de preferință din lemn, nu din plastic)
Ceapă albă pentru caramelizare
Selectați ceapă de calitate pentru caramelizare.

Instrucțiuni pas cu pas

Prepararea cepei caramelizate fără zahăr este un proces simplu. Cu toate acestea, necesită atenție deplină.

1. Alegeți ceapa

Desigur, trebuie să cumpărați ceapă sănătoasă. Cu cât este mai mare și mai proaspătă, cu atât mai bine. Este necesar să vă asigurați că nu prezintă vânătăi, părți deteriorate sau găuri. Este important să acordați atenție mirosului, deoarece aroma poate dezvălui procesul de descompunere.

Există mai multe tipuri de ceapă: albă, franțuzească, de primăvară, roșie, de apă, etc. Pentru rețeta pe care urmează să o preparăm, este recomandată cea albă. Aceasta conține mai multe zaharuri naturale.

2. Spălați ceapa

Deși vom folosi straturile interioare, este indicat să spălăm bine toate alimentele. Este posibil ca ceapa să fi intrat în contact cu diferite produse chimice.

3. Curățați și tăiați ceapa

Mai întâi, tăiați ceapa în patru. Dați deoparte primele două straturi exterioare. Apoi, tăiați ceapa fâșii, asigurându-vă că acestea nu sunt prea subțiri.

4. Încingeți uleiul și adăugați ceapa

Puneți tigaia sau wok-ul la încins și adăugați uleiul de măsline. Când acesta este fierbinte, adăugați ceapa tocată. Trebuie să încercați să distribuiți bine fâșiile, ca să nu fie îngrămădite. Adăugați sare. Mențineți flacăra scăzută pe tot parcursul procesului de preparare.

5. Caramelizați ceapa

La început, când ceapa începe să piardă apă, devine transparentă. Apoi, apa se evaporă și începe caramelizarea. Ceapa devine aurie. Zaharurile sunt eliberate, conferind savoarea caracteristică acestei rețete.

Procesul durează: aproximativ două ore și jumătate. Trebuie să aveți răbdare. În prima oră, trebuie să întoarceți din când în când fâșiile, folosind lingura de lemn.

În ultima oră a procesului, atenția trebuie să fie mai mare, deoarece ceapa se poate arde. Tonul auriu se va schimba într-o culoare caramel, puțin mai închisă. De asemenea, textura se schimbă.

6. Alegeți recipientul pentru depozitare

Scurgeți excesul de ulei și puneți ceapa într-un recipient de sticlă sterilizat. Aceasta poate fi păstrată până la o săptămână.

Ceapă caramelizată fără zahăr pe pâine prăjită.
Versatilitatea cepei caramelizate este uimitoare. O puteți adăuga ca ingredient în multe rețete.

Câteva sfaturi și recomandări

Printre recomandările care trebuie luate în considerare se numără următoarele:

 • Dacă observați că ceapa se usucă, puteți adăuga puțină apă.
 • Un praf de bicarbonat de sodiu, adăugat când caramelizarea se termină, servește la conservare.
 • Un alt ingredient opțional care poate fi adăugat este oțetul: o linguriță poate spori aroma, aceasta devenind dulce-amăruie.
 • Mulți preferă să adauge oregano sau alte mirodenii, precum piperul negru, pentru o aromă explozivă.
 • Ceapa caramelizată neîndulcită își reduce destul de mult volumul.
 • La servire, ceapa caramelizată se încălzește puțin.

Pentru a savura ceapa caramelizata fără zahar

Prepararea cepei caramelizate nu este foarte complicată, deși procesul este lung. Trebuie doar să nu o ardeți. Diverse feluri de mâncare vor fi mai gustoase cu o porție de ceapă caramelizată fără zahăr. Poate fi savurată fără regrete, deoarece are puține calorii: 187 la o porție de 100 g. O felie de plăcintă are peste 300 kcal.

Un alt avantaj al acestei rețete este faptul că se folosesc ingrediente naturale, fără adaos de zahăr. Acesta este un mare avantaj pentru persoanele care urmează anumite diete (inclusiv dieta keto) sau au diabet.

Există cercetări în care s-a stabilit că ceapa are efecte hipoglicemiante. Poate fi folosită ca supliment alimentar în managementul diabetului zaharat de tip 1 sau 2. În prezent, se propune introducerea cepei caramelizate fără zahar pe lista de gustări sănătoase.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.