Rețetă de chifteluțe de curcan și ciuperci la cuptor
Verificat și aprobat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor
Chifteluțele sunt pregătite adesea în multe gospodării. De obicei, sunt făcute din carne de vită tocată sau amestec de vițel, porc, curcan, pui și oaie. Există și chiftele din carne de pește. Deși toate variantele sunt suculente, rețeta de chifteluțe de curcan și ciuperci la cuptor nu are grăsime și este delicioasă.
În ceea ce privește aportul nutrițional al cărnii de curcan, 100 g oferă aproximativ 20 g de proteine. În plus, carnea de curcan conține nutrienți esențiali pentru organism, cum ar fi fierul, calciul, iodul, magneziul, potasiul, zincul și vitamina B (B12, B2, B3 și B6).
Vă prezentăm o rețetă delicioasă de chifteluțe de curcan cu care vă puteți delecta oricând doriți. Deși vă propunem un aluat pe bază de pâine, ou și lapte, îl puteți înlocui cu altele. Important este ca chiftelele sa fie crocante la exterior și suculente în interior.
La desert, recomandăm: Rețeta de milopita, un desert grecesc delicios
Rețetă de chifteluțe de curcan și ciuperci la cuptor
Ingrediente pentru chifteluțe
- 1 ceapă mare
- ¼ pahar de vin alb (50 ml)
- ⅓ cană de ciuperci shitake (50 g)
- 1 casoletă cu ciuperci (150 g)
- 2 linguri de făină de ciuperci (30 g)
- Pulpă de curcan tocată (300 g)
- 2 linguri de ulei de măsline (30 ml)
- ½ pahar de supă de legume sau pui (100 ml)
- Condimente: sare, pudră de usturoi, cimbru uscat
- Opțional: pătrunjel proaspăt
Ingrediente pentru sos
- 1 ceapă mică
- 3 căței de usturoi
- 1 conservă de roșii întregi decojite (500 g)
- ¼ cană parmezan ras (50 g)
- 1 lingură de ulei de măsline (15 ml)
- Condimente: sare, foi de dafin, cimbru, busuioc, oregano, piper alb
Ingrediente pentru aluat
- 1 ou mediu
- 2 căni de pesmet tare (100 g)
- Opțional: lapte integral
Pregătire
- Curățați bine ciupercile și tăiați-le felii.
- Într-un castron, turnați laptele și puneți pesmetul în el pentru a se înmuia.
- Spargeți oul și bateți-l până când gălbenușul și albușul sunt complet integrate. Adăugați oul în lapte.
- Spălați și scurgeți bine carnea tocată pentru a îndepărta eventualele urme de sânge.
- Într-un alt recipient, amestecați sarea, piperul, pătrunjelul, parmezanul ras, făina de ciuperci, ciupercile și carnea tocată. La final, adăugați supa de legume pentru a hidrata amestecul.
- Așteptați 1 minut și amestecați bine.
- Preîncălziți cuptorul la 180 ºC.
- Amestecați carnea cu mâinile.
- Formați chiftelele una câte una.
- Ungeți o tavă de copt cu puțin ulei de măsline. Această procedură va ajuta chiftelele să nu se lipească în timpul gătirii.
- Înainte de a le așeza în tava de copt, înmuiați fiecare chifteluță în amestecul de ou, lapte și pesmet.
- Coaceți chifteluțele în cuptor pentru 25 de minute.
- Intre timp, pregătiți sosul astfel: căliți ceapa și usturoiul într-o cratiță cu o lingură de ulei de măsline; procesați roșia și adăugați-o când ceapa este aurie. Condimentați și dați deoparte până când chiftelele sunt gata.
- Adăugați chiftele în vasul cu sos și lăsați-le la foc mic timp de 15 minute. Sosul se va îngroșa considerabil.
- Adăugați vinul alb și așteptați să se evapore.
- Opriți focul și serviți.
Încercați și: Rețetă de mușchi de porc cu portocale
Considerații finale
Chiftele de curcan pot fi însoțite de o salată de mangold sau orice tip de garnitură verde. Desigur, dacă aveți nevoie de un aport energetic mai mare, puteți apela la cartofi copți cu sare grunjoasă, piure de cartofi dulci sau morcovi sau orez brun.
Marele avantaj al chiftelelor de curcan și ciuperci la cuptor este faptul că pot fi savurate la cină, deoarece sunt un preparat cu conținut scăzut de grăsimi, care nu este prea greu și nu contribuie la creșterea în greutate. Desigur, trebuie să știți că, deși chiftelele sunt ușoare, dacă adăugați un sos nesănătos, nu vor mai fi cea mai bună opțiune pentru cină.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
Montoya A, Caicedo S, Montoya I. (2015). Análisis de las oportunidades de aumento de consumo de carne de pavo (Meleagris gallopavo) en Colombia. Suma de negocios, 6(14). Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2215910X1500035X
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.