Rețetă de flan cu nuci delicios
Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa
Dacă trebuie să pregătiți ceva dulce pentru a încheia o masă cu oaspeții, un flan cu nuci este opțiunea ideală. Nu vă lăsați păcăliți de simplitatea sa, deoarece aroma este rafinată și delicioasă.
Dacă nu ați îndrăznit niciodată să pregătiți un flan acasă, este momentul să vă apucați de treabă. Vei vedea că este o rețetă mai simplă decât vă imaginați. Sunteți gata?
Rețetă de flan ușor și dulce cu nuci
Flanul (sau crema de zahăr ars) este un desert tradițional care are astăzi multe versiuni. Versiunea sa clasică este făcută cu lapte, zahăr și ouă, care sunt gătite într-un vas cu apă.
În unele ocazii, desertul poate fi aromatizat cu ingrediente sau bucăți mai mult sau mai puțin întregi de fructe, biscuiți sau nuci. Astfel, se obțin alte deserturi la fel de bogate, cum ar fi flanul cu brânză și ciocolată, ananas sau manchego.
Versiunea pe care ți-o explicăm pas cu pas este realizată cu nuci: un fruct uscat cunoscut pentru nenumărații nutrienți și beneficii pentru sănătate. În plus, acest preparat oferă un contrast surprinzător de arome și o textură foarte cremoasă.
Este o rețetă foarte ușor de făcut în care este necesar să amestecați ingredientele și să le gătiți în cuptor până la textura ideală. Din acest motiv, poate fi un desert ideal pentru ocazii speciale și mese în familie.
Vă recomandăm și:
Ingrediente necesare pentru rețeta de flan cu nuci
- 3 căni de lapte (750 mililitri)
- 5 ouă
- 1 cană de zahăr (200 de grame)
- 1 cană de nuci decojite (100 grame)
- 150 grame de biscuiți
- 1 linguriță extract de vanilie
Pentru a pregăti caramelul de la bază:
- O jumătate de cană de zahăr (100 de grame)
- 3 linguri de apă
Preparare pas cu pas
- Înainte de a începe, încălziți cuptorul la 180 de grade. Introduceți o tavă cu apă. Aceasta trebuie să aibă o dimensiune suficientă pentru a putea fi introdus în interior vasul cu flan.
- Primul pas este pregătirea caramelului pentru bază. Pentru a face acest lucru, puneți o cratiță pe foc și adăugați zahărul (100 grame) și apa. Când marginile încep să capete un ton întunecat, mutați puțin conținutul, astfel încât totul să fie bine amestecat și omogenizat. Apoi, turnați zahărul topit pe fundul matriței, având grijă să nu vă ardeți.
- Pentru a face baza flanului, spargeți ouăle într-un castron. Amestecați cu zahărul foarte ușor, până obțineți un aluat mai mult sau mai puțin uniform. Apoi, adăugați laptele și esența de vanilie. Nu este necesar să bateți.
- Într-un blender sau pe un tocător de alimente, zdrobiți biscuiții și nucile și amestecați totul cu ingredientele lichide.
- Se toarnă preparatul în vasul cu caramel și se coace la bain-marie în cuptor pentru aproximativ 45 de minute. Pentru a ști dacă flanul cu nuci este gata, înțepați-l cu o scobitoare sau cu un cuțit ascuțit. Dacă scobitoarea sau lama iese curată, desertul este gata.
- Lăsați-l să se răcească puțin și puneți-l în frigider. Pentru a obține un desert perfect, lăsați flanul să se odihnească 24 de ore în frigider înainte de consum.
Pentru persoanele cu intoleranță la lactoză, puteți utiliza lapte de vacă fără lactoză sau o băutură vegetală de migdale. În plus, biscuiții fără gluten pot fi savurați și de persoanele cu boala celiacă.
Vă recomandăm:
Cum se termină de preparat un flan cu nuci
Flanul cu nuci este un desert care surprinde prin aroma și textura sa delicată, dar toate acestea pot fi distruse dacă la scoaterea din tavă, desertul se rupe.
Un aspect esențial pentru a preveni acest lucru este să așteptați până când flanul este rece pentru a-l scoate din tavă. Lăsați desertul cel puțin 6 ore în frigider înainte de-al scoate din vas.
În momentul servirii, treceți un cuțit subțire în jurul marginii flanului. Nu este necesar să mergeți în partea de jos, deoarece partea care se lipește cel mai mult este cea de sus. Apoi, puneți o farfurie plată pe baza vasului și întoarceți-l rapid și ferm, de parcă ar fi o omletă de cartofi.
Așezați flanul pe o suprafață plană și îndepărtați cu atenție vasul. Dacă sunteți reticenți, problema poate fi rezolvată simplu. Pune-ți vasul timp de 10 secunde într-o tavă cu puțină apă fierbinte pentru a-l încălzi. Apoi, uscați vasul și continuați să tăiați pe margine.
Este timpul să-l puneți pe masă. Există multe decorațiuni posibile pentru a vă bucura mai mult și pentru a-l face să arate perfect. Una dintre posibilități este de a-l servi cu frișcă sau cu puțin sirop de ciocolată deasupra. De asemenea, puteți adăuga câteva felii de căpșuni sau măr prăjit cu scorțișoară, deoarece acestea sunt arome care se potrivesc.
Dacă aveți mai mult timp, folosiți câteva nuci înjumătățite. Cu puțină apă și zahăr, se caramelizează nucile și se așază deasupra flanului. Acestea oferă o notă extra dulce și o textură crocantă.
Oricum ar fi, flanul de nuci este deja un desert delicios care arată minunat la sfârșitul mesei și care va surprinde cu siguranță toți oaspeții.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.