Logo image
Logo image

Rețetă de omletă vegană cu zucchini

4 minute
Această omletă suculentă cu dovlecei făcută fără ouă este perfectă pentru dietele cu conținut scăzut de calorii. Este o rețetă versatilă care combină multe alimente delicioase.
Rețetă de omletă vegană cu zucchini
Ultima actualizare: 20 ianuarie, 2021

Această omletă vegană cu zucchini este un substitut excelent al omletei tradiționale cu cartofi și ouă. Este perfectă pentru dietele vegetariene stricte, deoarece nu conține ouă. În plus, este foarte bună pentru cei care își monitorizează greutatea, deoarece dovleceii au un conținut caloric foarte scăzut.

Valoarea nutrițională și beneficiile dovleceilor

Some figure
Dovlecelul este o legumă ce conține numeroase substanțe nutritive benefice și antioxidanți.

Dovlecelul conține multă apă și puține zaharuri datorită cantității mici de carbohidrați din acesta. În ceea ce privește valoarea sa nutrițională, merită remarcată cantitatea mare de minerale esențiale: potasiu, magneziu, fosfor, fier și calciu.

În plus, este plin de antioxidanți precum vitaminele C, B9 și K. Datorită compoziției acestei legume, consumul de dovlecei poate oferi multe beneficii pentru sănătate, pe care le vom enumera mai jos.

Poți încerca și:

Rețetă de omletă franțuzească cu șuncă și brânză

1. Îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară

Dovlecelul nu conține colesterol. Prin urmare, ar trebui să îl consumi dacă suferi de hipercolesterolemie. Dacă incluzi dovleceii în dieta zilnică, vei consuma o mulțime de substanțe nutritive fără a-ți crește nivelul LDL (colesterol rău).

2. Ajută digestia

Some figure
Conținutul său de fibre este un aliat în lupta împotriva constipației.

Dovleceii conțin o cantitate semnificativă de mucilagiu, un tip de fibră solubilă care este foarte benefică pentru sănătatea intestinelor, deoarece îmbunătățește constipația, scade aciditatea și previne refluxul gastric. În plus, ajută la dezvoltarea bacteriilor benefice din flora intestinală și facilitează absorbția nutrienților, datorită efectelor sale prebiotice.

Consumul de dovlecei este asociat cu prevenirea ulcerului gastric și a sindromului de colon iritabil (IBS).

3. Previn hipertensiunea arterială

Dovleceii conțin potasiu, un mineral asociat cu hipotensiunea arterială, deoarece interferează cu excreția urinară de sodiu. Lipsa potasiului este asociată cu o creștere a tensiunii arteriale.

În plus, consumul de preparate cu zucchini este asociat cu eliminarea excesului de lichide, o proprietate foarte benefică pentru persoanele care suferă de oligurie (producerea de cantități anormal de mici de urină) sau pietre la rinichi.

Îți recomandăm:

Omletă cu spanac, semințe de chia și spirulină

Rețetă de omletă vegană cu zucchini

Some figure
Această rețetă este 100% vegană. Poți include cu ușurință legume și alimente sănătoase în dieta ta.

După cum vei vedea, această omletă vegană cu zucchini este relativ ușor de făcut și delicioasă. În plus, poți pune alături o salată, ratatouille de legume, cremă de morcovi și semințe de chia, gazpacho sau orice alt preparat vegetarian.

Ingrediente

  • 2 dovlecei medii
  • 1 ceapă mare
  • Ulei de măsline extravirgin
  • 100 de grame (4 oz) de făină de năut
  • 1 lingură mare de amidon de porumb
  • 200 ml (7 fl oz) de lapte vegetal, preferabil de soia
  • 200 ml (7 fl oz) de apă
  • Sare, piper și usturoi pudră

Mod de preparare

  1. Mai întâi, taie ceapa julienne și decojește și taie dovleceii felii.
  2. Pentru a găti aceste legume, poți folosi o tigaie sau cuptorul cu microunde. Dacă folosești o tigaie, pune aproximativ 4 linguri de ulei și sotează legumele la foc mediu până când ceapa și dovleceii se înmoaie. Dacă vrei să folosești mai puțin ulei, poți folosi cuptorul cu microunde: pune legumele într-un castron cu capac potrivit pentru cuptorul cu microunde și gătește-le în intervale de două minute până când sunt gata.
  3. Apoi, pentru a face amestecul de substitut de ou, pune făină de năut, amidonul de porumb, apa și laptele vegetal într-un castron. Amestecă bine cu ajutorul unui mixer manual și adaugă sare și piper după gust. Poți adăuga orice alte condimente care îți plac.
  4. Apoi, adaugă dovleceii și ceapa peste amestecul din vas. Este important să-l adaugi încetul cu încetul și să te oprești când consideri că ai obținut un amestec gros. Cantitatea poate varia în funcție de apa din legume și de cât se strâng acestea în timpul gătitului.
  5. Amestecul se va îngroșa, deci este important să-l pregătești imediat înainte de a-l adăuga peste dovlecei și ceapă.
  6. După aceea, pune ulei într-o tigaie și, când este suficient de fierbinte, adăugă conținutul bolului.
  7. Poți folosi o farfurie sau un capac pentru a acoperi tigaia și a răsturna omleta. Veți ști că este timpul să o răstorni atunci când marginile vor începe să se desprindă și vor ieși bule mici din mijloc.
  8. Apoi, gătește omleta și pe cealaltă parte până se rumenește și ulterior ia vasul de pe foc.
  9. Omleta vegană cu zucchini este gata!

Pregătește această rețetă pentru întreaga familie și profită de proprietățile benefice ale dovleceilor. Este o modalitate excelentă de a include aceste legume în dieta copiilor!

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.