Logo image
Logo image

Rețete cu ciuperci pentru dietă

5 minute
Pe lângă faptul că sunt foarte versatile, ciupercile sunt pline de substanțe nutritive care oferă multe beneficii organismului. În acest articol, descoperă trei rețete de ciuperci cu conținut scăzut de calorii!
Rețete cu ciuperci pentru dietă
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Poți prepara multe rețete cu ciuperci pentru dietă fără a te simți vinovat/ă. Deși conținutul lor caloric variază în funcție de celelalte ingrediente pe care le utilizezi, în general, ciupercile sunt alternative ușoare care te ajută să ai grijă de siluetă.

Există multe soiuri diferite de ciuperci. Cele mai multe se caracterizează prin textura lor densă și cărnoasă. De fapt, acestea sunt opțiuni excelente pentru a prepara rețete vegetariene care necesită volum. De asemenea, ciupercile sunt pline de substanțe nutritive importante.

Proprietățile nutriționale ale ciupercilor

Marele avantaj al rețetelor cu ciuperci este faptul că sunt sărace în calorii comparativ cu alte feluri de mâncare. De asemenea, acest ingredient are importante proprietăți nutriționale. Cele mai proeminente sunt:

  • Vitamina B, cum ar fi riboflavina și niacina
  • Vitamina D
  • Vitamina C
  • Potasiu
  • Seleniu
  • Magneziu
  • Fosfor

Notă: Ciupercile conțin, de asemenea, fibre alimentare, grăsimi sănătoase și proteine într-o măsură mai mică.

Rețete cu ciuperci pentru dietă cu conținut scăzut de calorii

Datorită aromei lor ușoare și versatilității, ciupercile sunt ingredientul perfect pentru a obține preparate delicioase. Așadar, dacă încerci să adopți o dietă sănătoasă, nu ezita să încerci opțiunile pe care le vom împărtăși mai jos!

1. Burgeri de ciuperci și fasole neagră

Some figure
Textura cărnoasă a ciupercilor îți permite să faci burgeri vegani.

Ce zici de niște burgeri vegani delicioși cu ciuperci? Dacă încerci această rețetă, suntem siguri că va deveni una dintre preferatele tale. Pentru a face burgeri vegani, vei avea nevoie de ingrediente cum ar fi fasolea neagră, orezul brun, legumele și pesmetul. Sunt pur și simplu delicioși!

Ingrediente

  • 1 cană de orez brun fiert (200 g)
  • 1 cană de fasole neagră conservată transformată în piure (200 g)
  • Ulei de măsline (cantitatea necesară)
  • 6-8 ciuperci tocate mărunt
  • 1 tulpină de țelină tocată mărunt
  • 1 morcov mic tocat mărunt
  • ¼ ceapă roșie tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi zdrobiți
  • ½ linguriță de sare (3 g)
  • 2 căni de pesmet (400 g)
  • 1 lingură de semințe de chia măcinate (15 g)
  • 2 linguri de drojdie nutritivă (30 g)
  • 5 lingurițe de sos de soia (25 ml)
  • Sucul unei lămâi

Ingrediente suplimentare (topping-uri)

  • Chifle pentru burgeri artizanale
  • Felii de brânză vegană
  • Roșii feliate
  • Ceapă roșie feliată
  • Salată verde cu frunze
  • Murături feliate
  • Sosuri (după gust)

Mod de preparare

  • Pentru început, încălzește o tigaie mare cu puțin ulei de măsline la foc mediu-mare.
  • Apoi, adaugă ciupercile tocate, țelina, ceapa, usturoiul și morcovul. Sotează legumele câteva minute, până se înmoaie.
  • Adaugă sare și amestecă.
  • Adaugă fasolea neagră, orezul brun, pesmetul și semințele de chia măcinate. Amestecă toate ingredientele și adaugă, de asemenea, drojdia, sosul de soia și sucul de lămâie.
  • Asigură-te că obții un amestec gros. După aceea, pune-l în frigider timp de o oră.
  • După scurgerea acestui interval de timp, modelează burgerii și gătește-i în ulei timp de trei până la cinci minute.
  • Dacă vrei, acoperă fiecare burger cu o felie de brânză.

Asamblare

  • Folosind ingredientele suplimentare, începe asamblarea tradițională a burgerului.
  • Întinde sos peste chiflă și acoperă cu salată, o felie de roșie, murături, ceapă și burgerul cu ciuperci.

Citește mai mult:

Burgeri cu linte și ciuperci: 2 rețete delicioase

2. Paste bolognese cu ciuperci

Some figure
Poți folosi ciuperci pentru a face o varietate de mâncăruri italiene.

Există multe rețete italiene cu ciuperci. De data aceasta, am decis să-ți împărtășim această rețetă de ciuperci bolognese. Necesită ingrediente suplimentare, precum legumele și parmezanul.

Ingrediente

  • Tăiței uscați (500 g)
  • 2 linguri de unt sau ulei de măsline (20 g)
  • 1 ceapă albă mică, curățată și tăiată cubulețe
  • 1 morcov mare, curățat și tăiat cubulețe
  • 2 tije de țelină tocate
  • 4 căței de usturoi zdrobiți
  • Ciuperci asortate proaspete (500 g)
  • ½ ceașcă de vin roșu (125 ml)
  • 1 și ½ căni de supă de legume (475 ml)
  • Sos de roșii (400 g)
  • 1 frunză de dafin
  • 1 linguriță de condimente italiene sau amestec fin de ierburi (7 g)
  • Un vârf de cuțit de piper roșu măcinat
  • Sare și piper negru proaspăt măcinat
  • Parmezan ras (după gust)

Mod de preparare

  • Mai întâi, gătește pastele într-o oală mare cu apă sărată. Când devin al dente, ia-le de pe foc și strecoară-le.
  • Între timp, într-o tigaie separată, pune untul sau uleiul și încălzește-l la foc mediu-mare.
  • Călește ceapa, morcovul și țelina timp de șase până la opt minute.
  • Când legumele devin fragede, adaugă usturoiul și ciupercile și continuă să amesteci încă cinci minute.
  • Apoi, când ciupercile devin maronii, toarnă vinul și amestecă.
  • Lasă să fiarbă încă trei minute.
  • Apoi, adaugă supa de legume, sosul de roșii, frunza de dafin, condimentul italian și un vârf de cuțit de sare și piper. Amestecă.
  • Lasă amestecul să fiarbă în continuare timp de încă 10 minute.
  • Toarnă sosul de ciuperci pe paste și servește imediat.
  •  Dacă dorești, presară parmezan după gust.

Îți recomandăm și:

Supă cremă de legume cu ciuperci, praz și ghimbir

3. Ciuperci Stroganoff

Some figure
Stroganoff este o rețetă rusească preparată din carne de vită, pe care o poți adapta pentru a folosi ciuperci.

Cine a spus că ai nevoie de carne pentru a te bucura de Stroganoff? Poți face o rețetă delicioasă folosind ciuperci. Durează doar 15 minute! Iată cum.

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei (15 ml)
  • 1 ceapă medie tocată
  • 4 căței de usturoi zdrobiți
  • Ciuperci feliate (500 g)
  • Supă de legume (50 ml)
  • 1 lingură de boia afumată (15 g)
  •  Piper negru (după gust)
  • 3 linguri de smântână (45 g)
  • 4 linguri de pătrunjel proaspăt tocat (60 g)

Mod de preparare

  • Mai întâi, încălzește o tigaie mare cu puțin ulei.
  • Apoi, călește ceapa, usturoiul și ciupercile la foc mediu timp de aproximativ cinci până la zece minute.
  • Când legumele sunt fragede, adăugă supa de legume și boiaua afumată.
  • Condimentează amestecul cu piper negru și gătește-l încă cinci minute.
  • Chiar înainte de servire, adaugă smântâna si jumătate din pătrunjel.
  • Când aranjezi preparatul pe farfurie, folosește și restul de pătrunjel.

Ești gata să încerci aceste rețete de ciuperci pentru dietă cu conținut scăzut de calorii? Nu ezita să le incluzi în dietă! Nu uita: la fel ca în cazul oricărei mese, trebuie să ai grijă la dimensiunea porțiilor.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.