Rețete de batoane granola fără gluten
Chiar dacă ești intolerant la această proteină din cereale, există rețete de batoane granola fără gluten. Acest articol include câteva rețete ce folosesc cereale care nu conțin gluten. Le vei adora!
Glutenul și intoleranța
Glutenul este o proteină care se găsește în majoritatea cerealelor (grâu, orz, secară, etc.). Prin urmare, acesta este prezent și în făină. Din acest motiv, mulți oameni consideră în mod greșit că persoanele cu intoleranță la gluten ar trebui să se abțină de la a consuma orice tip de cereale.
Cu toate acestea, anumite tipuri de cereale sunt perfect compatibile cu o dietă fără gluten, deoarece nu conțin această proteină. Cerealele care nu conțin gluten sunt:
- Orez
- Hrişcă
- Amaranth
- Quinoa
- Porumb
- Mei
- Ovăz
- Teff
Persoanele cu intoleranță la gluten se pot bucura de aceste alimente. Cu toate acestea, trebuie să avem în vedere faptul că multe dintre alimente pot conține gluten fie ca ingredient principal, fie din cauza contaminării în timpul procesării. Acestea includ:
- Bere
- Paste
- Sosuri
- Bulionuri concentrate
Îți recomandăm:
Rețetă de batoane granola fără gluten
Ovăzul este una dintre cele mai bune opțiuni pentru batoanele granola fără gluten. Acesta este bogat în grăsimi vegetale sănătoase și proteine. De asemenea, are un conținut ridicat de vitamina B și minerale precum magneziul, fierul, sodiul și potasiul.
Contrar credinței populare, ovăzul nu conține gluten. Ovăzul conține avenină, o proteină care seamănă foarte mult cu glutenul, dar care este totuși diferită. De fapt, doar 1% dintre persoanele cu boală celiacă nu pot consuma ovăz.
Ingrediente necesare
- 100 g ovăz
- 60 g de nuci
- 40 g migdale
- 50 g semințe de floarea-soarelui și dovleac
- 100 g curmale
- 100 g stafide
- 2 linguri de nucă de cocos mărunțită
- 2 linguri de ulei de cocos
Mod de preparare
- Mai întâi, zdrobește nucile, migdalele și semințele și amestecă-le.
- Apoi, într-un alt recipient, zdrobește curmalele și stafidele și apoi pune-le peste nuci și semințe. Formează un fel de pastă.
- Într-un vas antiaderent, încălzește puțin uleiul de cocos. Când s-a răcit, pune-l peste amestecul de mai sus.
- Amestecă totul bine.
- Apoi, întinde pasta pe o matriță dreptunghiulară și acoperă. Aplatizează foaia bine cu lingura.
- Pune matrița în frigider cel puțin o oră.
- După ce s-a răcit, taie foaia în batoane de orice dimensiune dorești. Batoanele granola fără gluten sunt gata!
Citește mai mult:
O altă rețetă de batoane granola fără gluten
Ingrediente necesare
- 150 g de fulgi de porumb
- 4 linguri de miere
- 100 g semințe amestecate
- 50 g de zmeură
Mod de preparare
- Mai întâi, zdrobește fulgii de porumb și adaugă semințele.
- Apoi, adaugă mierea și amestecă totul foarte bine.
- Spală bine zmeura și tai-o în bucăți mici. Apoi, pune-o peste amestecul de cereale, miere și semințe.
- Acum, întinde pasta care s-a format pe o matriță dreptunghiulară. Apoi, aplatizează bine amestecul cu o lingură.
- Pune matrița în frigider timp de o jumătate de oră.
- Atunci când amestecul s-a răcit, taie-l în bucăți dreptunghiulare de orice dimensiune dorești.
- În cele din urmă, savurează batoanele granola fără gluten!
Acum ai aflat că termenul „cereale” nu înseamnă neapărat gluten. Prin urmare, dacă ești intolerant la gluten, te poți bucura în continuare de delicioasele batoane de granola. Aceste batoane nu sunt doar sănătoase, ci îți vor oferi multă energie și sunt o gustare minunată, hrănitoare!
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.