5 rețete de deserturi fără lactoză pentru copii
Verificat și aprobat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor
Când ești părinte, ceea ce îți dorești cel mai mult este să-ți răsfeți micuțul. Momentul desertului este special. Din păcate, majoritatea dulciurilor au lactoză. Dacă cel mic este intolerant, savurarea deserturilor va fi dificilă. Prin urmare, vă prezentăm cele mai bune rețete de deserturi fără lactoză pentru copii.
Care sunt cele mai bune rețete de deserturi fără lactoza pentru copii?
1. Orez cu lapte de soia
Această primă rețetă este ideală pentru copii datorită ingredientelor ușoare. Poate preveni obezitatea infantilă, deoarece nu are colesterol. În schimb, are un conținut ridicat de vitamine și minerale necesare creșterii copiilor.
Ingrediente
- 4 căni de lapte de soia (1 litru)
- ½ cană de orez (100 g)
- 3 linguri de zahăr (45 g)
- Coaja unei lămâi
- Un baton de scorțișoară
- Scorțișoară pudră pentru decor (opțional)
Pregătire
- Puneți într-o oală laptele de soia, orezul, batonul de scorțișoară și coaja de lămâie. Încălziți totul la foc mic timp de 30 de minute, amestecând constant. Puneți puțin lapte de soia deoparte pentru a dizolva zahărul.
- Dizolvați zahărul în lapte și puneți-l în amestec.
- Opriți focul și îndepărtați coaja de lămâie și batonul de scorțișoară. Împărțiți amestecul în boluri și decorați cu scorțișoară măcinată.
Mai multe opțiuni: Descoperă 4 rețete de dulciuri pentru diabetici
2. Plăcintă suedeză cu mere
Plăcinta cu mere este una dintre cele mai bune invenții suedeze. Pentru a surprinde copilul, una dintre cele mai bune variante este să faceți acest desert împreună.
Ingrediente
- 3 mere (aproximativ 500 g)
- ⅔ cană de migdale măcinate (100 g)
- ½ cană de margarină vegetală (150 g)
- 4 linguri de făină (60 g)
- ½ cană de zahăr (100 g)
- 2 ouă
- ½ plic praf de copt
- O linguriță de scorțișoară (5 g)
- Zahăr pudră (opțional)
Pregătire
- Porniți cuptorul la 180 °C.
- Într-un bol, amestecați zahărul cu margarina topită și ouăle.
- Adăugați migdalele măcinate, făina și drojdia și bateți bine.
- Curățați merele de coajă și radeți-le.
- Acoperiți o formă rotundă cu fund detașabil cu hârtie de copt, turnați jumătate din aluat și întindeți-l cu o spatulă.
- Adăugați merele rase și scorțișoara. Adăugați restul de aluat și acoperiți merele.
- Coaceți plăcinta 30 de minute la 180 °C.
- Lăsați plăcinta să se răcească. Puneți-o 2 ore în frigider înainte de a o tăia.
- La final, puneți zahăr pudră deasupra. La servire, încălziți-o timp de 30 de secunde în cuptorul cu microunde.
3. Flan vegan
Credeți că este posibil să faceți un flan fără ouă și lapte? Răspunsul este da!
Ingrediente
- 2 câni de lapte de soia (500 ml)
- 4 linguri de făină de năut (60 g)
- ½ cană de apă (125 ml)
- 4 lingurițe de amidon de porumb (20 g)
- 1 linguriță de agar agar (5 g)
- 1 ¼ cană de zahăr granulat (250 g)
- 2 linguri de margarină vegetală (40 g)
- Apă (cantitatea necesară)
- 4 lingurițe de esență de vanilie (20 ml)
- 1 lămâie
- 1 linguriță de scorțișoară măcinată (5 g)
Pregătire
- Puneți ¼ de cană de zahăr și amidonul de porumb într-un recipient și amestecați foarte bine.
- Combinați făina de năut cu o jumătate de cană de apă. Amestecați foarte bine și adăugați totul peste amidonul de porumb.
- Amestecați până obțineți o cremă densă cu puțină spumă deasupra.
- Într-o oală mică, puneți laptele de soia împreună cu esența de vanilie și coaja de lămâie și fierbeți totul.
- Când se încinge, adăugați amestecul obținut anterior și fierbeți împreună, amestecând din când în când pentru a nu se lipi.
- După 5 minute, luați vasul de pe foc și adăugați imediat margarina. Amestecați foarte bine.
- În ¼ cană de apă, puneți lingurița de agar agar, amestecați și adăugați în crema de mai sus.
- Pentru a face caramelul, combinați o cană de zahăr cu puțină apă într-o cratiță (zahărul trebuie să fie ușor acoperit). Puneți vasul pe foc.
- Când caramelul începe să prindă culoare, adăugați 1 pahar de apă fierbinte (200 ml), puțin câte puțin.
- Gătiți la foc mediu aproximativ 3 minute sau până când caramelul devine maro transparent și se îngroașă.
- Puneți puțin caramel într-un recipient mare sau în mai multe boluri, iar deasupra turnați flanul.
- Lăsați flanul să se răcească la temperatura camerei. După ce se răcește, țineți-l în frigider pentru cel puțin două ore înainte de servire.
4. Înghețată fără lapte
Daca micuțul preferă un desert rece, puteți face împreună înghețată fără lactoză.
Ingrediente
- 2 fructe (bananele și mango sunt ideale pentru bază, dar puteți folosite și alte fructe)
- 1 pahar de lapte vegetal (nucă de cocos, ovăz, orez, soia, migdale sau alune) (200 ml)
- 1 cană de smântână vegetală (soia sau fulgi de ovăz) (200 g)
- ½ cană de iaurt de soia (100 g)
- 1 ou
Pregătire
- Tăiați fructele bucăți și dați-le la blender.
- Amestecați fructele cu restul ingredientelor și transferați amestecul într-un bol. Puneți-l în congelator pentru cel puțin 2 ore.
- După scoaterea din congelator, puneți amestecul în blender până devine cremos.
- Adăugați bucăți de fructe proaspete după gust și serviți.
Recomandăm și: Rețete sănătoase cu avocado copt
5. Prăjitură cu sfeclă roșie
Sfecla roșie oferă vitamine, minerale si fibre. Are multiple beneficii pentru sănătate, așa că nu ezitați să o adăugați în gustările copiilor.
Ingrediente
- 2 ouă
- ¾ cană de zahăr (aproximativ 150 g)
- ¾ pahar de ulei vegetal (150 ml)
- 2 căni de făină (240 g)
- 1 lingură de drojdie (15 g)
- 1 lingură de scorțișoară măcinată (15 g)
- ½ linguriță de vanilie lichida (3 ml)
- 2 căni de sfeclă roșie fiartă și rasă (400 g)
- 1 cana de nuci tocate (150 g)
Pregătire
- Preîncălziți cuptorul la 180 °C în timp ce pregătiți o tavă pentru brioșe cu forme din hârtie ondulată.
- Amestecați făina, scorțișoara și drojdia.
- Bateți ouăle cu zahărul până își dublează volumul. Adăugați și vanilia. Adăugați uleiul treptat, amestecând continuu.
- Adăugați amestecul de făină, bătând la viteză mică. Opriți mixerul și adăugați sfecla roșie rasă. Continuați să amestecați cu o spatulă cu mișcări de jos în sus.
- Adăugați nucile tocate si amestecați cu spatula.
- Distribuiți aluatul în forme (puteți folosi și o tavă) și coaceți prăjitura timp de 20 de minute. Apoi, lăsați prăjiturile să se răcească pe un grătar.
Concluzie
Fără îndoială, dragostea se manifestă și în bucătărie. Gătitul este un moment minunat ce poate fi împărtășit cu copiii. Pregătiți împreună rețete de deserturi fără lactoză pentru copii și petreceți timp de calitate împreună! În funcție de timpul pe care îl aveți la dispoziție, alegeți rețeta potrivită.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Costa J, Medina L, Meneses A (1998). Una revolución acaba de comenzar. Agricultura: Revista agropecuaria y ganadera. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=1414
- Moreira V, López A (2006). Intolerancia a la lactosa. Revista Española de Enfermedades digestivas, 98(2). Disponible en: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082006000200009
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.