Salata picantă: informații nutriționale și beneficii pentru sănătate
 

Salata picantă: informații nutriționale și beneficii pentru sănătate

Descoperiți caracteristicile și proprietățile salatei picante (Brassica juncea), un aliment benefic pentru sănătate pe termen mediu!
Salata picantă: informații nutriționale și beneficii pentru sănătate
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 26 mai, 2023

Salata picantă (Brassica juncea) are o serie de beneficii pentru sănătate. Este un element de origine vegetală care aparține aceleiași familii ca broccoli și conopida. Frunzele au o aromă puternică amară și picantă. În mod normal, sunt supuse unui proces de gătire pentru a le îmbunătăți digestibilitatea și caracteristicile organoleptice.

Înainte de a începe, este esențial să subliniem faptul că includerea alimentelor vegetale în dietă este de o importanță vitală. Datorită acestora, riscul de a dezvolta patologii cronice și complexe poate fi redus. Ele conțin antioxidanți, elemente necesare pentru a menține sub control inflamația în mediul intern.

Salata picantă: informații nutriționale

Salata picantă are un conținut caloric scăzut: oferă aproximativ 15 calorii la 50 de grame de produs. Conține 2 grame de proteine și 3 grame de carbohidrați. Grăsimea este nesemnificativă. Ceea ce este important este aportul de fibre, un element cheie pentru menținerea sănătății intestinale.

Salata picantă are o mulțime de beneficii
Salată picantă are un conținut caloric foarte scăzut.

Salata picantă oferă o doză destul de mare de vitamine. Frunzele conțin vitamina A, vitamina B6, vitamina C și vitamina E și chiar cupru, un element care poate ajuta la reducerea riscului de accidentare la sportivii de elită. La toate acestea trebuie adăugate fitochimicalele, care sunt compuși determinanți în prevenirea patologiilor complexe.

Salata picantă: beneficii pentru sănătate

Includerea salatei picante în dietă poate aduce o serie de beneficii pentru sănătate. Le vom discuta pe rând mai jos:

Reducerea riscului de îmbolnăvire

Salata picantă se remarcă prin conținutul de vitamina E și fitochimicale. Ambele elemente neutralizează formarea radicalilor liberi și previne  acumularea ulterioară a acestora în țesuturile organismului. Acest efect este legat de reducerea riscului de a dezvolta boli cronice, potrivit unui studiu publicat în European Journal of Medicinal Chemistry.

Prevenirea bolilor cardiovasculare

Vitamina K este esențială pentru coagularea sângelui. Aceasta poate să îmbunătățească funcționarea sistemului cardiovascular și osos. Lipsa de vitamina K duce la osteoporoză pe termen mediu, așa cum demonstrează cercetările publicate în revista Gynecological Endocrinology.

Pentru a proteja structura oaselor, este necesar un aport adecvat de calciu și vitamina D. Aceasta din urmă poate fi sintetizată prin expunerea la lumina soarelui timp de 20 de minute la fiecare 2 zile în perioada de vară.

Plante aromatice picante
Antioxidanții din plante pot ajuta la prevenirea apariției bolilor cronice.

Întărirea imunității

Continuând cu micronutrienții, vitamina C din salata picantă este capabilă să activeze sistemul de apărare al organismului. S-a demonstrat că menținerea nivelului său în intervale adecvate poate crește imunitatea înnăscută și adaptativă. Acest lucru duce la o incidență mai scăzută a bolilor infecțioase. Puteți experimenta chiar și un management mai ușor al simptomelor în caz de îmbolnăvire.

În plus, această substanță îmbunătățește sinteza endogenă a colagenului, cea mai abundentă proteină din corpul uman. Colagenul face parte din aproape toate structurile și producția sa începe să scadă după vârsta de 30 de ani. Acesta este motivul care duce la apariția ridurilor.

Sănătatea ochilor

Salata picantă este o sursă de vitamina A. Acest nutrient ajută la combaterea problemelor asociate sănătății vizuale, în special a celor care au legătură cu degenerescenta maculară pe termen mediu. Consumul optim este important, dar nu trebuie să fie excesiv. Este un nutrient cu potențial toxic în cazul depășirii dozei zilnice recomandate. Prin urmare, suplimentarea nu este recomandată.

Salata picantă este un aliment cu multe beneficii pentru sănătate

După cum ați aflat deja, salata picantă este benefică pentru sănătate. Aceasta conține mulți compuși și nutrienți de calitate, motiv pentru care includerea sa în contextul unei alimentații echilibrate și variate este considerată pozitivă.

De obicei, alimentele care au o aromă picantă au proprietatea de a stimula pierderea în greutate. Acest lucru se datorează prezenței capsaicinei, o substanță care crește ușor temperatura corpului. Consumul caloric va crește, ceea ce va ușura stabilirea unui deficit care să permită mobilizarea și oxidarea grăsimilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Capozzi, A., Scambia, G., Migliaccio, S., & Lello, S. (2020). Role of vitamin K2 in bone metabolism: a point of view and a short reappraisal of the literature. Gynecological endocrinology : the official journal of the International Society of Gynecological Endocrinology36(4), 285–288. https://doi.org/10.1080/09513590.2019.1689554
  • Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients9(11), 1211. https://doi.org/10.3390/nu9111211

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.