Vasculită: boala care i-a afectat vederea și auzul lui Asthon Kutcher
 

Vasculită: boala care i-a afectat vederea și auzul lui Asthon Kutcher

La 44 de ani, actorul a povestit că aproape și-a pierdut auzul și vederea din cauza vasculitei. Vă explicăm în ce constă această boală rară!
Vasculită: boala care i-a afectat vederea și auzul lui Asthon Kutcher
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 25 octombrie, 2022

Ashton Kutcher a dezvăluit în Running Wild with Bear Grylls: The Challenge că a avut vasculită timp de un an. Această boală autoimună i-a afectat vederea, auzul și chiar capacitatea de a merge.

Este o afecțiune destul de rară, cu prevalență scăzută, care are multe variații. Deși actorul nu a lămurit ce tip de vasculită a avut, el a spus că i-a luat aproape un an să se recupereze.

Acum trei ani am avut o formă ciudată și rară de vasculită, care mi-a distrus vederea, auzul și echilibrul. Sunt norocos că sunt în viață.

~ Ashton Kutcher ~

Vasculită: boala care i-a afectat vederea și auzul lui Asthon Kutcher

Termenul descrie o inflamație a vaselor de sânge, adică arterele, venele și capilarele. Deși se folosește adesea termenul arterită, adevărul este că acesta se referă doar la artere. După cum vom vedea mai jos, există boli cu aceeași bază care au propriul nume.

Vasculita lui Ashton Kutcher a fost autoimună, așa cum este cazul tuturor acestor tulburări. Aceasta înseamnă că sistemul imunitar atacă vasele de sânge deoarece nu le recunoaște drept țesut propriu.

Ceea ce poate varia este factorul care declanșează reacția. Atacul autoimun poate începe cu o infecție bacteriană sau virală, cancer sau o alergie.

Odată ce vasculita s-a instalat, vasele de sânge devin inflamate și se îngustează. Pe termen mediu, în interiorul lor va circula mai puțin sânge, aportul de oxigen către țesuturi fiind redus.

Sistemul circulator uman
Orice vas din sistemul circulator poate fi afectat de vasculită. Locația va determina simptomele.

Simptome

În funcție de zona afectată, vor exista anumite simptome. Potrivit relatării lui Ashton Kutcher, vasculita lui a implicat probleme de vedere, auz și echilibru. Presupunem că arterele și venele inflamate în cazul său erau localizate în sistemul nervos central. Această locație poate explica tulburările prezente.

Cu toate acestea, pe lângă semnele specifice, există și pacienți care au simptome generale din cauza vasculitei. Acestea sunt mai dificil de identificat și nu ajută la ghidarea diagnosticului, deoarece pot indica diferite boli:

 • Febră
 • Pierdere în greutate
 • Oboseală și epuizare
 • Dureri musculare și articulare

Tipuri de vasculită

După cum am menționat deja, nu există un singur tip de vasculită și nu știm care l-a afectat pe Ashton Kutcher. În orice caz, vom trece în revistă unele dintre cele mai cunoscute forme.

Sindromul Behcet

Această vasculită afectează gura și pielea. Se manifestă prin vezicule și răni care afectează gingiile, mucoasa organelor de reproducere și uneori ochii. De asemenea, poate fi însoțită de artralgie (dureri articulare).

Pacienții au adesea între 20 și 30 de ani și au o anumită origine etnică. Potrivit statisticilor, boala este mai frecventă în rândul persoanelor din Orientul Mijlociu, așa că este probabil să aibă o componentă genetică.

Boala Buerger

Această patologie se mai numește și tromboangeită obliterantă. Tinde să fie apară în arterele membrelor superioare și inferioare.

S-a descoperit că este mai frecventă în rândul fumătorilor. Substanțele toxice din țigări generează o reacție autoimună care duce la inflamarea vaselor. Riscul de gangrenă este mare. Pacienții pot observa o circulație redusă în mâini și picioare, ceea ce duce la scăderea eliberării de oxigen și moartea ulterioară a țesuturilor.

Anumiți pacienți ajung să sufere amputații.

Crioglobulinemia

Mecanismul ciudat al crioglobulinemiei nu are o explicație precisă. Ceea ce știm este că crioglobulinele (anticorpii din sânge) acestor pacienți se îngroașă la temperaturi scăzute.

Crioglobulinele anormale se leagă și blochează fluxul sanguin. În consecință, vasele din tot corpul se inflamează. Simptomele variază de la manifestări cutanate până la insuficiență renală.

S-a descoperit că unele forme de crioglobulinemie sunt declanșate de leucemie. Alte forme apar după infecția cu virusul hepatitei C.

Boala Kawasaki

Această vasculită este tipică în copilărie. Copiii afectați au, pe lângă vasculită, o inflamație generalizată a ganglionilor limfatici.

Cel mai mare risc este ca arterita să se concentreze în vasele coronare, care sunt cele care transportă sângele la mușchiul inimii. Majoritatea pacienților se recuperează dacă primesc tratament în prima săptămână de la debutul simptomelor.

Simptomele caracteristice sunt următoarele:

 • Febră ridicată și persistentă
 • Conjunctivită
 • Limbă roșie și umflată
 • Cel puțin un ganglion limfatic mărit în gât
 • Inflamație a pielii cu descuamare, în special pe mâini și picioare
Copil afectat de vasculită
Febra mare care nu coboară ușor este clasică la copiii cu Kawasaki.

Cum s-a tratat Ashton Kutcher de vasculită?

Actorul nu a dezvăluit detaliile tratamentului. Multe dintre vasculite sunt tratate în același mod, cu medicamente similare care au ca obiectiv oprirea atacului autoimun.

Opțiunile terapeutice disponibile includ următoarele:

 • Corticosteroizi: metilprednisolonul este unul dintre medicamentele prescrise. Cu toate acestea, efectele sale adverse limitează utilizarea pe termen lung. Există patologii care constituie o contraindicație (cum ar fi diabetul).
 • Imunomodulatoare: Sunt medicamente care reglează sistemul imunitar. Azatioprina și ciclofosfamida sunt opțiuni clasice, deși putem aminti și talidomida și interferonul.

Vasculita poate recidiva?

Există rapoarte medicale de recidivă a vasculitei, ceea ce înseamnă că un pacient se poate îmbolnăvi din nou. Este posibil ca tratamentul ales să aibă un anumit risc de recidivă. De asemenea, factorii care au declanșat problema pot persista.

Oricum ar fi, pacientul are anticorpi capabili să atace din nou arterele dacă primesc stimulul corespunzător. Din acest motiv, persoanele cu vasculită, precum Ashton Kutcher, sunt urmărite regulat de medic.

Dacă acesta este și cazul vostru, dacă identificați simptomele sau credeți că ceva nu este în regulă cu vasele voastre de sânge, nu ezitați să consultați medicul. S-a demonstratabordarea precoce are capacitatea de a reduce complicațiile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Chanussot-Deprez, Caroline, et al. “Etiología de las vasculitis cutáneas: utilidad de una aproximación sistémica.” Gaceta Médica de México 154.1 (2018): 62-67.
 • Fuller, Martha Grant. “Kawasaki disease in infancy.” Advanced Emergency Nursing Journal 41.3 (2019): 222-228.
 • Geetha, Duvuru, et al. “Comparisons of guidelines and recommendations on managing antineutrophil cytoplasmic antibody–associated vasculitis.” Kidney International Reports 3.5 (2018): 1039-1049.
 • Jaén, Marcia Pérez. “Enfermedad de Buerger tromboangitis obliterante.” Revista Médica Sinergia 2.08 (2018): 7-10.
 • Mera-Flores, Ronny, et al. “Síndrome de Behcet, revisión de la literatura.” Ciencia Digital 2.3 (2018): 616-632.
 • Retamozo, Soledad, Luca Quartuccio, and Manuel Ramos-Casals. “Crioglobulinemia.” Medicina Clínica (2022).
 • Rúa-Figueroa Fernández de Larrinoa, Iñigo, and Celia Erausquin Arruabarrena. “Tratamiento de las vasculitis sistémicas asociadas a ANCA.” Reumatol. clín.(Barc.) (2010): 161-172.
 • Seo, Philip, and John H. Stone. “Large-vessel vasculitis.” Arthritis care and research 51.1 (2004): 128-139.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.