7 beneficii ale semințelor de papaya
 

7 beneficii ale semințelor de papaya

Deși aroma sa poate să nu fie pe placul tuturor, sămânța de papaya are beneficii interesante pentru sănătate.
7 beneficii ale semințelor de papaya
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Deși atributele acestui fruct sunt cunoscute (risc mai mic de diabet, digestie mai bună, control al glucozei), puțini oameni cunosc cele 7 beneficii ale semințelor de papaya.

Carica papaya este un fruct originar din America Centrală și America de Nord, zona dintre Mexic și Nicaragua. Consumul și cultivarea sa s-au răspândit și în alte țări din Africa și Asia.

Semințele de papaya conțin compuși bioactivi benefici pentru sănătate. De altfel, în ultimii ani au făcut obiectul cercetărilor științifice, întrucât se crede că servesc ca adjuvant pentru îngrijirea sănătății. Descoperiți principalele lor utilizări!

Proprietățile nutriționale ale semințelor de papaya

Semințele de papaya au proprietăți nutritive de care merită să profităm. Potrivit informațiilor publicate în jurnalul Molecules , acestea conțin în special polifenoli și flavonoide, două substanțe cu acțiune antioxidantă care promovează sănătatea.

De asemenea, furnizează acizi grași mononesaturați, cum ar fi acidul oleic, așa cum este detaliat într-un studiu publicat în Journal of Food Lipids . Într-o măsură mai mică, sunt o sursă de vitamine, minerale și fibre alimentare, nutrienți care ajută la îmbunătățirea calității dietei.

7 beneficii ale semințelor de papaya

O recenzie din 2014 publicată în Jurnalul Internațional de Medicină , afirmă că semințele de papaya au o aromă de piper care poate fi folosită ca înlocuitor pentru piperul negru.

Aceeași recenzie amintește că sunt un ingredient foarte hrănitor, deoarece conțin acizi grași, proteine, fibre, uleiuri și alte substanțe care promovează bunăstarea.

În continuare, vom cunoaște principalele beneficii ale semințelor de papaya.

1. Ajută la combaterea ciupercilor

Datorită proprietăților sale antifungice, sămânța de papaya poate fi folosită ca aliat în lupta împotriva unor infecții cauzate de ciuperci. Într- un studiu publicat în Indian Journal of Pharmaceutical Sciences , extractul de semințe de papaya a fost eficient împotriva a trei tulpini diferite de ciuperci.

Cultură fungică în laborator
Deși dovezile sunt încă insuficiente, studiile au descoperit activitatea antifungică a semințelor de papaya.

2. Ajută împotriva toxiinfecțiilor alimentare

Deși trebuie tratate prompt de către medic, în toxiinfecțiile alimentare , semințele de papaya pot servi ca adjuvant al tratamentului medicamentos.

Pe de altă parte, conform unei recenzii din Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry , extractul din semințe de papaya poate fi eficient împotriva microorganismelor precum E. coli, Salmonella și Staphylococus, printre altele.

3. Sunt bune pentru digestie

Semințele de papaya oferă fibre alimentare și, datorită acestui fapt, contribuie la îmbunătățirea digestiei. Fibrele sunt un nutrient care se deplasează prin tractul gastrointestinal, adăugând volum scaunului pentru a-i ușura coborârea.

O recenzie publicată în revista medicală World Journal of Gastroenterology subliniază că aportul de fibre este eficient în creșterea frecvenței scaunelor la persoanele cu constipație.

4. Antiparazitar natural

Semințele de papaya nu sunt un tratament de primă linie pentru infecțiile parazitare. În ciuda acestui fapt, există studii care sugerează că pot fi utile în tratarea infecțiilor cu anumite tipuri de paraziți.

Într-o cercetare publicată în revista BMC Complementary and Alternative Medicine, copiii hrăniți cu un terci fortificat cu semințe de papaya au avut o cantitate redusă de Ascaris lumbricoides, cunoscut sub numele de „vierme rotund mare”.

5. Sănătatea rinichilor

Deși dovezile sunt încă limitate, există studii care sugerează că aportul de papaya poate ajuta la protejarea sănătății rinichilor. Într-un studiu pe animale publicat în Jurnalul African de Științe ale Sănătății , extractul de semințe de papaya a ajutat la prevenirea leziunilor renale la șobolanii cărora li s-a administrat un medicament pentru a induce toxicitatea.

Beneficii ale semințelor de papaya

6. Activitate antiinflamatoare

Datorită substanțelor flavonoide, semințele de papaya au o ușoară acțiune antiinflamatoare care ar putea contribui la prevenirea bolilor cronice. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a evalua modul în care apare acest efect.

7. Ajutor împotriva acneei

Nu există dovezi privind utilizarea semințelor de papaya ca tratament pentru acnee. Cu toate acestea, în cultura populară sunt un remediu complementar pentru această problemă.

În acest caz, pe lângă consumul de semințe de papaya, se recomandă realizarea unei cataplasme naturale. Pentru a face acest lucru, trebuie aplicați următorii pași:

 • Mai întâi, combinați câteva frunze de papaya cu semințe și zdrobiți totul cu puțină apă într-un mojar.
 • Pasta obținută trebuie pusă pe zona afectată timp de aproximativ zece minute.
 • La final, zona se spală cu multă apă proaspătă pentru a îndepărta cataplasma.

Efecte secundare și contraindicații

În ciuda tuturor acestor beneficii, trebuie să fim precauți atunci când consumăm semințe de papaya din cauza potențialei toxicități a izotiocianatului de benzii, care este unul dintre componentele acestora.

Cei care suferă de alergii ar trebui să evite consumul, deoarece atât papaya, cât și semințele sale conțin papaină, o substanță care ar putea afecta persoanele sensibile.

Consumați semințe de papaya cu moderație

Semințele de papaya și extractele lor conțin nutrienți care ajută la promovarea sănătății. Pot fi consumate în forma lor naturală, dar fără a-și depăși aportul recomandat. Consumați între 7 și 10 semințe și nu veți avea nicio problemă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Zhou K, Wang H, Mei W, Li X, Luo Y, Dai H., “Antioxidant activity of papaya seed extracts”, Molecules. 2011 Jul 25;16(8):6179-92.
 • Onkar Singh y M. Ali, “Phytochemical and Antifungal Profiles of the Seeds of Carica Papaya L.”, Indian J Pharm Sci. 2011 Jul-Aug; 73(4): 447–451.
 • Puangsri, T., Abdulkarim, S. M., & Ghazali, H. M. (2005). Properties of carica papaya L. (papaya) seed oil following extraction using solvent and aqueous enzymatic methods. Journal of Food Lipids12(1), 62–76. https://doi.org/10.1111/j.1745-4522.2005.00006.x
 • Devi P S, Sreeja & Kumar, Neethu. (2017). The surprising health benefits of papaya seeds: A review. 6. 424-429.
 • Yogiraj, V., Goyal, P. K., Chauhan, C. S., Goyal, A., & Vyas, B. (2014). Carica papaya Linn: an overview. International Journal of Herbal Medicine2(5 Part A), 1–8.
 • Singh O, Ali M. Phytochemical and antifungal profiles of the seeds of carica papaya L. Indian J Pharm Sci. 2011;73(4):447–451. doi:10.4103/0250-474X.95648
 • Yang J, Wang HP, Zhou L, Xu CF. Effect of dietary fiber on constipation: a meta analysis. World J Gastroenterol. 2012;18(48):7378–7383. doi:10.3748/wjg.v18.i48.7378
 • Kugo M, Keter L, Maiyo A, et al. Fortification of Carica papaya fruit seeds to school meal snacks may aid Africa mass deworming programs: a preliminary survey. BMC Complement Altern Med. 2018;18(1):327. Published 2018 Dec 7. doi:10.1186/s12906-018-2379-2
 • Naggayi M, Mukiibi N, Iliya E. The protective effects of aqueous extract of Carica papaya seeds in paracetamol induced nephrotoxicity in male wistar rats. Afr Health Sci. 2015;15(2):598–605. doi:10.4314/ahs.v15i2.37
 • Campuzano-Bublitz, M., Rolón, L., Vera, L., Kennedy, M. (2018). Efecto del consumo de pulpa de Carica papaya sobre la glicemia y peso de ratones normo e hiperglicémicos por aloxano. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 68(2): 132-140.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.