9 semne de conexiune emoțională
 

9 semne de conexiune emoțională

Oamenii se întreabă adesea cum să descopere gradul de conexiune emoțională cu partenerul. Astăzi, vă arătăm 9 semne care vă vor ghida.
9 semne de conexiune emoțională
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2022

Iubirea este în primul rând un proces chimic. Când sunteți îndrăgostiți, creierul eliberează o serie de substanțe chimice. Acestea variază în funcție de etape, deci sunt diferite în timpul ciclurilor de atracție, dorință și atașament. Astăzi, vă arătăm 9 semne de conexiune emoțională, astfel încât să puteți descoperi dacă sunteți pe aceeași lungime de undă cu partenerul.

Pentru mulți oameni, conexiunea emoțională este cel mai important lucru într-o relație. Este momentul în care apare o reciprocitate a sentimentelor. Ambii parteneri simt exact la fel, împărtășesc un proiect comun și sunt dispuși să lupte pentru acest lucru.

9 semne de conexiune emoțională cu partenerul

Înainte de a prezenta lista de semne de conexiune emoțională, ar trebui să rețineți că aceasta este doar o selecție. Putem defini sute de semne de acest tip, fiecare la fel de valid ca cel anterior.

De asemenea, nu toate relațiile urmează aceleași tipare. Deci, poate exista o legătură emoțională cu partenerul fără a fi dezvoltat aceste semne. Având în vedere acest lucru, conexiunea emoțională cu o persoană specială se poate manifesta prin următoarele:

1. Participați voluntar la acțiunile care îi plac celuilalt

Nu participați din obligație la ceva. Unul dintre semnele conexiunii emoționale este interesul real pentru hobby-urile partenerului.

De exemplu, planificarea activităților în jurul acelui hobby, oferirea de cadouri legate de acesta și participarea activă arată un interes voluntar. Dacă este o povară sau o datorie (mai mult decât o dorință), conexiunea emoțională nu a fost încă atinsă.

Cuplu care are o conexiune emoțională

2. Dezvoltați empatie

Empatia este unul dintre cele mai bune semne ale conexiunii emoționale, atât cu partenerul, cât și cu alte persoane. Empatia este definită ca fiind capacitatea de a recunoaște sentimentele altor persoane, de a le înțelege și de a le percepe. Este adesea asociată cu conceptul de alteritate.

Cercetătorii sunt de acord că empatia este unul dintre principalele semne ale unei relații sănătoase.

3. Sunteți sinceri unul cu celălalt

Toți oamenii cred că sunt sinceri cu partenerul lor. A fi sincer este un semn de încredere. Nu vorbim doar despre lucrurile care se spun, ci și despre lucrurile care se fac.

De fapt, o persoană este sinceră numai atunci când ceea ce exprimă și ceea ce face coincid. Dacă această calitate este prezentă, este unul dintre semnele conexiunii emoționale care aduce cel mai mare beneficiu relației.

4. Responsabilitățile sunt reciproce

Ne referim la responsabilitățile care privesc în mod direct relația. Partenerii care nu au acest obicei dau vina pe celălalt pentru că relația nu merge bine.

În schimb, cuplurile care își asumă responsabilitatea dezvoltă o legătură mai puternică. Fiecare face ca relația să fie mai sănătoasă, durabilă, distractivă și benefică.

5. Sexul nu este cel mai important lucru

Atenție la expresia: nu este cel mai important lucru. Este important, dar nu este principalul motiv pentru care decideți să continuați relația. Când intimitatea sexuală devine secundară, partenerii au ajuns la o maturitate care transcende nivelul fizic.

6. Nu vă este frică să vă exprimați sentimentele

Vorbim despre sentimente care nu sunt exprimate în fața familiei sau a prietenilor. Cuplurile care au într-adevăr o conexiune emoțională nu se tem de plâns, frustrări, temeri și nesiguranță, nici de antipatii, bucurii, fericire și satisfacții.

Atunci când aceste sentimente sunt reprimate, nu există suficientă empatie, încredere sau sinceritate față de partener. Împărtășirea momentelor bune și a momentelor rele, împreună cu emoțiile care vin cu ele, este unul dintre cele mai clare semne ale conexiunii emoționale.

7. Aveți conversații lungi

Comunicarea într-o relație este esențială pentru a întări conexiunea emoțională, a împărtăși idei și a avea parte de momente distractive și interesante. Dacă aveți frecvent conversații lungi cu partenerul, sunteți conectați la un alt nivel.

Multe relații eșuează din cauza lipsei de comunicare.

8. În primul rând, sunteți prieteni

Dintre toate semnele legăturii emoționale cu partenerul, acesta este unul dintre cele mai importante. Vă considerați prieteni mai presus de orice? Dacă da, felicitări; aveți ceva special. Cuplurile care mențin o prietenie sinceră se îndepărtează de situațiile toxice și sunt mai fericite.

Orice relație este condamnată dacă partenerii nu sunt prieteni.

Conexiune emoțională între tineri

9. Există sprijin reciproc

Sprijinul se manifestă în moduri diferite. O relație de succes este una în care există un proiect de viață comun. Veți întâmpina obstacole, care sunt mai ușor de combătut atunci când aveți sprijinul necesar.

Fiecare cuplu are semnele sale de conexiune emoțională

Cu această ultimă reflecție închidem selecția noastră de semne ale unei conexiuni emoționale cu partenerul. Amintiți-vă ce am menționat la început: fiecare relație este diferită, așadar conceptul de conexiune emoțională poate diferi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mitrofan, L., & Dumitrache, S. D. Interconnections between Assertiveness and Empathy in Couple Relationships. Journal of Experiential Psychotherapy/Revista de PSIHOterapie Experientiala. 2012; 15(3).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.