6 smoothie-uri cu papaya - beneficii incredibile

15 Ianuarie, 2019
Papaya este unul dintre cele mai bune fructe pentru sistemul digestiv. Datorită conținutului bogat de vitamine, este un aliment ideal pentru orice tip de dietă, mai ales dacă este însoțit și de alți nutrienți. Încearcă smoothie-urile delicioase de mai jos pentru a valorifica proprietățile sale benefice. 

Papaya este un fruct bogat în antioxidanți, vitamine, enzime digestive și minerale, cu multiple beneficii pentru corpul uman. Toți acești nutrienți sunt foarte sănătoși, drept pentru care este recomandat să consumi papaya cu regularitate.

Pe lângă faptul că este foarte gustos, acest fruct minunat ajută la combaterea problemelor digestive, a constipației, a paraziților intestinali și a amibei.

În plus, papaya oferă și următoarele beneficii:

  • Apără pielea împotriva radicalilor liberi.
  • Protejează ochii.
  • Îmbunătățește circulația.
  • Facilitează absorbția fierului în organism.
  • Contribuie la formarea colagenului.
  • Întărește sistemul imunitar.
  • Ajută la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare.

Merită, cu siguranță, să mănânci mai des acest fruct! Este și foarte ușor să îl încorporezi în dietă. Poți să îl consumi separat, cu iaurt sau ca ingredient în smoothie-uri.

Astăzi îți prezentăm 6 smoothie-uri delicioase cu papaya care sigur îți vor încânta papilele gustative.

1. Profită de minunatele beneficii ale fructului papaya cu un smoothie simplu

Obține beneficii cu un smoothie cu papaya simplu

Ingrediente

  • 1 iaurt grecesc (125 g)
  • 3/4 cană de papaya (150 g)
  • O mână de migdale
  • 1 lingură de nucă de cocos uscată (15 g)
  • 1 cană de căpșune congelate (125 g)
  • Apă (cât este nevoie)

Mod de preparare

Pentru a prepara acest smoothie gustos, amestecă ingredientele în blender și adaugă apă puțin câte puțin până obții consistența dorită. Poftă bună!

2. Smoothie cu papaya și spanac

Ingrediente

  • 1 1/2 cană de papaya (300 g)
  • 1 cană de spanac (30 g)
  • 1 cană de lapte de migdale (200 ml)
  • Apă (aproximativ 1 cană / 200 ml)
  • Curcuma (1 linguriță / 5 g)
  • Semințe de chia (1 linguriță / 5 g)
  • 1 lingură de sirop de arțar (25 g)

Mod de preparare

  • Pentru început, îți recomandăm să răcești ingredientele înainte de a le folosi. Sau, dacă preferi, poți adăuga niște cuburi de gheață la final.
  • Adaugă în blender toate ingredientele (în afară de semințele de chia) și procesează-le până se amestecă bine. Adaugă apă mai multă sau mai puțină, în funcție de consistența dorită.
  • Pune amestecul în pahar și presară semințele de chia pe deasupra, apoi servește smoothie-ul.

3. Smoothie cu papaya și nucă de cocos pentru un plus de beneficii

Papaya oferă numeroase beneficii

Ingrediente

  • 1/2 cană de lapte de cocos (125 ml)
  • 1/2 cană de papaya (100 g)
  • 1/2 cană de banane (150 g)
  • 1/4 cană de ananas (38 g)
  • 1 lingură de extract de vanilie (10 ml)
  • 1 lingură de miere (25 g)
  • Cuburi de gheață (după gust)

Mod de preparare

  • Procesează toate ingredientele în blender timp de câteva minute, până obții un amestec omogen.
  • Dacă nu vrei ca smoothie-ul să fie prea apos, nu pune cuburile de gheață în blender, ci adaugă-le la final.

S-ar putea să te intereseze și:

Apa de nucă de cocos – 16 beneficii

4. Smoothie cu papaya și mango

Ingrediente

  • 1 cană de lapte (250 ml)
  • Zeama și coaja unei portocale
  • 3 căni de papaya (600 g)
  • 2 căni de mango (400 g)

Mod de preparare

  • Rade portocala, dar amintește-ți să te oprești la partea albă, pentru ca smoothie-ul să nu devină amar.
  • Adaugă toate ingredientele în blender și procesează-le până obții un amestec fin.
  • Adaugă gheața și savurează smoothie-ul.

5. Numai beneficii într-un smoothie cu papaya și kiwi

Papaya și kiwi într-un smoothie cu beneficii pentru tine

Ingrediente

  • 1 cană de lapte (orice sortiment dorești) (250 g)
  • 1 cană de papaya (200 g)
  • 1  kiwi copt
  • 1 lingură de miere (25 g)
  • 1 praf de scorțișoară
  • Gheață după gust
  • 1 lingură de semințe de chia (10 g)
  • 1 lingură de nuci sau de unt de arahide (opțional) (20 g)

Mod de preparare

  • Adaugă ingredientele în blender.
  • Procesează-le până obții o textură cremoasă.
  • Dacă vrei, poți adăuga miezul de nucă tocat și semințele de chia după ce ai scos amestecul din blender.

6. Smoothie cu papaya și ovăz

Ingrediente

  • 1/2 cană de papaya (100 g)
  • 1/2 cană de lapte de migdale (125 ml)
  • 1/2 cană fulgi de ovăz (100 g)
  • 1/2 linguriță de scorțișoară (2 g)
  • Gheață după gust

Mod de preparare

Dă toate ingredientele în blender până obții consistența dorită, apoi servește smoothie-ul. E foarte simplu!

Câteva sfaturi pentru prepararea smoothie-urilor cu papaya

  • Dacă vrei să faci smoothie-urile mai dulci, poți adăuga câteva lingurițe de miere. 
  • Semințele de chia prelungesc senzația de sațietate și oferă multe alte beneficii.
  • O altă opțiune creativă este să adaugi câteva bucăți de fructe pe deasupra amestecului preparat în blender.
  • În plus, poți adăuga orice supliment nutrițional recomandat de medicul tău.

În bucătărie, întotdeauna poți încerca diverse opțiuni, până găsești combinațiile care îți plac.

În general, aceste smoothie-uri cu papaya suplimentează orice masă cu succes datorită multiplelor beneficii ale acestui fruct. Totuși, nu îți recomandăm să le folosești pentru a înlocui micul dejun, deoarece nu conțin toți nutrienții necesari organismului pentru a începe ziua în forță. Poți servi smoothie-urile între mese, când ai o stare de neliniște sau ca meniu la cină. 

Citește și:

Cum să prepari un smoothie care înlocuiește o masă

Este important să discuți cu un medic nutriționist înainte de a face schimbări drastice în alimentație. În plus, nu uita că aceste smoothie-uri nu pot constitui o dietă completă și echilibrată, ci sunt doar o mică și gustoasă parte a ei.

  • Aravind, G., Bhowmik, D., Duraivel, S., Harish, G., Jhkl, & Vbnm. (2013). Traditional and Medicinal Uses of Carica papaya. Journal of Medicinal Plants Studies.
  • Vij, T., & Prashar, Y. (2015). A review on medicinal properties of Carica papaya Linn. Asian Pacific Journal of Tropical Disease. https://doi.org/10.1016/S2222-1808(14)60617-4
  • Nguyen, T. T. T., Shaw, P. N., Parat, M. O., & Hewavitharana, A. K. (2013). Anticancer activity of Carica papaya: A review. Molecular Nutrition and Food Research. https://doi.org/10.1002/mnfr.201200388
  • de Oliveira, J. G., & Vitória, A. P. (2011). Papaya: Nutritional and pharmacological characterization, and quality loss due to physiological disorders. An overview. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2010.12.035