Bollitos pelones: rețetă tradițională venezueleană
 

Bollitos pelones: rețetă tradițională venezueleană

Bollitos pelones sunt bile de făină de porumb care sunt umplute cu carne înăbușită. Când sunt servite, se adaugă sos de roșii de casă.
Bollitos pelones: rețetă tradițională venezueleană
Florencia Villafañe

Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe.

Ultima actualizare: 27 mai, 2022

Bollitos pelones sunt unul dintre alimentele tipice din Venezuela. Acest fel de mâncare este alcătuit dintr-un aluat de mălai umplut cu carne roșie sau pui, care este apoi scăldat în sos de roșii. Este o modalitate ideală de a profita de resturile de carne.

În continuare, vă vom împărtăși rețeta, astfel încât să puteți să pregătiți acest preparat delicios acasă.

Cum se prepară bollitos pelones venezuelean?

Se spune că chifla de porumb umplută era pregătită de aborigeni. Cu toate acestea, odată cu venirea spaniolilor, rețeta a suferit modificări. Există studii care explică cum au apărut fuziunile culinare.

Adevărul este că în Venezuela și în diverse țări din America Centrală, mesele pe bază de făină de porumb sunt foarte importante. Mai multe studii indică faptul că porumbul este folosit pentru tacos, tortilla, nachos, arepas și diferite alimente tipice.

Este indicat să faceți rețeta de bollitos pelones cu puțin ajutor, deoarece are mai mulți pași.

Ingrediente pentru aluat

  • 2 căni de făină de porumb albă sau galbenă
  • 2 1/2 căni de supă de pui de casă sau 2 1/2 căni de apă și 1 cub de supă de pui
  • 1 lingură de ulei de porumb

Pentru sos

  • Sare după gust
  • 1 cățel de usturoi
  • 1/2 ardei gras roșu
  • 3 roșii coapte
  • 1/2 ceapă medie
  • Pătrunjel, mentă sau frunze de coriandru pentru decor
Făină de porumb

Ingrediente pentru umplutură

  • 3 roșii
  • 1/2 ceapă
  • 2 căței de usturoi
  • 1/2 cană de vin roșu
  • 1/4 cană de ardei gras roșu
  • 2 linguri de capere
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • Piper, sare, dafin și chimen după gust
  • 1/4 cană de măsline verzi fără sâmburi
  • 500 grame de carne de vită tocată cu conținut scăzut de grăsimi

Instrucțiuni pas cu pas

  1. Pregătiți umplutura. Amintiți-vă că puteți folosi carnea rămasă din ziua precedentă.
  2. Începeți prin a zdrobi usturoiul. Puneți-l într-o tigaie cu ulei de măsline la foc mic. Apoi, curățați și tăiați ceapa și adăugați-o în vas. Amestecați să nu se lipească și adaugați condimente.
  3. Apoi, adăugați carnea de vită tocată. Amestecați pentru a se găti uniform. Ridicați temperatura.
  4. Adăugați caperele și măslinele tocate. Adăugați și vin roșu.
  5. Tocați roșiile cât de bine puteți. Puteți face acest pas cu răzătoarea manuală sau în blender.
  6. Apoi adăugați-le peste celelalte ingrediente. Acoperiți vasul și lăsați la fiert timp de 5 până la 7 minute. Lăsați umplutura să se răcească.

Aluatul

  1. Puneți făina de porumb într-un castron mare. Faceți o gaură în centru și adăugați uleiul și supa de pui. Dacă folosiți cubul, dizolvați-l în apă înainte de a începe să faceți aluatul.
  2. Cu ajutorul unei linguri si apoi cu mâinile, formați aluatul. Lăsați aluatul să stea 5 minute. Între timp, pregătiți sosul de roșii.

Prepararea sosului

  1. Tăiați sau procesați ceapa împreună cu roșiile și ardeiul gras. Puneți legumele într-o tigaie și sotați-le.
  2. Adăugați condimente și amestecați cu o lingură până se îngroașă.
  3. Adăugați cățelul de usturoi pentru ca sosul să capete aromă. Îl puteți îndepărta când este gata.
  4. Opriți focul și dați deoparte.
Ceapă tocată
Tocatul cepei poate provoca iritații ale pielii și ochilor. Nu uitați să luați câteva măsuri de precauție.

Asamblare

  1. Luați puțin aluat și formați o minge. Dimensiunea ideală este cea a unei mingi de golf.
  2. După ce ați asamblat toate biluțele, apăsați cu degetul mare în jos pe fiecare pentru a face loc umpluturii.
  3. Acum, cu ajutorul unei linguri, începeți să le umpleți. Când terminați, reveniți la forma rotunjită și puneți chiflele într-un bol.
  4. Repetați procesul cu tot aluatul.
  5. Apoi, fierbeți apă într-o oală. Când este gata, puneți cu grijă bilele înăuntru. Așteptați să fiarbă 15 minute sau până încep să plutească.
  6. Scoateți-le cu o lingură cu găuri și lăsați-le să se scurgă într-o strecurătoare.
  7. Serviți-le cu sosul pus deoparte. Se pot decora cu frunze de mentă, pătrunjel sau coriandru tocat.

Pregătiți această rețetă acasă

Fără îndoială, acesta este un fel de mâncare care are mai mulți pași, dar care merită încercat. Puteți pregăti bollitos pelones delicioase pentru a vă surprinde familia la prânz.

Amintiți-vă că le puteți umple cu carnea pe care o preferați, puteți schimba metoda de gătire sau puteți adăuga ingrediente după gust. Desigur, salatele sau legumele la cuptor sunt o companie bună!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Calanche Morales, J. B. (2009, January). Influencias culturales en el régimen alimentario del venezolano. In Anales venezolanos de nutrición (Vol. 22, No. 1).
  • Cuevas Mejía, J. D. J. (2014). Maíz: Alimento fundamental en las tradiciones y costumbres mexicanas.
  • Calleja Pinedo, M., & Valenzuela, M. B. (2016). La tortilla como identidad culinaria y producto de consumo global. Región y sociedad28(66), 161-194.
  • Suárez, M., Bosch, V., Aliaga, C., & García, N. (2010). La empanada en Venezuela: Importancia social y nutricional. An Venez Nutr23(2), 88-99.
  • Troncoso-Pantoja, C. (2019). Comidas tradicionales: un espacio para la alimentación saludable. Perspectivas en Nutrición Humana21(1), 105-114.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.