Cacaua ajută la scăderea colesterolului?
 

Cacaua ajută la scăderea colesterolului?

Dacă trebuie să reduceți nivelul colesterolului, cacaua consumată regulat este o strategie eficientă. Aceasta poate îmbunătăți profilul lipidic.
Cacaua ajută la scăderea colesterolului?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 25 mai, 2023

Cacaua este unul dintre alimentele care pot ajuta la scăderea colesterolului, prevenind oxidarea anumitor lipoproteine. Vorbim despre un produs de înaltă calitate care concentrează o cantitate mare de fitochimicale. Este esențial să apară în dietă în mod regulat, deși nu întotdeauna sub formă de ciocolată bogată în zahăr.

Majoritatea prezentărilor industriale conțin cantități excesive de carbohidrați simpli. Aceste elemente pot avea un impact negativ asupra nivelului de glucoză din sânge, determinând suprasolicitarea pancreasului. În contextul stilului de viață sedentar, acest efect se traduce prin dezvoltarea diabetului de tip 2.

Cacaua ajută la scăderea colesterolului?

Potrivit cercetărilor publicate în revista Nutrición Hospitalaria , consumul regulat de cacao poate îmbunătăți profilul lipidic și reduce riscul de aterogeneză. Cu toate acestea, studiul a fost efectuat pe șobolani, așadar datele nu pot fi extrapolate complet la om. De fapt, există puține dovezi despre efectele specifice ale consumului de cacao asupra nivelului de colesterol la om.

Totuși, prezența alimentelor vegetale în dietă scade oxidarea lipoproteinelor cu densitate joasă (LDL), ceea ce reduce riscul de boli cardiovasculare. Potrivit unui studiu publicat în revista Trends in Cardiovascular Medicine, proteinele LDL-c sunt cele care duc la formarea plăcilor aterosclerotice.

Există dovezi ce atestă efectele cacauei în reducerea nivelului tensiunii arteriale. Menținerea tensiunii arteriale la valori ridicate crește incidența accidentelor cardiovasculare.

Arteră înfundată cu colesterol
Grăsimile oxidate din sânge se acumulează pentru a forma plăci de ateroscleroză. A reduce oxidarea colesterolului înseamnă a preveni bolile cardiovasculare.

Cum să includeți cacaua în dietă?

Consumul de cacao este benefic pentru sănătate. Acordați prioritate versiunii amare, deoarece conține cea mai mare cantitate de fitochimicale. În cazul consumului de ciocolată, cel mai bine este ca aceasta să aibă cel puțin 80% cacao.

Majoritatea produselor industriale au cantități excesive de zaharuri adăugate, cu o concentrație redusă de cacao. Din acest motiv, nu sunt benefice pentru sănătatea metabolică, mai ales când sunt consumate în exces. Deși zahărul simplu nu este cel mai potrivit, în cazul exercițiilor fizice de mare intensitate nu este atât de dăunător.

Există tipuri de ciocolată care conțin ulei sau grăsime de palmier, o lipidă foarte instabilă care devine ușor trans.

Prezența lipidelor trans în dietă trebuie redusă cât mai mult posibil. Acestea a un caracter inflamator, motiv pentru care cresc incidența multor patologii.

Cumpărați pudră de cacao de calitate din supermarket pentru a o putea adăuga în diferite rețete. Se combină excelent cu fulgi de ovăz, iaurt și lapte. Există multe alternative pentru a o savura pe deplin.

Pentru îmbunătățirea caracteristicilor organoleptice și reducerea gustului amar, preparați rețete cu îndulcitori naturali, fără a face abuz. Acești compuși pot reduce densitatea și diversitatea microbiotei.

Aveți grijă la consumul de cacao înainte de culcare

Cacaua are o anumită cantitate de cofeină sau analogi de tip alcaloid. Din acest motiv, consumul acesteia aproape de orele de somn nu este recomandat. În caz contrar, calitatea somnului poate fi redusă, cofeina îngreunând adormirea și perturbând odihna nocturnă. Alterarea ritmurilor circadiene are multe consecințe negative.

Cel mai bun moment pentru a consuma cacao este dimineața.

Femeie care nu doarme bine
Cofeina din cacao poate perturba somnul. Este mai bine să o consumați dimineața.

Cacaua este un aliment care poate ajuta la scăderea colesterolului

Există studii la animale care concluzionează faptul că acest aliment poate fi folosit pentru a reduce nivelul colesterolului. Cacaua are capacitatea de a limita oxidarea lipoproteinelor, ajutând la protejarea împotriva dezvoltării patologiilor cardiovasculare.

Efectele sale asupra tensiunii arteriale sunt remarcabile.

Atunci când obiectivul este îmbunătățirea stării de sănătate, trebuie să luăm în considerare și alte aspecte. Este necesar să adoptăm o serie de obiceiuri sănătoase. Printre acestea se remarcă exercițiile fizice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ahmad, M. N., & Amr, A. M. (2017). The effect of defatted cocoa powder on cholesterol-induced changes of serum lipids in rats. Nutricion hospitalaria34(3), 680–687. https://doi.org/10.20960/nh.1334
  • Hartley, A., Haskard, D., & Khamis, R. (2019). Oxidized LDL and anti-oxidized LDL antibodies in atherosclerosis – Novel insights and future directions in diagnosis and therapyTrends in cardiovascular medicine29(1), 22–26. https://doi.org/10.1016/j.tcm.2018.05.010
  • Ried, K., Fakler, P., & Stocks, N. P. (2017). Effect of cocoa on blood pressure. The Cochrane database of systematic reviews4(4), CD008893. https://doi.org/10.1002/14651858.CD008893.pub3

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.