Care sunt beneficiile cuișoarelor pentru sănătate?
 

Care sunt beneficiile cuișoarelor pentru sănătate?

Cuișoarele se remarcă prin proprietățile lor anestezice, antibacteriene și antiinflamatorii. Trebuie consumate în doze moderate pentru a nu fi toxice.
Care sunt beneficiile cuișoarelor pentru sănătate?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Știm cu toții că unele mirodenii au proprietăți favorabile pentru bunăstare și sănătate, dar foarte puțini oameni știu care sunt acele aspecte pozitive. Cuișoarele sunt o mare necunoscută. Care sunt beneficiile cuișoarelor pentru sănătate?

Cuișoarele provin de la o plantă aromatică, care a fost folosită drept condiment în bucătărie timp de secole întregi. În plus, a fost folosită pentru a ajuta la combaterea durerilor de dinți, a durerilor de stomac și a greții. Utilizarea plantei a debutat în Indonezia.

Lăsând deoparte utilizările în bucătărie, vom discuta despre beneficiile cuișoarelor pentru sănătate.

Ce sunt cuișoarele?

Cuișoarele sunt florile roz nedeschise ale copacului de cuișoare. Lăstarii se culeg manual când sunt roz și se usucă până devin maronii. Datorită formei lor, seamănă cu niște mici cuie.

Consistența cuișoarelor este dură, însă interiorul are un compus uleios care stă la baza proprietăților nutritive și aromei acestora. Utilizarea lor datează din 216 î.Hr., când armata chineză le folosea ca remediu pentru halitoză.

Care sunt beneficiile cuișoarelor pentru sănătate?

Beneficiile cuișoarelor sub formă de ulei

 

Din punct de vedere nutrițional, cuișoarele oferă acizi grași omega 3, mangan, magneziu, vitamina K, potasiu, vitamina B și calciu. În plus, conțin cantități semnificative de eugenol.

Anestezice și antibacteriene

În Statele Unite, eugenolul extras din cuișoare este adesea folosit în stomatologie, în obturații temporare și pentru gingii dureroase, deoarece acesta și alte componente ale cuișoarelor (inclusiv beta-cariofilena) acționează ca un anestezic ușor și antibacterian.

Există ulei de cuișoare și în unele spray-uri pentru dureri în gât.

Activitate antiinflamatoare

Eugenolul conținut de cuișoare poate funcționa ca substanță antiinflamatoare. Poate fi util pentru tratamentul bolilor articulare și osoase. Acest condiment conține și flavonoide, inclusiv kaempferol și ramnetină, care sporesc acest efect antiinflamator.

Combaterea ejaculării precoce

Cele mai noi cercetări asupra cuișoarelor au indicat posibilitatea ca acestea să fie eficiente ca tratament natural pentru ejacularea precoce. Cercetările arată că aplicarea pe pielea penisului a unei creme care conține cuișoare, rădăcină de ginseng Panax, rădăcină de angelică, Cistanches deserticola, Zanthoxyl, semințe de Torlidis, rădăcină de Asiasari, coajă de scorțișoară și broască otrăvită (SS Cream) atenuează ejacularea precoce.

Alte informații despre cuișoare

Cuișoarele trebuie păstrate într-un recipient de sticlă bine închis, într-un loc răcoros, întunecat și uscat. Cuișoarele măcinate își păstrează proprietățile timp de aproximativ șase luni, în timp ce cuișoarele întregi rămân proaspete aproximativ un an dacă sunt păstrate în acest fel.

Ca o ultimă precizare, nu trebuie să uităm că, folosite în proporții greșite, cuișoarele pot fi toxice. Consumați doze moderate. Este indicat să consultați un specialist înainte de a începe orice tip de tratament, chiar dacă este natural.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cortés-Rojas, D. F., de Souza, C. R. F., & Oliveira, W. P. (2014). Clove (Syzygium aromaticum): A precious spice. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. https://doi.org/10.1016/S2221-1691(14)60215-X
  • Ali, S., Prasad, R., Mahmood, A., Routray, I., Shinkafi, T. S., Sahin, K., & Kucuk, O. (2014). Eugenol-rich Fraction of Syzygium aromaticum (Clove) Reverses Biochemical and Histopathological Changes in Liver Cirrhosis and Inhibits Hepatic Cell Proliferation. Journal of Cancer Prevention. https://doi.org/10.15430/JCP.2014.19.4.288
  • Kuroda, M., Mimaki, Y., Ohtomo, T., Yamada, J., Nishiyama, T., Mae, T., … Kawada, T. (2012). Hypoglycemic effects of clove (Syzygium aromaticum flower buds) on genetically diabetic KK-Aymice and identification of the active ingredients. Journal of Natural Medicines. https://doi.org/10.1007/s11418-011-0593-z
  • Chaieb, K., Hajlaoui, H., Zmantar, T., Kahla-Nakbi, A. Ben, Rouabhia, M., Mahdouani, K., & Bakhrouf, A. (2007). The chemical composition and biological activity of clove essential oil, Eugenia caryophyllata (Syzigium aromaticum L. Myrtaceae): A short review. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.2124
  • Al-Okbi, S. Y., Mohamed, D. A., Hamed, T. E., & Edris, A. E. (2014). Protective Effect of Clove Oil and Eugenol Microemulsions on Fatty Liver and Dyslipidemia as Components of Metabolic Syndrome. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/jmf.2013.0033

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.