Care sunt utilizările lactatului de calciu în alimentație?
 

Care sunt utilizările lactatului de calciu în alimentație?

Lactatul de calciu este un aditiv alimentar care se adaugă în diferite alimente și băuturi, deși funcționează și ca supliment. Citiți mai departe și aflați mai multe despre acesta!
Care sunt utilizările lactatului de calciu în alimentație?
Florencia Villafañe

Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe.

Ultima actualizare: 27 mai, 2022

Ce este și care sunt utilizările lactatului de calciu? Lactatul de calciu este un aditiv alimentar care se adaugă în alimente pentru a le îmbunătăți textura și gustul și a le prelungi durata de valabilitate. De asemenea, acest compus poate fi utilizat ca supliment de calciu sau adăugat în unele medicamente.

Ce este lactatul de calciu?

Acest compus, de culoare albicioasă și aproape inodor, este o sare a calciului. Rezultă din fermentarea acidului lactic cu calciu.

Una dintre particularitățile sale este că se diluează ușor în lichide reci, deci poate fi folosit ca întăritor în băuturi, alimente și suplimente. Servește și pentru reglarea nivelurilor de aciditate ale anumitor produse și pentru a le face să fermenteze, să se îngroașe și să aibă o aromă diferită.

În cazul medicamentelor sau al suplimentelor, lactatul de calciu ajută la reducerea uzurii oaselor. De asemenea, participă la tratamentul patologiilor musculare și a refluxului acid.

Care sunt utilizările lactatului de calciu?

În ceea ce privește utilizarea sa ca aditiv alimentar, lactatul de calciu este inclus în deserturi și înghețate, produse de panificație, carne și pește prelucrate, produse lactate, sucuri de fructe, gemuri și jeleuri, gustări și băuturi energizante și sportive.

Desigur, poate fi prezent și în alte produse. Prin urmare, pentru a ști dacă un aliment conține acest compus, este necesar să verificați eticheta. În general, lactatul de calciu se numește E327.

Femeie care citește utilizările lactatului de calciu

Beneficiile pentru sănătate și utilizările lactatului de calciu

Deși există puține studii care să ateste beneficiile lactatului de calciu pentru sănătate, anumite articole științifice pot fi folosite ca referință. Trebuie remarcat faptul că există diferite alimente care conțin în mod natural calciu. Cu toate acestea, utilizarea suplimentelor poate fi utilă la unii pacienți.

Ajută sănătatea bucală

Calciul este un mineral care face parte din smalțul dinților. Prin urmare, suplimentarea cu această sare ar putea ajuta la remineralizarea dinților.

În legătură cu acest lucru, un studiu care a analizat utilizarea produsului în guma de mestecat a stabilit că acesta a avut efecte pozitive asupra sănătății bucale.

Promovează sănătatea inimii

Într-un studiu efectuat la persoanele cu colesterol ridicat, s-a descoperit că, după 4 săptămâni de tratament cu lactat de calciu, valorile colesterolului au scăzut cu 4%. Deși această cercetare este încurajatoare, eșantionul a fost mic.

Poate proteja împotriva preeclampsiei

Preeclampsia este o complicație gravă a sarcinii în care tensiunea mamei crește. Studiile pe această temă arată că acest mineral, pe lângă evitarea problemei, ar putea preveni nașterile premature.

Riscuri posibile și efecte secundare ale lactatului de calciu

În doze mici, aportul de săruri de calciu este bine tolerat. Cu toate acestea, aportul de cantități mari generează complicații sau efecte secundare:

 • Constipație: excesul de calciu este asociat cu constipația și absorbția scăzută a fierului și a zincului. Totuși, această sare conține mai puțin calciu decât altele.
 • Interacțiunea cu medicamentele: suplimentele de calciu pot reduce eficacitatea anumitor medicamente tiroidiene, cum ar fi levotiroxina.
 • Modificarea funcției rinichilor: calciul luat ca supliment poate modifica funcția rinichilor. Una dintre cele mai frecvente probleme este apariția pietrelor.
 • Probleme cardiace: O altă complicație pe care o poate avea excesul de calciu este hipercalcemia. Această afecțiune se caracterizează prin niveluri ridicate de calciu în sânge și risc de aritmie.

Doze și recomandări de utilizare

Utilizarea sărurilor de calciu este recomandată pentru a preveni sau trata nivelurile scăzute ale acestui mineral în sânge. Scopul suplimentării este de a preveni problemele musculare, osoase, gestaționale sau tiroidiene. Acest medicament se administrează pe cale orală alături de alimente.

Lactatul de calciu poate fi luat sub formă de tabletă, lichid sau pulbere. Trebuie să vă asigurați că acoperiți doza prescrisă. De asemenea, cantitățile zilnice recomandate variază în funcție de vârstă, sex și starea biologică. Pe scurt, aceste valori variază de la 700 miligrame la 1.300 miligrame.

Capsule și pudră de lactat de calciu
Un supliment de calciu trebuie prescris atunci când valorile dorite nu sunt atinse prin dietă.

Utilizările lactatului de calciu: aditiv și supliment

Această sare are utilizări diferite, cea mai comună fiind ca aditiv alimentar. În cazul în care doriți să-l utilizați ca supliment, nu uitați că principala sursă de calciu trebuie să fie dieta.

Există și alte suplimente care sunt mai eficiente în furnizarea unor niveluri minerale semnificative. Medicul vă va oferi sfaturile necesare pentru a face o alegere corectă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Cereceda Bujaico, M. D. P., & Quintana Salinas, M. R. (2014). Consideraciones para una adecuada alimentación durante el embarazo. Revista peruana de ginecologia y obstetricia60(2), 153-160.
 • Martínez de Victoria, E. (2016). El calcio, esencial para la salud. Nutrición Hospitalaria33, 26-31.
 • Román Morales, M. O., Cardona Sánchez, D. P., & Valencia García, F. E. (2011). El calcio en el desarrollo de alimentos funcionales.
 • Cerezo de Ríos, S., Ríos-Castillo, I., Brito, A., López de Romaña, D., Olivares, M., & Pizarro, F. (2014). Consejería nutricional incrementa el consumo de alimentos ricos en calcio, pero la ingesta se mantiene por debajo del requierimiento diario. Revista chilena de nutrición41(2), 131-138.
 • Suda, R., Suzuki, T., Takiguchi, R., Egawa, K., Sano, T., & Hasegawa, K. (2006). The effect of adding calcium lactate to xylitol chewing gum on remineralization of enamel lesions. Caries research40(1), 43-46.
 • Andryskowski, G., Chojnowska-Jezierska, J., Broncel, M., Barylski, M., & Banach, M. (2008). Effect of calcium lactate supplementation on cholesterol concentration in patients with hyperlipidaemia and previous viral hepatitis: a preliminary report: cardiovascular topics. Cardiovascular journal of Africa19(2), 84-87.
 • INFORMACIÓN FARMACOTERAPÉUTICA DE LA COMARCA. (2013). Infac. SUPLEMENTOS DE CALCIO, OSTEOPOROSIS Y RIESGO CARDIOVASCULAR, 21 (4).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.