Ce este și care sunt beneficiile oferite de huauzontle?
Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor
Pentru mulți, termenul huauzontle (Chenopodium spp) nu este deloc familiar. Este o pseudocereală asemănătoare amarantului, care se consumă verde de mii de ani în Mexic. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) o definește drept o „cultură uitată”, deoarece făcea parte din alimentația culturilor prehispanice. Ce este și care sunt beneficiile oferite de huauzontle?
Boabele de huauzontle sunt considerate pseudocereale datorită utilizărilor și proprietăților asemănătoare. La fel ca amarantul și quinoa, huauzontle se remarcă prin nivelul ridicat de proteine, aminoacizi esențiali și grăsimi polinesaturate.
Ce sunt huauzontle?
Huauzontle sunt un tip de quelite, adică plante ale căror frunze, tulpini fragede și inflorescențe imature sunt consumate ca legume. Au caracteristici asemănătoare cu quinoa și amarantul, dar sunt consumate verzi.
Denumirea provine din nahuatl – huauhtzontli. Termenul se descompune în huauhtli (știr) și tzontli (păr), adică știr cu păr datorită formei sale ramificate.
Din punct de vedere botanic, aparține familiei Chenopodiaceae. În epoca prehispanică, a fost a patra cea mai importantă cultură, după porumb, fasole și chili. Planta era atât de valoroasă ca hrană, încât orașele o foloseau pentru a plăti imperiul aztec.
Planta crește sub formă de arbore mic alungit, cu frunze alternative și ovale și flori verzi sub forma unor bile mici care formează buchete lungi. Aceste flori sunt folosite ca hrană. Frunzele fragede ale plantei se folosesc mai rar. Tulpina și ramurile sunt groase și pot fi consumate.
Recomandăm: Salată de quinoa cu pui și legume: rețetă ușoară și sănătoasă
Nutrienți
Valorile nutriționale sunt raportate de un grup de cercetători ai gastronomiei mexicane. Macronutrienții sunt exprimați în grame (g) la 100 g de produs. Mineralele sunt exprimate în miligrame (mg) la 100 g de produs.
- Umiditate: 3,8 g
- Cenușă: 17,3 g
- Proteine: 23 g
- Fibre: 16,9 g
- Carbohidrați: 56,8 g
- Lipide: 2,8 g
- Fosfor: 241 mg
- Magneziu: 464 mg
- Potasiu: 1862 mg (53% din doza zilnică recomandată)
- Calciu: 504 mg (50% din doza zilnică recomandată)
- Fier: 7,1 mg (70% din doza zilnică recomandată)
Nutrienții principali sunt carbohidrații, aproape 60%. Prin urmare, planta este asociată cu cerealele. Ies în evidență amidonul și carbohidrații nedigerabili, cum ar fi fibrele alimentare.
Valorile proteice sunt foarte ridicate, fiind peste quinoa și amarant. Aminoacizii găsiți în proporție mai mare sunt esențiali – lizină și leucină – și neesențiali – acid aspartic și acid glutamic.
Lipidele sunt puține și sunt de tip nesaturat: 12% omega-3, 53% omega-6 și 24% omega-9.
Micronutrienți
Micronutrienții se găsesc în proporție foarte mare. 100 g din această plantă acoperă 50% din calciul zilnic recomandat și 70% din fier.
Aportul de potasiu reprezintă peste 50% din DZR, iar valoarea magneziului este atât de mare, încât asigură mai mult de 100% din necesarul zilnic. În ceea ce privește vitaminele, huauzontle oferă vitamina A, E și B.
Metaboliți activi prezenți în huauzontle
Huauzontle conțin mai mulți compuși fenolici decât flavonoide. Potrivit unor experți, concentrațiile lor sunt foarte mari și au activitate antioxidantă, planta fiind superioară salatei, andivei și spanacului.
De fapt, cercetătorii au stabilit că huauzontle sunt quelitele cu cea mai mare putere de inhibare a radicalilor liberi. Acești radicali provoacă stres oxidativ la nivel celular și, odată cu acesta, deteriorarea țesuturilor și organelor.
Beneficiile oferite de huauzontle
Beneficiile plantei sunt legate de valoarea sa nutritivă și de prezența metaboliților activi.
Proprietăți antioxidante
Unii autori au descris studii în care se observă o relaţie inversă între consumul de flavonoide şi incidenţa bolilor cronice. Printre acestea se numără patologiile cardiovasculare, diabetul, obezitatea și tulburările metabolice.
Fibre
Fibrele din huauzontle sunt benefice pentru evitarea constipației, întrucât celuloza și hemiceluloza reglează mecanica digestivă. În plus, fibrele solubile, cum ar fi pectinele și mucilagiile, pot scădea nivelul colesterolului din sânge și pot regla absorbția zahărului în intestine.
Proteine vegetale
Huauzontle se poate combina cu alte cereale pentru a compensa lipsa de lizină și leucină din dietă. Amestecând acest produs cu cereale, se obține o proteină cu valoare biologică mai mare și o bună digestibilitate.
Minerale
100 g din această legumă acoperă în mare parte aportul zilnic recomandat de calciu, fier, potasiu și magneziu. Cu toate acestea, unele dintre aceste minerale sunt legate de acidul fitic, o moleculă caracteristică leguminoaselor, care stochează fosfor.
Din acest motiv, este indicat să fierbeți sau să gătiți la aburi planta, deoarece gătitul scade nivelul de acid fitic și face mineralele biodisponibile.
Fără gluten
Spre deosebire de grâu și alte cereale, huauzontle nu conțin gluten, adică proteine de tip prolamină. Prin urmare, pot fi indicate ca sursă de proteine vegetale la pacienții cu intoleranță sau sensibilitate la gluten.
Cum se pregătesc huauzontle?
Trebuie să aveți grijă, deoarece gustul poate fi amărui. Amărăciunea apare din cauza prezenței unor substanțe numite saponine, care pot fi eliminate prin fierberea timp de 2 sau 3 minute. Apa trebuie aruncată după spălarea produsului.
În bucătăria mexicană, planta se folosește în tocănițe, umpluturi, salate, supe, tacos, mole și chiar pizza. De asemenea, se amestecă în omletă la micul dejun sau se prăjește.
Încercați și: 6 rețete delicioase cu amarant
Beneficiile oferite de huauzontle: un ingredient sănătos?
Huauzontle au numeroase beneficii nutriționale grație cărora merită să fie incluse pe lista ingredientelor sănătoase. Acoperă o bună parte din necesarul zilnic de calciu, magneziu, fier și potasiu.
În plus, proteinele plantei conțin aminoacizi esențiali care sunt absenți în multe cereale. Din acest motiv, este considerată un ingredient care completează cerealele.
Aportul ridicat de fibre reglează funcția intestinală, zahărul din sânge, colesterolul și trigliceridele. Huauzontle sunt, de asemenea, recunoscute pentru capacitatea lor antioxidantă, ce luptă împotriva radicalilor liberi.
O porție de 80 – 100 g de huauzontle fierte sau 1/2 cană pe zi este suficientă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Delia Castro Lara, Francisco Basurto Peña, Luz María Mera Ovando, Robert Arthur Bye Boettler. Los quelites, tradición milenaria en México. Primera edición. 2011. Disponible en: https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/231814/Los_quelites_una_tradicion_milenaria_en_mexico.pdf
- Cortés, Nallely Rosalba & García-Mateos, María & González, Ana & Sahagún-Castellanos, Jaime & Jiménez-Arellanes, Adelina. (2018). Características nutricionales y nutracéuticas de hortalizas de uso ancestral en México. Revista fitotecnia mexicana publ. por la Sociedad Mexicana de Fitogenética. 41. 245-253. 10.35196/rfm.2018.3.245-253.
- Mia Isabelle, Bee Lan Lee, Meng Thiam Lim, Woon-Puay Koh, Dejian Huang, Choon Nam Ong,
- Antioxidant activity and profiles of common vegetables in Singapore,
- Food Chemistry, Volume 120, Issue 4, 2010, Pages 993-1003, ISSN 0308-8146, https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2009.11.038. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030881460901348X)
- Toh, J.Y. & Tan, Verena & Lim, Paul & Lim, S.T. & Chong, Mary. (2013). Flavonoids from Fruit and Vegetables: A Focus on Cardiovascular Risk Factors. Current atherosclerosis reports. 15. 368. 10.1007/s11883-013-0368-y.
- Aura González Palomo. TRABAJO DE FIN DE GRADO. ÁCIDO FÍTICO Y SALUD. 2020. Disponible en: https://idus.us.es/bitstream/handle/11441/104122/GONZALEZ%20PALOMO%20AURA.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.