Diferențe între tipurile de creveți (shrimp vs. prawn) - Doza de Sănătate
 

Diferențe între tipurile de creveți (shrimp vs. prawn)

Mulți oameni cred în mod eronat că toți creveții sunt la fel. În articolul de astăzi, vom discuta despre diferențele dintre tipurile de creveți și îți vom spune cum influențează aceste caracteristici rețetele și calitatea nutrițională.
Diferențe între tipurile de creveți (shrimp vs. prawn)
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Mulți oameni cred că toți creveții sunt la fel. De fapt, toate tipurile de creveți poartă același nume în Anglia și Australia. Există însă multe diferențe, în ciuda asemănărilor dintre specii (shrimp vs. prawn).

Ambele animale au un ciclu scurt de viață și se grupează în familii la vârsta adultă. Astfel, devin o pradă mai ușoară pentru plasele pescarilor. Asemănările dintre tipurile de creveți stau în originea lor biologică. De fapt, biologul Marcelo Scelzo descrie creveții ca fiind crustacee decapode. Au un exoschelet dur și zece picioare.

Există unele diferențe în ceea ce privește corpul, habitatul, reproducerea și gustul. Deci, care este diferența dintre shrimp și prawn? Citește mai departe pentru a afla!

Diferențe între tipurile de creveți: shrimp și prawn sunt biologic diferiți

Ambele crustacee aparțin aceleiași familii, dar structura corpului lor este diferită. France și Grace indică faptul că creveții aparțin subordinului Dendrobranchiata – au branhii ramificate. Trei perechi de picioare din cele zece au gheare. Mai mult, creveții din subordinul Pleocyemata au branhii și gheare lamelare numai pe două perechi de picioare din față.

Uită-te la antenele și carcasa lor dacă vrei să găsești diferențe mai practice. De exemplu, creveții prawn au antene puternice și lungi care pot tripla dimensiunea corpului. De asemenea, uită-te la cochilie și vezi cum se suprapun segmentele pe abdomen. În ceea ce privește al doilea segment al cochiliei în cazul creveților shrimp, acesta se suprapune cu primul și al treilea segment.

Creveții shrimp își țin, de obicei, ouăle în picioarele de înot, unde rămân atașate până când eclozează și devin parte a planctonului. Unele specii de creveți shrimp se nasc masculi și devin femele când îmbătrânesc. În schimb, creveții prawn se reproduc copulând și apoi eliberează ouăle fertilizate în apă.

Tipurile de creveți
Creveții shrimp sunt mai mici, iar conținutul lor de proteine este mai mare decât cel al creveților prawn.

Habitatele creveților shrimp și prawn

Creveții shrimp trăiesc pe fundul mărilor și oceanelor din întreaga lume. Au nevoie de oxigen și, prin urmare, preferă apele puțin adânci. Îi poți găsi în apele tropicale și temperate ale zonelor stâncoase. Trăiesc printre ierburi marine, pe fundurile lacurilor, în recife, noroi, nisipuri sau lagune cu apă proaspătă. De asemenea, locuiesc în peșteri, crăpături și ape curgătoare și stătătoare.

Se deplasează în familii și sunt extrem de rezistenți la orice schimbări de temperatură. Acest lucru le permite să locuiască în multe locuri de pe planetă.

Majoritatea creveților prawn sunt exclusiv marini. Cele mai exploatate specii prin activitatea de pescuit sunt Penaeidae, care locuiesc în ape de coastă puțin adânci. Alte tipuri sapă fundul mării în timpul zilei, dar noaptea ies să mănânce.

Larvele de creveți prawn nu sunt rezistente la temperaturi scăzute. Se pare că acesta este motivul distribuției lor slabe la latitudini mai mari.

Tipurile de creveți: care sunt mai mari?

Pentru a diferenția rapid un crevete shrimp de un crevete prawn, uită-te doar la dimensiune: creveții prawn sunt mult mai mari decât creveții shrimp.

Creveții prawn pot măsura până la 15 – 20 cm lungime și sunt gri, în timp ce creveții shrimp au o lungime medie de 1 – 3 cm. Cei mai mari creveți shrimp pot măsura puțin peste 7.5 cm și sunt maro.

Diferențe nutriționale între shrimp și prawn

La prima vedere, nu contează dacă alegi shrimp sau prawn. Cu toate acestea, există diferențe nutriționale.

Conform tabelului de compoziție alimentară al Organizației Panamericane a Sănătății (OPS), creveții shrimp proaspeți conțin aproximativ 20% proteine ​​(similar cu peștele, puiul și alte cărnuri). Conținutul de grăsime este redus, deci vorbim despre o carne slabă.

Creveții shrimp oferă minerale, cum ar fi 52 miligrame de calciu și 2,4 miligrame de fier foarte ușor de absorbit. Conțin 54 de echivalenți de retinol. De asemenea, conțin cantități mari de potasiu, sodiu, magneziu și zinc.

Creveții prawn oferă doar 16% proteine ​​și mai puține grăsimi decât creveții shrimp. Alți nutrienți sunt, de asemenea, cu mult sub nivelul celor menționați anterior, cum ar fi 27 de miligrame de calciu, 1 miligram de fier și 16 echivalenți de retinol. Cu toate acestea, nivelul potasiului este mult mai mare – aproape 300 de miligrame.

De asemenea, ambele crustacee furnizează astaxantină, unul dintre cei mai puternici antioxidanți alimentari. Este pigmentul roșiatic din creveți atunci când aceștia sunt gătiți. Lopez Roldan subliniază faptul că acest pigment are multe beneficii pentru sănătate.

Orez cu creveți
Creveții sunt minunați alături de anumite ingrediente, cum ar fi orezul, care oferă potasiu.

Ce tip de creveți este mai gustos?

Există o ușoară diferență de aromă între tipurile de creveți. Creveții prawn sunt puțin mai dulci decât creveții shrimp și influențează fără îndoială preparatul în care îi adaugi. Creveții shrimp au o aromă mai intensă și sunt buni pentru sosuri și supe.

Creveții prawn sunt minunați cu usturoi, unt și pătrunjel. Sunt perfecți în tocănițe, paste sau orez. De parcă asta nu ar fi fost suficient, îi poți găti și la grătar, în funcție de mărimea lor. O paella cu fructe de mare are un gust mai bun cu creveți shrimp datorită aromei lor mai intense.

În ceea ce privește textura, creveții prawn sunt mai fermi, iar carnea lor este mai tare și mai uscată. Trebuie să ai grijă să nu-i prepari prea mult pentru a evita întărirea.

Contează aceste diferențe?

Dincolo de dimensiunea, aspectul, habitatul sau reproducerea lor, diferențele dintre aceste crustacee afectează valoarea nutritivă a felurilor de mâncare. Consumă creveți shrimp dacă trebuie să-ți crești aportul de proteine sau fier. Sau alege creveți prawn dacă ai nevoie de mai mult potasiu și mai puține grăsimi.

Alegeți creveții shrimp dacă vrei să prepari o masă cu fructe de mare cu arome intense sau alege creveții prawn pentru arome și texturi mai echilibrate.

Să ai poftă!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Instituto de Nutrición de Centro América y Panamá (INCAP). Organización Panamericana d ela Salud. Tabla de composición de Alimentos. Segunda edición. Reimpresión Serviprensa, S.A. 2012.
  • Scelzo, M. Biología reproductiva del langostino y del camarón de las aguas marinas Argentinas. El Mar Argentino y sus Recursos Pesqueros. 2016, 6: 71-88.
  • Álvarez , F., Villalobos, J.,  Hendrick, M.,  Escobar-Briones, E.,  Rodríguez, G.,  y Campos, E. Biodiversidad de crustáceos decápodos (Crustacea: Decapoda) en México. 2014, Revista Mexicana de Biodiversidad, Supl. 85: S208-S219.
  • Fransen, C., De Grave, S. Evolution and radiation of shrimp-like decapods: An overview. ResearchGate. 2009, 245-259.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.