Finger lime sau lămâia caviar: beneficii și utilizări
 

Finger lime sau lămâia caviar: beneficii și utilizări

Finger lime seamănă cu degetele și caviarul, dar este un fruct citric cu funcții antioxidante. Ce beneficii are lămâia caviar?
Finger lime sau lămâia caviar: beneficii și utilizări
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 13 aprilie, 2023

Finger lime sau lămâia caviar are denumirea științifică Microcitrus australasica. Este un fruct citric care are forma unui deget. Pulpa sa cristalină seamănă cu perlele mici și caviarul tradițional. Finger lime sau lămâia caviar are multe beneficii și utilizări.

Lămâia caviar este considerată un ingredient gourmet. Când este proaspătă, are aromă de lămâie verde, lămâie obișnuită și grapefruit. Cu toate acestea, este mai puțin acidă și mai răcoritoare. Prin urmare, se folosește des în rețetele estivale.

Finger lime este un dar al naturii cu multe beneficii pentru sănătate. În acest articol, le vom enumera pe toate.

Ce este lămâia caviar?

Australia are șase specii de citrice native, dar cea mai cunoscută este Microcitrus australasica, originară din pădurile tropicale situate în regiunile de coastă din Queensland și New South Wales. Planta poate măsura între 3 și 10 metri înălțime. Crește lent, dând roade după 5 – 17 ani de la plantare.

În ceea ce privește caracteristicile fructului, acesta este cilindric și are diverse culori, precum roz, galben, portocaliu și verde. Este comparabil ca mărime cu un castravete cornișon și forma sa amintește de degetul arătător. Pulpa este formată din sute de vezicule minuscule cu suc înțepător, ce amintesc de caviar. Prin urmare, fructul se numește și caviar vegan sau perle citrice.

Arbore care produce lămâia caviar
Lămâiul caviar nu rodește imediat, ci necesită mulți ani de creștere.

Valoarea nutritivă a lămâii caviar

Valoarea nutritivă a lămâii caviar este oarecum similară cu cea a altor citrice, cu excepția faptului că poate avea mai multe vitamine. Fiecare 100 g de fruct oferă

 • Calorii: 50,19
 • Apă: 84,4 g
 • Grăsimi: 1 g
 • Proteine: 1,6 g
 • Cenușă: 0,6 g
 • Carbohidrați: 5 g
 • Zaharuri totale: 1,2 g
 • Fibre: 7,2 g
 • Vitamina C: 88 mg
 • Magneziu: 140 mg
 • Zinc: 0,85 mg

Conținutul de calorii și apă este similar cu cel al portocalelor, lămâii, grepfrutului și mandarinelor. Conținutul de fibre este mare, fiind un fruct ideal pentru curele de slăbire.

Valoarea carbohidraților este la jumătate în comparație cu restul citricelor, predominând zaharurile simple, precum glucoza, fructoza și zaharoza. Vitamina C este de două ori mai concentrată decât în alte fructe citrice.

Magneziul și zincul sunt principalele minerale din lămâia caviar. Oamenii de știință au demonstrat că aceste fructe au niveluri ridicate de antioxidanți. Componentele principale sunt fenolii cafeici și vanilici. Coaja conține multe substanțe volatile care îi oferă un gust caracteristic amar. Printre acestea se remarcă limonenul, sabinena, citronelul, alfa și beta pinenul și citralul.

Finger lime sau lămâia caviar: beneficii

Principalele beneficii sunt legate de compușii bioactivi care fac parte din pulpa și coaja acestui fruct. 

Acționează ca un antioxidant

Prezența ridicată a vitaminei C face ca lămâia caviar acționeze ca un antioxidant care ajută la întărirea sistemului imunitar. Această vitamină favorizează activitatea neutrofilelor, monocitelor, limfocitelor și celulelor macrofage. De asemenea, poate ajuta la menținerea integrității celulare a pielii, deoarece acidul ascorbic oferă protecție împotriva îmbătrânirii.

Vitamina C este implicată și în formarea colagenului și vindecarea și recuperarea pielii după arsuri. Studiile au arătat că vitamina C scade formarea de trombi, facilitează absorbția fierului alimentar, combate bolile bacteriene și virale și previne oxidarea lipidelor.

Prezența compușilor fenolici în coaja și sucul fructului înseamnă o acțiune antioxidantă. Fructul poate fi folosit ca bază în prepararea anumitor produse cosmetice.

Susține vederea și sănătatea pielii

Varietatea mare de culori a lămâii caviar este dată de prezența beta-carotenului, care este transformat în organism în vitamina A. Această vitamină este capabilă să prevină orbirea și să întărească vederea nocturnă.

În plus, vitamina A înmoaie și hidratează pielea, previne infecțiile respiratorii, ajută la producerea hormonilor sexuali și este implicată în creșterea și dezvoltarea oaselor.

Oferă potasiu

O porție de 100 g oferă 250 mg de potasiu, contribuind la funcționarea inimii și la contracția musculară. În plus, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară afirmă faptul că potasiul contribuie la funcția neurologică normală și la controlul tensiunii arteriale.

Ajută la îmbunătățirea funcției digestive

Fibrele din aceste citrice ajută la îmbunătățirea funcției digestive, deoarece celuloza și hemiceluloza previn constipația. În plus, fibrele solubile, cum ar fi pectina, îmbunătățesc digestia și absorbția nutrienților. Lămâia caviar provoacă sațietate și previne foamea în curele de slăbire.

Utilizări ale lămâii caviar în bucătărie

Înainte de a folosi lămâia caviar în bucătărie, trebuie să alegeți fructe coapte și sănătoase.

Recomandări înainte de pregătire

Îndepărtați capetele fructelor și, cu același cuțit, tăiați cu grijă coaja în patru părți, pe lungime. La deschiderea fructului, uleiul din coaja sa nu trebuie să intre în contact cu pulpa, deoarece poate afecta aroma. Veziculele se scot cu grijă cu o linguriță sau cu degetul mare. Semințele trebuie eliminate.

Se recomandă păstrarea întregului fruct la 5 °C în frigider. Acesta va rezista între 2 și 3 săptămâni.

Utilizări gastronomice

Micile perle pot fi folosite pentru aromatizare sau colorare sau ca garnitură pentru aperitive. Pot fi amestecate cu supe, cărnuri și creme de brânză. Se folosesc și pe post de caviar vegan alături de somon afumat, cu un dressing din smântână.

Se pot amesteca la rece în deserturi, precum mousse-urile și sufleurile. Se adaugă în dressing-uri pentru salate de legume și fructe, sosuri și băuturi.

Sucul adăugat în diverse preparate oferă o aromă excelentă. Se folosește în băuturile carbogazoase sau în limonadă.

Mulți bucătari australieni folosesc finger lime în guacamole, rulouri de fructe uscate și ceviche cu pește local. De asemenea, se potrivește foarte bine cu fructele de mare, precum stridiile și scoici.

Lămâia caviar fi adăugată și în cocktailuri, șampanie și chiar sushi. De asemenea, este folosită ca garnitură și ca înlocuitor pentru feliile de lămâie clasice pe pește, homar sau scoici la abur, la grătar sau prăjite.

Fructe de mare cu finger lime
Fructele de mare se potrivesc cu lămâia caviar. Aspectul marin al fructelor oferă ceva exotic preparatelor.

Câteva rețete cu lămâia caviar

1. Guacamole cu finger lime

Zdrobiți 1 sau 2 avocado și apoi adăugați usturoi, sare și un sos iute după gust. Amestecați bine înainte de a adăuga 5 perle de caviar citric. Amestecați ușor. Pentru un preparat original, adăugați o cană de porumb și alta de fasole neagră. Măslinele și caperele pot face și ele parte din rețetă. Pulpa caviarului vegan se poate pune deasupra.

2. Stridii cu lămâie caviar

În loc de lămâie obișnuită, folosiți caviar citric peste stridiile proaspete. Acest fruct poate fi amestecat ușor cu oțet de orez, ceapă verde tocată și piper negru proaspăt măcinat.

3. Creveți cu finger lime

Luați creveții și asezonați-i cu boia dulce, coriandru tocat, usturoi și ceapă roșie feliată subțire. Căliți totul câteva minute. Apoi, acoperiți creveții cu perle citrice.

Este lămâia caviar un fruct sănătos?

Beneficiile nutriționale ale acestui fruct se traduc prin îmbunătățiri semnificative ale sănătății. Prezența vitaminei C, a fenolilor și a vitaminei A fac ca lămâia caviar să fie un antioxidant puternic. De asemenea, conținutul ridicat de fibre îmbunătățește procesul digestiv. Aveți toate motivele să încercați acum acest fruct delicios și aromat!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.