Fructele împiedică slăbirea? - Doza de Sănătate
 

Fructele împiedică slăbirea?

Fructele conțin o cantitate mare de micronutrienți esențiali pentru organism. Totuși, conținutul de zahăr al unora dintre ele duce la nevoia limitării consumului acestora.
Fructele împiedică slăbirea?
Eliana Delgado Villanueva

Verificat și aprobat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Dacă alegi să urmezi o dietă pentru a pierde în greutate, atunci ar trebui să urmărești cu atenție ceea ce mănânci. Este important să ai informațiile nutriționale adecvate pentru alimentele pe care urmează să le incluzi în dietă. Unele fructe pot ajuta la pierderea în greutate. Însă care sunt fructele ce împiedică slăbirea?

Fructele conțin vitamine și micronutrienți esențiali pentru sănătate și le putem consuma pe cele care ne plac cel mai mult. Cu toate acestea, unele dintre ele conțin multe calorii și zahăr.

Fructele împiedică slăbirea?

Struguri

Struguri negri
Consumul acestor fructe ar trebui să fie limitat atunci când se urmărește slăbirea din cauza conținutului lor ridicat de zahăr.

Strugurii au un conținut ridicat de zahăr și sunt bogați în minerale. De asemenea, au proprietăți care pot îngriji oasele și pot ajuta la prevenirea unor boli precum maladia Alzheimer și cancerul de colon. Acest lucru se datorează faptului că aceștia conțin fitonutrienți și taninuri cu proprietăți antioxidante importante, așa cum afirmă un articol publicat în revista „Molecular Neurobiology”.

Cu toate acestea, adăugarea strugurilor în dietă nu te va ajuta să pierzi în greutate. Mai degrabă, în funcție de tipul de struguri, ai putea câștiga în greutate. Cel mai bine este consumi struguri cu măsură.

Măr cu solzi (cherimoya)

Acest fruct nu este recomandat în curele de slăbire. Poate fi consumat oricând, dar în cantități limitate, deoarece are un conținut ridicat de zahăr și este sărac în grăsimi și proteine. Cu toate acestea, oferă minerale precum calciul, potasiul și fierul și suficiente fibre alimentare. Acestea din urmă pot ajuta la reglarea sistemului digestiv.

Avocado

Fructele împiedică slăbirea dacă sunt grase
Avocado oferă grăsimi sănătoase importante pentru organism.

Avocado este un fruct foarte sățios și apetisant. De obicei, însoțește multe feluri de mâncare și este foarte recomandat persoanelor care au probleme sau tulburări metabolice. Studiile indică faptul o jumătate de avocado pe zi reprezintă o porție ridicată de calorii și grăsimi.

Nu există studii care să susțină creșterea în greutate în urma consumului de avocado. Dar, din cauza conținutului său ridicat de grăsimi, este mai bine să-l consumi în porții mici.

Nucă de cocos

Acest fruct conține, de asemenea, un număr mare de calorii și zaharuri. S-a demonstrat faptul că uleiul de cocos și laptele conțin aceeași cantitate de grăsimi saturate ca o bucată de carne.

Deși unii oameni și experți menționează beneficiile nucilor de cocos pentru pierderea în greutate, este necesar să limităm consumul. Cu toate acestea, adăugarea nucilor de cocos în dieta obișnuită poate oferi beneficii cardiovasculare, potrivit unui articol publicat în jurnalul medical „Nutrition Reviews”.

Banane

Bananele coapte sunt bogate în fier, potasiu și fructoză. S-a demonstrat faptul că aportul constant de alimente care conțin cantități considerabile de fructoză poate provoca modificări ale metabolismului și efecte diferite de cele așteptate. Un studiu publicat în 2019 susține faptul că acest nutrient este asociat cu un risc crescut de sindrom metabolic.

Cu toate acestea, consumul unei banane pe zi nu va produce efecte secundare nedorite.

Mango

Fructe de mango coapte
Acest fruct tropical conține un număr mare de antioxidanți utili pentru sănătate, însă nu este eficient împotriva pierderii în greutate.

Acest fruct are un conținut ridicat de zahăr și o cantitate mare de nutrienți. De asemenea, nu conține grăsimi și colesterol, însă acest lucru nu înseamnă că este bun pentru pierderea în greutate. Consumul său foarte recomandat, deoarece ajută anumite zone ale corpului, cum ar fi oasele și sistemul digestiv. De asemenea, mango este util în prevenirea bolilor precum astmul, diabetul, cancerul și problemele cardiace.

Este recomandat să consumi mango ca parte a unei diete variate. Cu toate acestea, nu ar trebui să-l incluzi într-o cură de slăbire. Dacă mănânci prea mult mango, nivelul glicemiei în sânge va crește semnificativ.

Fructele împiedică slăbirea: obezitatea

Obezitatea și excesul de greutate sunt probleme de sănătate publică la nivel mondial. Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din 2016 au arătat faptul că peste 1,9 miliarde de adulți din întreaga lume sunt supraponderali și 650 de milioane dintre aceștia suferă de obezitate.

Acest lucru a determinat o stare de alertă în rândul populației lumii, determinând mulți oameni să-și dorească să piardă în greutate. Pentru a face acest lucru, trebuie să începi prin alegerea atentă a alimentelor consumate. Există dileme cu privire la ceea ce este sănătos să mănânci și ce nu, așadar consultă un nutriționist pentru a obține informații corecte și de încredere.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Zhao S., Zhang L., Yang C., Li Z., Rong S., Procyanidins and Alzheimer’s disease. Mol Neurobiol, 2019. 56 (8): 5556-5567.
  • Eyres L., Eyres MF., Chisholm A., Brown RC., Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans. Nutr Rev, 2016. 74 (4): 267-80.
  • Taskinen MR., Packard CJ., Boren J., Dietary fructose and the metabolic syndrome. Nutrients, 2019. 11 (9): 1987.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.