Gofio canar: nutriție, beneficii și cum se prepară
 

Gofio canar: nutriție, beneficii și cum se prepară

Gofio canar este o sursă semnificativă de fibre alimentare și energie. Ce alte beneficii oferă? Vă spunem toate detaliile!
Gofio canar: nutriție, beneficii și cum se prepară
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Gofio canar este o varietate de făină care provine din Insulele Canare, Spania. Poate fi făcut din grâu, porumb, ovăz sau altă cereală, iar culoarea sa tinde să varieze între diverse nuanțe de galben, în funcție de gradul de prăjire.

Este cunoscut și sub denumirea de „făină de mei prăjită” și, printre altele, se caracterizează prin aroma sa uscată, pătrunzătoare și pământie. Care sunt beneficiile sale? Cum se pregătește? Mai jos, vă spunem totul despre gofio canar!

Gofio canar: compoziție nutrițională

Gofio canar are beneficii importante pentru sănătate datorită conținutului interesant de nutrienți esențiali. Este o sursă de:

 • Carbohidrați
 • Proteine
 • Fibre
 • Grăsimi
 • Amidon
 • Minerale precum fosfor, calciu și fier
 • Vitamina C și B
Recipient cu gofio canar

Beneficiile oferite de gofio canar

După cum am menționat, rețeta tradițională de gofio canar este preparată din porumb prăjit și grâu. Cu toate acestea, astăzi se folosesc și alte cereale și leguminoase. Oricum ar fi, nu este un produs cu adaos de zaharuri, coloranți sau conservanți. Este 100% natural și oferă beneficii interesante.

1. Oferă energie

Unul dintre principalii macronutrienți din gofio canar sunt carbohidrații. Aceștia oferă energie organismului. Mai exact, se descompun în glucoză, care este principala sursă de combustibil pentru funcționarea organismului.

Prin urmare, acest aliment reprezintă o opțiune bună pentru micul dejun, pentru dieta sportivilor sau pentru cei a căror activitate necesită multă energie.

2. Este o sursă de fibre

Fibrele sunt de mare importanță pentru organism, deoarece măresc greutatea și dimensiunea scaunului. Prin urmare, pot să reducă constipația. În plus, așa cum este detaliat într-un articol publicat în revista Foods , joacă un rol relevant în senzația de sațietate, controlul poftei de mâncare și pierderea în greutate.

3. Ajută la sănătatea digestivă

Tărâțele de grâu sunt excelente pentru menținerea sănătății digestive. Acționează ca un regulator, deoarece ajută la golirea gastrică, cresc sațietatea, accelerează tranzitul intestinal și cresc masa fecală. În colon, diluează conținutul intestinal și funcționează ca substrat pentru flora bacteriană.

Amidonul oferit de gofio canar este benefic. Această substanță, atunci când este fermentată de microbiota intestinală, produce gaze, acizi grași, acizi organici și alcooli. În plus, stimulează sațietatea și ajută la controlul glucozei.

4. Este potrivit pentru diabetici

Gofio este o făină derivată dintr-o cereală. Prin urmare, este absorbit lent. Acest lucru, adăugat la conținutul său de amidon și fibre, îl face un aliment potrivit pentru persoanele cu prediabet și diabet.

Cum se prepară gofio canar

Prepararea începe cu selecția și curățarea boabelor. Acestea sunt ușor prăjite și măcinate când sunt reci. Produsul se cerne și se obține o pulbere bej.

Deoarece este făcut din cereale integrale, nu se pierd atât de mulți nutrienți ca la prepararea făinurilor albe. Totuși, la prăjire, se oxidează unele vitamine, precum cele din grupul B și vitamina C. Acest lucru se întâmplă în funcție de timpul de încălzire, dar vitaminele nu dispar complet.

Căldura sparge lanțurile de amidon, ceea ce face ca aroma preparatului să fie deosebită. Gofio este ușor de digerat.

Cum se prepară mâncarea?

Gofio poate fi folosit în diferite moduri. În antichitate, se dizolva în apă fierbinte pentru a face un smoothie. Acum, se adaugă în lapte sau se combină cu cacao sau fructe uscate. Poate fi folosit și ca agent de îngroșare sau ca supliment alimentar.

Rețetă pentru a pregăti tocăniță de năsturel cu gofio

Datorită versatilității și aromei sale, gofio canar poate fi încorporat în multe preparate. În acest caz, vă propunem o tocăniță de năsturel. Cantitățile se pot ajusta în funcție de porțiile dorite.

Ingrediente

 • Năsturel: 500 grame
 • Fasole Pinto: 150 grame
 • Cartofi: 500 grame
 • Dovleac: 100 grame
 • Coaste de porc: 250 grame
 • Apă: 3 – 4 litri
 • Dafin (o frunză)
 • Porumb: 1 bucată
 • Gofio canar (după gust)
Rețetă cu gofio canar

Instrucțiuni

 • Trebuie să lăsați fasolea la înmuiat o zi întreagă înainte de a o pregăti. Apoi, bucățile de carne se rumenesc. Între timp, se toacă năsturelul, la fel și dovleacul, porumbul și cartofii.
 • Când carnea este aurie, se adaugă cartofii, porumbul și dovleacul. Apoi, se adaugă năsturelul și dafinul. Se acoperă cu apă și se pune la foc. Poate dura două ore pentru a fi gata.
 • La final, se scoate dafinul și se pregătește gofio cu puțină zeamă din tocăniță.

Ce să rețineți despre gofio canar?

Gofio canar este un ingredient tradițional în gastronomia insulelor Canare. Poate fi găsit în feluri de mâncare precum ouăle moi, spuma de gofio, înghețata de gofio, etc.

Este o sursă interesantă de carbohidrați, fibre alimentare, vitamine și minerale, ideală în orice tip de dietă. Îndrăzniți să-l încercați?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Dominguez-Rodriguez A, Avanzas P, Abreu-Gonzalez P, Gonzalez-Gonzalez J, Del Carmen Garcia-Baute M, Barrios P, Martin-Cabeza M, Jimenez-Sosa A. Consumption of ‘gofio’, a roasted cereal flour from the Canary Islands, is associated with exercise capacity and risk of coronary heart disease in the elderly. Int J Cardiol. 2015;187:41-3. doi: 10.1016/j.ijcard.2015.03.347. Epub 2015 Mar 23. PMID: 25828309.
 • Slavin J, Carlson J. Carbohydrates. Adv Nutr. 2014 Nov 14;5(6):760-1. doi: 10.3945/an.114.006163. PMID: 25398736; PMCID: PMC4224210.
 • Salleh SN, Fairus AAH, Zahary MN, Bhaskar Raj N, Mhd Jalil AM. Unravelling the Effects of Soluble Dietary Fibre Supplementation on Energy Intake and Perceived Satiety in Healthy Adults: Evidence from Systematic Review and Meta-Analysis of Randomised-Controlled Trials. Foods. 2019 Jan 6;8(1):15. doi: 10.3390/foods8010015. PMID: 30621363; PMCID: PMC6352252.
 • Vinoy S, Laville M, Feskens EJ. Slow-release carbohydrates: growing evidence on metabolic responses and public health interest. Summary of the symposium held at the 12th European Nutrition Conference (FENS 2015). Food Nutr Res. 2016 Jul 4;60:31662. doi: 10.3402/fnr.v60.31662. PMID: 27388153; PMCID: PMC4933791.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.