Mâna lui Buddha: caracteristici și proprietăți
Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor
Există diferite soiuri de citrice. Dintre acestea, unul dintre cele mai curioase este așa-numita „mâna lui Buddha”. Denumirea științifică este Citrus medica var. sarcodactilis. Este un aliment folosit în scopuri culinare dată fiind versatilitatea sa. De asemenea, este utilizat medicamentos datorită compoziției sale nutritive. Doriți să aflați mai multe despre proprietățile sale?
Un articol din revista Molecules subliniază faptul că acest fruct citric are efecte antioxidante, antiplachetare, antitumorale, antimicrobiene și antiinflamatoare. De aici vine și popularitatea sa în medicina tradițională. În continuare, vă vom spune mai multe despre originea, caracteristicile și utilizările sale.
Mâna lui Buddha: origine
În cartea „Hrana în China: o anchetă culturală și istorică”, Frederick Simoons spune că mâna lui Buddha este originară din India. Cu toate acestea, fructul a fost dus de călugării budiști în China, unde este cunoscut sub numele de „wu zhi gan” sau „mandarin cu cinci degete”. Alte denumiri sunt „xian yuan”, „citric parfumat” și „zhi yuan”.
Acest aliment are o importanță culturală în Asia. Principalii producători sunt India, China, Japonia și Indochina. Poate fi găsit și în Occident și în Europa.
Deși principalele sale aplicații sunt culinare și medicinale, este considerat un simbol al sănătății, fericirii, longevității și norocului. Este dăruit tradițional de Anul Nou. În plus, în cele mai vechi timpuri, era reprezentat sculptat în fildeș, gravură și lemn.
Citiți și: Ce este muña și la ce servește?
Caracteristici
Deși aparține familiei Citrus medica, forma sa nu are nimic de-a face cu lămâia, portocala, grapefruitul, etc. Mâna lui Buddha este un citric care poate măsura până la 20 de centimetri. Fructele sale sunt secționate în formă de degete.
Degetele asemănătoare mâinii umane sunt împletite într-o poziție de rugăciune. Fructul este folosit ca ofrandă religioasă în templele budiste. Buddha preferă ca degetele fructelor să fie într-o poziție închisă pentru a simboliza actul de rugăciune.
Dr. Shiota raportează că fructul are o coajă groasă și puțină pulpă acidă. Nu are suc sau semințe și are o aromă atât de puternică, încât poate fi folosit ca odorizant în locuință. Este folosit pentru mirosul său plăcut și în bucătărie.
Proprietăți nutriționale
Mâna lui Buddha conține vitamina C, fibre alimentare și calciu. Nu conține grăsimi și, prin urmare, are un conținut scăzut de calorii. De asemenea, are cantități moderate de carbohidrați, zaharuri și proteine.
Se remarcă prin conținutul de uleiuri esențiale, antioxidanți și compuși aromatici precum limonina, diosmina și cumarina. Prezența unor compuși bioactivi este relevantă pentru tratamentul anumitor boli.
Beneficiile mâinii lui Buddha
Având în vedere compoziția sa nutrițională, mâna lui Buddha este un citric clasificat ca aliment sănătos. Prin urmare, încorporarea acestuia în dieta zilnică este considerată benefică pentru sănătate.
Efect analgezic
După cum se menționează într-un articol publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, citricele, cum ar fi mâna lui Buddha, sunt bogate în flavonoide. Acestea se remarcă în special prin acțiunea lor analgezică, care poate contribui la reducerea unor tipuri de durere.
Activitate antiinflamatorie
Citricele tropicale, precum mâna lui Buddha, prezintă proprietăți antiinflamatoare. Revista Nutrition Research evidențiază naringenina, un tip de flavonoid găsit în citrice și în mâna lui Buddha, ce acționează ca un inhibitor natural al proceselor inflamatorii.
În plus, descoperirile sugerează că aportul de flavonoide care conțin naringenină ar putea fi benefic pentru procesul inflamator cardiovascular și cerebrovascular.
Sistem imunitar
Dr. Richard García susține că mulți dintre polifenolii prezenți în fructe au efect imunomodulator. Printre aceștia, se remarcă flavonoidele din citrice. Asimilarea lor în organism ajută la protejarea împotriva agenților patogeni care provoacă infecții, cum ar fi virușii, bacteriile și paraziți. De asemenea, par să aibă un efect pozitiv asupra sănătății intestinale, ceea ce întărește și imunitatea.
Sănătatea inimii
Conținutul de fibre al acestui fruct citric contribuie la buna funcționare a sistemului cardiovascular. Cercetările publicate în Arhivele Latino-Americane de Nutriție indică faptul că fibrele ajută la reducerea nivelurilor ridicate de colesterol rău (LDL). Prin urmare, reduc riscul bolilor de inimă.
Citiți mai mult: Dieta pacienților cu hepatită: ce trebuie să mănânce
Odorizant
Una dintre cele mai importante părți ale mâinii lui Buddha este coaja sa. Multe uleiuri esențiale aromatice se găsesc sub coajă. Din acest motiv, fructul este folosit în cofetărie și pentru parfumarea dulapurilor și a camerelor. Uleiul parfumează și cremele care sunt folosite pe piele.
Cum se folosește mâna lui Buddha în bucătărie?
Deși nu puteți extrage suc din pulpa mâinii lui Buddha, acesta se obține din coajă. În plus, uleiurile sale esențiale sunt ideale pentru a da aromă preparatelor precum prăjiturile, gemurile, infuziile, tocănițele și supele. Este ingredientul vedetă al cocktailului cu gin tonic.
Este posibilă și prepararea la grill sau în sirop. Fructul se potrivește cu mâncărurile din pește sau fructe de mare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Chan YY, Hwang TL, Kuo PC, Hung HY, Wu TS. Constituents of the Fruits of Citrus medica L. var. sarcodactylis and the Effect of 6,7-Dimethoxy-coumarin on Superoxide Anion Formation and Elastase Release. Molecules. 2017;22(9):1454. Published 2017 Sep 1. doi:10.3390/molecules22091454
- Haruyasu Shiota. Volatile Components in the Peel Oil from Fingered Citron (Citrus rnedica L. var. sarcodactylis Swingle). FLAVOUR AND FRAGRANCE JOURNAL, 1990, VOL. 5,33-37.
- Frederick J. Simoons. Food in China. An Cultural and Historical Inquiry. 2014. Disponible en https://www.researchgate.net/publication/345646060_Food_in_China_A_Cultural_and_Historical_Inquiry
- Ghulam Mustafa, Muhammad Usman, Faiz Ahmad Joyia, Muhammad Sarwar Khan. Citrus Biotechnology: Current Innovations and Future Prospects. September 2021, DOI:10.5772/intechopen.100258, In book: Citrus (pp.1-22), Publisher: IntechOpen. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/354922323_Citrus_Biotechnology_Current_Innovations_and_Future_Prospects.
- Roowi S, Crozier A. Flavonoids in tropical citrus species. J Agric Food Chem. 2011 Nov 23;59(22):12217-25. doi: 10.1021/jf203022f. Epub 2011 Oct 19. PMID: 21978223.
- Chao CL, Weng CS, Chang NC, Lin JS, Kao ST, Ho FM. Naringenin more effectively inhibits inducible nitric oxide synthase and cyclooxygenase-2 expression in macrophages than in microglia. Nutr Res. 2010 Dec;30(12):858-64. doi: 10.1016/j.nutres.2010.10.011. PMID: 21147369.
- Hsin-Ling Yang, Ssu-Ching Chen, K. J.Senthil Kumar,Kang-Ni Yu, Pei-Dawn Lee Chao, Shang-Yuan Tsai, Yu-Chi Hou, and You-Cheng Hseu.Antioxidant and Anti-Inflammatory Potential of HesperetinMetabolites Obtained from Hesperetin-Administered Rat Serum:An Ex Vivo Approach. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2012, 60, 522-532.
- Waizel-Bucay J, Waizel-Haiat S. Las plantas con principios amargos y su uso medicinal. ¿Un futuro dulce? An Orl Mex. 2019 octubre-diciembre;64(4):202-228.
- Richard Garcia Ishimine. Los polifenoles y la inmunidad. Revista Experiencia en Medicina del Hospital Regional Lambayeque, 2020 6(4):120-21
- Vilcanqui-Pérez Fulgencio, Vílchez-Perales Carlos. Fibra dietaria: nuevas definiciones, propiedades funcionales y beneficios para la salud. Revisión. ALAN,. 2017, 67( 2 ): 146-156. Disponible en: http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06222017000200010&lng=es.
- Smitha Malireddy, Sainath Kotha, Jordan D Secor,Travis O Gurney. Phytochemical Antioxidants Modulate Mammalian Cellular Epigenome: Implications in Health and Disease. March 2012. Antioxidants and Redox Signaling, 17(2):327-39. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/221690592_Phytochemical_Antioxidants_Modulate_Mammalian_Cellular_Epigenome_Implications_in_Health_and_Disease
- Mudgil D, Barak S. Composition, properties and health benefits of indigestible carbohydrate polymers as dietary fiber: a review. Int J Biol Macromol. 2013;61:1-6. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2013.06.044. Epub 2013 Jul 2. PMID: 23831534.
- Monografías botánicas. Jardín Botánico de la Universitat de València Volumen 2: Los cítricos. Disponible en: http://www.jardibotanic.org/fotos/pdf/publicacion_2_84_LOS_CITRICOS-ESP.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.