Metoda Nunchi: tehnica coreeană de a fi fericit
 

Metoda Nunchi: tehnica coreeană de a fi fericit

Metoda Nunchi ne aduce mai aproape de fericire și succes prin promovarea relațiilor sociale. Îți spunem cum o poți aplica!
Metoda Nunchi: tehnica coreeană de a fi fericit
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 26 martie, 2023

Atingerea fericirii este un scop universal, împărtășit de toate ființele umane. Cu toate acestea, nu există o cale unică pentru a ajunge la această stare. Diferite curente, autori și discipline propun propriile metode. La nivel cultural, fiecare țară are propriul concept despre fericire și moduri unice de a o atinge. Descoperă perspectiva coreeană despre fericire prin metoda Nunchi!

Aparent, Coreea nu este o națiune care se preocupă de sănătatea mintală a cetățenilor săi. De fapt, rata sinuciderilor este de aproximativ 26,7 la 100.000 de locuitori (mult mai mare decât media mondială de 9,35 la 100.000 de locuitori). Din acest motiv, poate părea surprinzător că există un element cultural coreean legat de fericire.

Totuși, vorbim de o societate colectivistă, foarte axată pe binele comun și pe stabilirea relațiilor sociale. Fără îndoială, conexiunile umane joacă un rol fundamental în drumul nostru către succes și împlinire.

Ce este metoda Nunchi?

Tineri care folosesc metoda Nunchi
Înțelegerea profundă a altor oameni te poate ajuta să fii mai fericit.

Termenul Nunchi sau Noonchi înseamnă „puterea ochilor”. Deși această traducere creează confuzie și nu oferă multe informații, ea poate fi înțeleasă ca „abilitatea de a vedea dincolo de aparențe și de a avea o înțelegere profundă a ceea ce se întâmplă în jurul tău”.

Termenul este interpretat ca abilitatea de a intui, percepe și înțelege lumea internă a celuilalt și de a acționa în consecință. Este un concept foarte apropiat de empatie și inteligență emoțională (un termen propus și popularizat de Daniel Goleman în anul 1990).

Metoda Nunchi este o practică coreeană ancestrală. Mai mult decât o sugestie sau un curent, este un imperativ social. Se consideră esențial să știi să citești lumea emoțională a celorlalți pentru a obține succesul.

Cum se aplică metoda Nunchi?

Metoda Nunchi ne invită să luăm în considerare că și ceilalți au propriile gânduri, opinii și emoții și că trebuie să ținem cont de ele. Abordările individualiste și egoiste sunt lăsate deoparte. Tehnica ne îndeamnă să privim dincolo de noi înșine pentru a înțelege perspectiva celorlalți.

Această capacitate de a deduce stările mintale ale altor oameni face parte din așa-numita „Teorie a minții”. Se dezvoltă în jurul vârstei de 4 ani și le permite copiilor să înțeleagă că ceilalți au propriul punct de vedere, diferit de al lor.

Adevărul este că, în ciuda faptului că este o abilitate naturală a omului, este important să o exersăm. Nu ne facem întotdeauna timp să ieșim din lumea noastră pentru a ne concentra și a-l înțelege pe celălalt. Pentru a face acest lucru, trebuie să punem în practică următoarele două strategii:

Limbajul non-verbal

Fete fericite care fac baloane
Nu numai cuvintele transmit stări de spirit. Acordă atenție limbajului corpului.

Elementele non-verbale ale comunicării ne oferă informații de neprețuit despre ceea ce gândește sau simte celălalt. Poziția corpului, gesturile, tonul vocii… toate acestea ne ghidează spre înțelegerea lumii sale interioare. A ști să fim atenți la aceste semne este o artă pe care trebuie să o perfecționăm.

Deși această abilitate este utilă în orice situație de interacțiune socială, este de ajutor mai ales dacă interacționăm cu copii sau persoane non-verbale. Atunci când limbajul nu este disponibil ca mijloc de comunicare, aceste semne sunt esențiale pentru a înțelege și a răspunde nevoilor celuilalt.

În plus, trebuie luat în considerare și contextul pentru a crea o imagine globală. De exemplu, dacă vedem un copil plângând în afara unui grup, putem deduce că a avut o problemă cu ceilalți sau că a fost respins și acest lucru îi provoacă durere. Așadar, putem acționa în consecință, oferind confort sau favorizând integrarea în grup.

Ascultare activă

Este esențial să-ți dezvolți capacitatea de a asculta cu dăruire și interes real. Dacă ascultăm oamenii, ei ne spun clar ce simt și gândesc.

Cu toate acestea, suntem atât de preocupați de propriul nostru punct de vedere, încât ne gândim doar la ceea ce vom răspunde înainte de a ne acorda timp să ascultăm și să înțelegem cu adevărat. Ascultarea activă este crucială pentru aplicarea metodei Nunchi.

Metoda Nunchi: tehnica care ne ajută să fim fericiți și să avem succes

În acest moment, cel mai probabil te întrebi cum te poate ajuta metoda Nunchi. Perfecționarea acestei arte poate deschide multe uși. Metoda Nunchi ne ajută să creăm legături de încredere, să relaționăm mai bine cu ceilalți și să evităm situațiile nefericite.

Plasând nevoile altora la același nivel cu ale noastre și înțelegându-le emoțiile și gândurile, vom naviga în lumea socială cu ușurință și succes. Acest lucru înseamnă afaceri profitabile, promovări și aprecierea celorlalți. Prin urmare, relațiile noastre vor fi mai pline și mai satisfăcătoare.

Pe scurt, metoda Nunchi îți poate îmbunătăți semnificativ starea de bine și te poate aduce mai aproape de atingerea obiectivelor tale. De ce să nu începi să o exersezi?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.