Rețeta clasică de anghinare cu sparanghel: ieftină și delicioasă
 

Rețeta clasică de anghinare cu sparanghel: ieftină și delicioasă

Rețeta de anghinare cu sparanghel este o opțiune excelentă alături de carne. În plus, este ușor de preparat.
Rețeta clasică de anghinare cu sparanghel: ieftină și delicioasă
Florencia Villafañe

Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe.

Ultima actualizare: 27 mai, 2022

O rețetă tipică din sudul Spaniei este cea de anghinare cu sparanghel. Acest fel de mâncare este apreciat pentru aroma sa delicioasă, costul redus și prepararea ușoară.

Dacă vreți să învățați cum să o preparați și să descoperiți beneficiile nutriționale pe care le are, citiți în continuare”

Anghinarea: o plantă cu diverse întrebuințări

Anghinarea este un tip de plantă sălbatică. Deși la prima vedere arată ca un ciulin comun, este foarte apreciată în bucătăria spaniolă, mai ales în sudul și centrul țării.

Se culege înainte de înflorire. Apoi, pentru a fi potrivită pentru consum, se elimină țepii. În final, se obține doar partea centrală, care reprezintă partea comestibilă. Din fericire, utilizarea sa culinară este diversă: omletă, tortilla cu legume, tocănițe, supe și salate.

O caracteristică importantă a acestei plante este faptul că poate fi exploatată pe deplin. Florile sale sunt folosite pe post de colorant (înlocuind șofranul) și rădăcina poate fi substitut al cafelei.

Farfurie cu tije de anghinare

Rețetă de anghinare cu sparanghel

Această rețetă a fost consumată din cele mai vechi timpuri, în special de către locuitorii din mediul rural. Este ușor de preparat și necesită puțin timp de pregătire. Notați ingredientele pe care le detaliem mai jos:

Instrucțiuni pas cu pas

 1. În primul rând, spălați tijele pentru a îndepărta resturile de pământ. Tăiați-le în bucăți egale și puneți-le într-o oală cu apă cât să le acopere.
 2. După aceasta, lăsați-le să fiarbă 5 minute. Chiar dacă sunt tari, nu depășiți acest interval de timp. Mai târziu, se vor termina de gătit în tigaie.
 3. Apoi, puneți un strop de ulei de măsline în tigaie și încingeți-l. Adăugați cățelul de usturoi decojit și feliile de pâine tăiate manual. Gătiți 3 minute.
 4. Puneți aceste ingrediente într-un mojar. Adăugați boia de ardei, chimen și un praf de sare. Zdrobiți totul până devine o masă păstoasă.
 5. Adăugați oțetul și mixați în continuare până se omogenizează.
 6. Terminați de gătit tijele. Pentru a face acest lucru, puneți uleiul de măsline rămas în tigaie și adăugați tijele. După 5 minute, adăugați aluatul (pe care l-ați format în mojar) și puțină de apă. Gătiți până ce tijele se înmoaie.
 7. După ce sunt complet fierte, spargeți ouăle peste celelalte ingrediente și lăsați-le să se gătească. Este gata!

Cu ce puteți servi această rețetă?

Din fericire, există diferite opțiuni care merg bine cu rețeta de anghinare cu sparanghel. În general, aceasta este folosită ca garnitură pentru preparatele din carne

Deci, puteți alege următoarele alimente:

Desigur, puteți adăuga și brânză și grisine. Rețeta poate fi servită la prânz sau cină.

Carne roșie proaspătă

Care sunt beneficiile consumului de anghinare?

Pe lângă faptul că este delicioasă, un alt beneficiu al acestei plante este reprezentat de proprietățile medicinale. Astfel, ies în evidență acțiunile sale digestive, depurative și coleretice (promovează producția de bilă). De fapt, Jurnalul de Etnobiologie și Etnomedicină a publicat studii care intră în mai multe detalii pe această temă.

Într-un studiu publicat în 2021, se precizează că aportul acestei plante (crudă sau gătită) este recomandat pentru următoarele:

 • Boli hepatice, cum ar fi steatoza sau ficatul gras
 • Probleme intestinale, cum ar fi diareea
 • Îngrijirea stomacului și a tractului digestiv (de exemplu, în gastrită)
 • Diabet: efectul rădăcinii în decoct

Pregătiți această rețetă delicioasă

Rețeta de anghinare cu sparanghel reprezintă o variantă simplă de preparare, dar este pur și simplu delicioasă. Poate fi asociată cu diverse tipuri de preparate, pe lângă cele deja menționate mai sus.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Berdja, S., Boudarene, L., Smail, L., Neggazi, S., Boumaza, S., Sahraoui, A., … & Aouichat Bouguerra, S. (2021). Scolymus hispanicus (Golden Thistle) Ameliorates Hepatic Steatosis and Metabolic Syndrome by Reducing Lipid Accumulation, Oxidative Stress, and Inflammation in Rats under Hyperfatty Diet. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine2021.
 • Molina, M., Morales, R., Pardo, M., & Tardío, J. (2009). ¡ Láncese al campo! Plantas silvestres comestibles. Tierra y tecnología36, 37-44.
 • Ahmad, B. (2017). Extracción de fitoquímicos de Scolymus hispanicus y determinación de los efectos potenciales sobre la salud. Tesis de maestría inédita, Instituto de Tecnología de İzmir, İzmir, Turquía.
 • Gómez, P. M. (2012). Vegetales silvestres de uso alimentario: determinación de compuestos bioactivos y valoración de la capacidad antioxidante (p. 1). Universidad Complutense de Madrid.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.