Rețetă de cartofi fondanți fragezi și perfecți ca garnitură
 

Rețetă de cartofi fondanți fragezi și perfecți ca garnitură

Urmează să vă explicăm cum să pregătiți cartofii „fondanți” într-un mod simplu, cu puține ingrediente, pentru a obține o garnitură perfectă pentru multe preparate.
Rețetă de cartofi fondanți fragezi și perfecți ca garnitură
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Rețeta de cartofi fondanți fragezi este o modalitate excelentă de a include tuberculii în dietă. Au caracteristici organoleptice excepționale, deoarece sunt extrem de fragezi. Nu sunt greu de preparat. Va dura o jumătate de oră pentru a obține un rezultat perfect.

Tuberculii sunt printre cele mai bune alimente. Sunt bogați în carbohidrați și pot fi consumați în mod regulat. Indicele lor glicemic nu este mare, așadar nu generează prea mult stres la nivel pancreatic.

Ingrediente pentru cartofi fondanți fragezi

Pentru a pregăti cartofi fondanți fragezi pentru 3 persoane veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

 • 6 cartofi medii
 • 15 ml ulei de măsline extravirgin
 • 75 g de unt de bună calitate
 • 4 caței de usturoi
 • 2 crenguțe de rozmarin
 • 150 ml de supă de legume
 • Sare
 • Piper negru proaspăt măcinat

Este important de subliniat importanța achiziționării unui unt bun. Trebuie să provină de la animale care au fost crescute în libertate și hrănite pe pășuni. În acest fel, produsul va avea un profil lipidic optim și o cantitate mai mare de acizi grași omega 3.

Cartofi fondanți fragezi

Pe de altă parte, este esențial să se evite margarina și înlocuitorii untului. Aceste produse concentrează lipide de calitate scăzută care devin rapid de tip trans atunci când sunt supuse la temperaturi ridicate. S-au dovedit a fi nocive pentru sănătate din cauza creșterii riscului de a dezvolta patologii complexe pe termen mediu.

Instrucțiuni pas cu pas

 1. Spălați și uscați bine cartofii.
 2. Tăiați-i cuburi.
 3. Într-o tigaie, la foc mediu, puneți uleiul de măsline extravirgin și cartofii. Rumeniți-i pe fiecare parte. Acest proces va dura aproximativ 6 minute.
 4. Odată ce culoarea cartofilor devine aurie, adăugați untul.
 5. Așteptați câteva minute până când grăsimea este complet topită și adăugați usturoiul și ramurile de rozmarin.
 6. Asezonați după gust.
 7. Adăugați supa de legume în tigaie și puneți capacul. Fierbeți totul la foc mic aproximativ 25 de minute. Scopul final este ca tuberculii să fie foarte fragezi.
 8. Serviți cartofii fierbinți drept garnitură, atât pentru carne, cât și pentru pește.

Beneficiile cartofilor

Cartofi la air fryer

Știați că includerea cartofilor în dieta obișnuită vă poate aduce multe beneficii? Pentru a le experimenta, acești tuberculi trebuie incluși în contextul unui regim variat și echilibrat. Astfel, veți evita carențele de micronutrienți esențiali care pot afecta negativ starea de sănătate.

Îmbunătățesc funcția intestinală

Cartofii sunt o sursă de fibre. Această substanță este capabilă să crească volumul fecal. Mișcările peristaltice devin mai intense, iar fecalele coboară eficient prin intestin.

Pentru ca fibra să-și facă cu adevărat treaba, este necesar să se asigure un aport adecvat de apă pe tot parcursul zilei. Acest lichid este capabil să ajute la combaterea constipației, așa cum arată cercetările publicate în jurnalul Jornal de Pediatria.

Stimulează sistemul imunitar

Deși mulți oameni nu știu asta, tuberculii sunt o sursă de vitamina C. Acest nutrient este cheia pentru ca sistemul imunitar să funcționeze corect, potrivit unui studiu publicat în Nutrients.

Menținerea unor niveluri adecvate de vitamina C reduce incidența bolilor infecțioase, precum și severitatea și durata simptomelor în cazul contractării acestora.

Zincul din cartofi este esențial pentru ca celulele sistemului imunitar să fie diferențiate corect. Dacă există o deficiență, infecțiile apar mai ușor.

Oferă energie de calitate

Cartofii sunt un aliment recomandat în special sportivilor. Aceștia oferă o cantitate semnificativă de carbohidrați, care sunt combustibilul pentru activități de mare intensitate. Din acest motiv, se recomandă să apară frecvent în alimentația sportivilor.

Ca regulă generală, sportivii pot avea o dietă bogată în carbohidrați. Asta nu înseamnă că orice tip de aliment cu carbohidrați este sănătos. De exemplu, pastele au un impact glicemic semnificativ asupra organismului. Optați pentru versiuni cu zaharuri complexe.

Faceți cartofi fondanți fragezi rapid și ușor

După cum ați văzut, este foarte ușor să pregătiți cartofi fondanți delicioși. Desigur, această rețetă oferă o cantitate generoasă de calorii, mai ales în comparație cu alte moduri de preparare a cartofilor, cum ar fi copți sau fierți.

Pentru ca organismul să funcționeze optim, este necesar să combinați o alimentație corectă cu alte obiceiuri benefice. Printre acestea se remarcă exercițiile fizice. Mai presus de toate, antrenamentul de forță oferă cele mai multe avantaje, deoarece stimulează creșterea masei musculare și previne catabolismul acesteia.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Islam, M. A., Amin, M. N., Siddiqui, S. A., Hossain, M. P., Sultana, F., & Kabir, M. R. (2019). Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes & metabolic syndrome13(2), 1643–1647. https://doi.org/10.1016/j.dsx.2019.03.033
 • Boilesen, S. N., Tahan, S., Dias, F. C., Melli, L., & de Morais, M. B. (2017). Water and fluid intake in the prevention and treatment of functional constipation in children and adolescents: is there evidence?. Jornal de pediatria93(4), 320–327. https://doi.org/10.1016/j.jped.2017.01.005
 • Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients9(11), 1211. https://doi.org/10.3390/nu9111211

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.