Rețetă de piure de mazăre sănătos
Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa
Nu există o modalitate mai rapidă și mai ușoară de a prepara această legumă decât o delicioasă rețetă de piure de mazăre. Pentru că sunt necesare doar câteva ingrediente și un mixer, preparatul va fi gata în câteva minute.
Această cremă este o garnitură perfectă pentru orice proteină, fie că este vorba de carne, pește sau tofu. Pe lângă faptul că oferă o nuanță plăcută oricărei farfurii, piureul de mazăre este foarte sănătos. Citește mai departe pentru a afla cum să-l pregătești pas cu pas și care sunt beneficiile sale!
Rețetă de piure de mazăre gustos și sănătos
Mazărea este o legumă pe care o iubești sau o urăști. În multe cazuri, problema constă în monotonia rețetelor. Aproape întotdeauna mazărea este fiartă și folosită pe post de garnitură. Și, deși este și delicioasă și în acest fel, este interesant să încerci și alte rețete în care este principalul ingredient: tocănițe, salate sau supe pentru cele mai reci zile ale anului.
Mazărea (Pisum sativum) este un aliment antic și un ingredient foarte valoros în bucătăria tradițională mediteraneană. Se remarcă prin aportul său de fibre, vitamina C și K și minerale precum fierul, magneziul și fosforul. În plus, conține ceva mai multe proteine decât restul legumelor proaspete.
Mazărea este ideală pentru persoanele cu risc de anemie sau cu aport scăzut de fier în dietă. Ea conține, de asemenea, o cantitate mare de seleniu, folați și antioxidanți. Experții studiază beneficiile sale pentru bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, unele tipuri de cancer și sănătatea tractului digestiv.
Este un aliment foarte interesant ce poate fi introdus în dieta zilnică a tuturor, chiar și a celor mici. Pentru a schimba pregătirea sa, îți prezentăm două moduri de a face un piure de mazăre original.
Vezi și:
Ingrediente pentru 4 porții de piure de mazăre de casă
- 500 grame de mazăre congelată
- 1 ceapă
- 3 căței de usturoi
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 100 grame de brânză sub formă de cuburi
- 500 mililitri de supă de pui
- Suc de 1/2 lămâie
- 1 foaie de dafin
- Sare și piper după gust
Instrucțiuni pas cu pas
- Pentru început, gătește mazărea într-o oală cu apă timp de 5 până la 7 minute. Scurge boabele și dă-le deoparte. Nu este recomandat să le gătești prea mult, deoarece își vor pierde culoarea caracteristică.
- Între timp, curăță și taie ceapa în cuburi mici, iar usturoiul în bucăți mai mari. Într-o tigaie cu baza largă sau într-o cratiță, pune ulei de măsline și prăjește ambele ingrediente.
- După 3 minute, adaugă foaia de dafin și mazărea. Călește totul împreună câteva minute la foc mediu, amestecând bine. Apoi, adaugă și brânza.
- Lasă amestecul să stea câteva minute cu focul oprit. Brânza se va topi.
- Pune tot conținutul într-un vas pentru blender. Adaugă puțină supă de pui și amestecă. Adaugă supă puțin câte puțin până obții textura dorită.
- Pentru a obține o aromă diferită și mai proaspătă, adaugă câteva crenguțe de mentă sau pătrunjel atunci când bați ingredientele. În plus, poți pune și puțin avocado pentru a obține o textură mult mai cremoasă.
Pentru o versiune vegană a acestei rețete, înlocuiește brânza cu puțin tofu, cremă de soia sau fulgi de ovăz. Supa de pui se înlocuiește cu supă de legume. Vei obține un fel de mâncare 100% vegetal de care toată lumea se poate bucura, chiar și cei cu intoleranță la lactoză sau alergii la proteinele din laptele vacă.
Altă rețetă de piure de mazăre
Din aceste cantități, vei obține 4 porții de piure de mazăre
- 500 grame de mazăre congelată sau proaspătă
- 1/2 ceapă
- 2 căței de usturoi
- 1 vârf de cuțit de chimen
- 500 mililitri de supă de pui sau legume
- 1 linguriță de unt sau ulei de măsline extravirgin
- Sare si piper
- 1 lingură de lapte evaporat sau lapte de cocos
Instrucțiuni pas cu pas:
- Mai întâi, fierbe mazărea într-o oală cu apă și sare. Dacă este congelată, se folosește direct fără dezghețare. De obicei, este gata în aproximativ 5 minute. În orice caz, este recomandat să încerci boabele cu o furculiță.
- Curăță și taie ceapa foarte fin și usturoiul mărunt. Topește untul într-o tigaie la foc mic și gătește aceste legume timp de aproximativ 2 minute.
- Când încep să capete un ton translucid, este timpul să adaugi mazărea scursă. Condimentează cu sare și piper și fierbe totul încă 2 minute.
- Cu focul oprit, adaugă laptele evaporat sau laptele de cocos. Amestecă puțin pentru a integra totul și lasă ingredientele să se odihnească timp de câteva minute.
- Acum este momentul să pasezi ingredientele. Pentru a face acest lucru, pune-le în blender și bate-le până când obții o textură de piure fin. Adaugă supa încetul cu încetul în funcție de textura dorită.
Pune piureul într-un castron și adaugă câteva cuburi de șuncă Serrano, crutoane de pâine, puțină brânză rasă sau semințe de susan.
Toate detaliile necesare pentru a pregăti cea mai bună rețetă de piure de mazăre
Piureul de mazăre este un fel de mâncare foarte versatil, deoarece poate fi consumat în moduri diferite. În funcție de cantitatea de lichid adăugată, vei obține piure sau chiar supă cremă.
În ambele cazuri, vei avea vitamine, minerale și fibre la orice masă, mai ales dacă piureul însoțește un preparat din carne sau pește sau dacă este servit ca parte a unei varietăți de aperitive.
Vezi și:
Pentru disponibilitate și comoditate, mazărea congelată este foarte ușor de gătit. Prepararea piureului este posibilă și cu legume proaspete. Este necesar să reții faptul că greutatea se referă la boabele de mazăre extrase din păstăi.
După preparare, piureul se poate depozita în frigider timp de câteva zile, păstrându-și toată aroma și proprietățile. Porțiile mici pot fi congelate pentru a se păstra mai mult timp.
Pe scurt, vom încuraja acest fel de mâncare din mai multe motive: este o explozie de arome, un preparat delicios și hrănitor!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Dahl, W. J, et al. Review of the health benefits of peas (Pisum sativum L.). The British Journal of Nutrition. Agosto 2012. 108 Suppl 1:S3-10
- Jukanti A.K, et al. Nutritional quality and health benefits of chickpea (Cicer arietinum L.): a review.
The British Journal of Nutrition. 2012 Aug;108 Suppl 1:S11-26.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.