Rețetă de Shikanji, mojito-ul ayurvedic: ce este și cum se prepară
 

Rețetă de Shikanji, mojito-ul ayurvedic: ce este și cum se prepară

Ai auzit vreodată de Shikanji? Află care sunt beneficiile acestei băuturi ayurvedice și cum să o pregătești acasă!
Rețetă de Shikanji, mojito-ul ayurvedic: ce este și cum se prepară
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 14 ianuarie, 2024

Shikanji, numit și Shikanjabeen sau Nimbu Shikanji, este o băutură pe bază de lămâie și condimente, tipică Indiei și nordului Pakistanului. În Occident, se numește „mojito ayurvedic”. Descoperă cea mai bună rețetă de Shikanji!

Această băutură nu conține alcool, iar ingredientele sale sunt asociate cu anumite beneficii pentru sănătate. În plus, este considerată o opțiune bună pentru a potoli setea, deoarece hidratează și împrospătează. Cum se prepară?

Ce este Shikanji?

Shikanji se numește și „Indian Spiced Lemonade”, „Ayurvedic Limonade” sau „Ayurvedic Mojito”. Acest lucru se datorează faptului că este o băutură pe bază de lămâie, în care se adaugă și condimente precum chimenul, piperul negru, menta, ghimbirul sau chaat masala (un condiment indian).

De fapt, în țările de origine, India și Pakistan, se prepară o pudră de casă numită Shikanji Masala , care este apoi adăugată acestei băuturi. Mai multe mirodenii sunt prăjite și măcinate, cum ar fi semințele de coriandru, semințele de chimen și boabele de piper negru.

Apoi, amestecul de mirodenii este combinat cu chaat masala, sare neagră și sare comună. Se utilizează apă minerală sau băuturi răcoritoare carbogazoase și cuburi de gheață. Rezultatul? O băutură răcoritoare, plină de aromă și nutrienți.

Beneficiile limonadei Shikanji

Rețeta de Shikanji este legată de o mare varietate de beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, este important de menționat faptul că, până în prezent, nu există nicio cercetare care să susțină proprietățile sale. Efectele care i se atribuie provin în mare parte din literatura populară și date anecdotice.

În această ordine de idei, băutura este folosită în mod tradițional pentru următoarele:

 • Pierdere în greutate
 • Stimularea digestiei
 • Sănătatea cardiovasculară
 • Prevenirea infecțiilor
 • Sănătatea pielii și a părului

Unele dintre efectele sale se bazează pe valoarea nutritivă a ingredientelor principale. Lămâia, de exemplu, se remarcă prin conținutul ridicat de vitamina C, fibre alimentare, potasiu, vitamina B, magneziu și calciu.

Un studiu împărtășit de BMC Chemistry arată că lămâia conține și flavonoide, alcaloizi, cumarine, limonoide și uleiuri esențiale benefice pentru organism. Lămâii i se atribuie efecte antioxidante, antiinflamatorii, digestive si imunomodulatoare.

Condimentele ayurvedice au micronutrienți și antioxidanți care sunt apreciați în medicina tradițională. O recenzie publicată de Current Cardiology Reviews afirmă faptul că mirodeniile au puține calorii și reprezintă o sursă interesantă de antioxidanți și compuși bioactivi. Au potențial antiinflamator, antiproliferativ și antihipercolesterolemic. Ele sunt utile pentru promovarea sănătății inimii.

Aceste calități au fost evaluate la fiecare ingredient în parte. Nu există studii care să evalueze în mod specific efectele acestei băuturi. De asemenea, conține zahăr, care poate fi contraproductiv la unele persoane, precum cele cu sindrom metabolic.

Shikanji sprijină pierderea în greutate?

Ingredientele folosite în rețeta de Shikanji sunt considerate utile în sprijinirea pierderii în greutate. Cu toate acestea, deși lămâia și condimentele sunt considerate sănătoase, rețeta include zahăr.

Potrivit informațiilor din revista Nutrients, consumul de zaharuri predispune la creșterea adipozității, la creșterea greutății corporale și, în cele din urmă, la supraponderalitate și obezitate.

Acest lucru nu înseamnă că Shikanji duce la creșterea în greutate. Atât timp cât consumul său este moderat, nu este nicio problemă. Chiar și așa, dacă urmați o cură de slăbire, cel mai bine este să evitați această rețetă.

Este Shikanji o opțiune bună pentru hidratare?

Shikanji poate să nu susțină pierderea în greutate, dar este considerată o opțiune bună pentru hidratare. Deoarece combină sarea, condimentele (cu micronutrienți), apa și zahărul, ajută la refacerea nivelului lichidelor și electroliților care se pierd prin transpirație și urină.

Cum să preparați o rețetă de Shikanji acasă?

Rețeta Shikanji are mai multe versiuni. După cum am menționat, unele sunt făcute cu pudra Shikanji Masala de casă, care poate fi preparată sau cumpărată din magazine. Alte metode folosesc condimentele ca atare. Vă propunem această ultimă versiune. Haideți să o facem!

Ingrediente

 • 2 lămâi
 • 500 mililitri de apă
 • 1/2 lingură de chimen pudră (2 grame)
 • 1 vârf de cuțit de piper negru pudră
 • 1/2 lingură de sare (2 grame)
 • 1 lingură de zahăr (15 grame, opțional)
 • 1 vârf de cuțit de ghimbir ras
 • 5 grame de ghimbir pudră
 • 4 frunze de mentă
 • Gheață

Instrucțiuni

 • Pentru a începe, stoarceți sucul a două lămâi într-un vas. Apoi, adăugați apa.
 • Adăugați sarea, chimenul, piperul, zahărul, menta tocată mărunt și coaja de ghimbir.
 • Amestecați bine ingredientele.
 • Adăugați gheață după preferințe.
 • Puteți decora cu felii de lămâie și frunze de mentă.

Notă: Puteți omite utilizarea zahărului pentru a face băutura mai sănătoasă.

Shikanji, o băutură revigorantă și hidratantă

Shikanji este o băutură de origine ayurvedică care combină aroma lămâii cu diverse condimente sănătoase. Ingerată în cantități moderate, poate fi o opțiune bună pentru a potoli setea în zilele caniculare.

Rețeta originală conține zahăr, așa că nu este potrivită pentru persoanele cu diabet, supraponderalitate, obezitate sau orice afecțiune asociată cu sindromul metabolic. Din fericire, poate fi preparată fără acest adaos.

Încercații această rețetă de Shikanji!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.