Logo image
Logo image

Rețetă de sparanghel și cartofi gratinați

3 minute
Vă plac sparanghelul și cartofii? Gratinați sunt și mai delicioși. Pregătiți rețeta de mai jos!
Rețetă de sparanghel și cartofi gratinați
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Astăzi, am decis să vă prezentăm o rețetă delicioasă și sănătoasă de sparanghel și cartofi gratinați!

Sparanghelul este unul dintre cele mai bune diuretice naturale; ajută la eliminarea retenției de lichide, precum și la combaterea obezității sau a reumatismului.

Merită menționat faptul că luptă și împotriva oboselii și stresului. Acest lucru se datorează conținutului său de riboflavină și triptofan. În același mod, ajută la prevenirea anumitor infecții renale. Datorită acidului folic și beta-carotenilor acestuia, este recomandat femeilor însărcinate și persoanelor cu hipertensiune.

Una dintre cele mai populare modalități de prepararea este gratinarea. Adăugând cartofi, puteți obține diferite rezultate apetisant.

Recomandăm: 7 rețete pentru dip-uri delicioase și sănătoase

Rețetă de sparanghel și cartofi gratinați cu 3 tipuri de brânză

Some figure

 

Ingrediente

  • O legătură de sparanghel verde
  • 2-3 cartofi
  • 1 ceapă mică sau 1 praz
  • 1-2 căței de usturoi
  • 200 ml de smântână lichidă
  • O jumătate de pahar de lapte
  • 20 grame de amidon de porumb
  • Brânză rasă de 3 tipuri diferite, după preferințe
  • 1 vârf de cuțit de piper măcinat și nucșoară

Se pot adăuga ierburi, precum oregano, cimbru sau pătrunjel. Uleiul de măsline extravirgin nu trebuie uitat.

Pregătire

Mai întâi, preîncălziți cuptorul la aproximativ 180 °C. Curățați cartofii și tăiați-i felii. De asemenea, tăiați sparanghelul în bucăți. După ce ați terminat, curățați și tocați ceapa și usturoiul. Puneți uleiul de măsline într-o tigaie și rumeniți amidonul de porumb.

Apoi, adăugați smântâna, piperul și nucșoara. De asemenea, puteți adăuga puțin lapte. Puneți toate legumele în tigaie și presărați condimentele preferate. Nu uitați să adăugați ceapa.

Puneți legumele într-o tavă și acoperiți-le brânzeturile rase. Dați la cuptor și lăsați aproximativ 25 de minute. Dați temperatura la maxim timp de 5 minute la final.

Sparanghel și cartofi gratinați, rețetă ultra rapidă

Ingrediente

  • 2 cutii de sparanghel alb și 1 sau 2 cartofi
  • 150 de grame de șuncă
  • Cașcaval ras
  • Oregano și ulei de măsline

Pregătire

 

Pentru început, curățați și tăiați cartofii în felii foarte subțiri. Apoi, ungeți fundul unui vas cu uleiul de măsline. Apoi adăugați o bază de cartofi.

Înveliți fiecare sparanghel într-o felie de șuncă și așezați-l pe baza de cartofi. Acoperiți cu brânza rasă, un strop de ulei de măsline și oregano.

În cele din urmă, coaceți totul în cuptorul preîncălzit la 180 °C timp de aproximativ 5 minute, până când brânza este gratinată.

Some figure

Sparanghel și cartofi gratinați cu conținut scăzut de calorii

Ingrediente

  • O legătură de sparanghel verde și 2 sau 3 cartofi
  • 1 ceapă mică sau 1 praz și 1 sau 2 căței de usturoi
  • 200 ml cremă de soia
  • Ierburi: oregano, cimbru, pătrunjel
  • Un praf de piper măcinat sau nucșoară
  • Ulei de măsline extravirgin

Pregătire

Preîncălziți cuptorul, în acest caz la aproximativ 180 °C. Curățați cartofii și tăiați-i felii. Feliați sparanghelul, ceapa și usturoiul. Vasul cuptorului trebuie să fie stropit cu ulei de măsline extravirgin.

Apoi, pune toate legumele în vas și presărați condimentele preferate. Stropiți cu crema de soia.

Pentru a termina, puneți vasul în cuptor și lăsați-l aproximativ 25 de minute. Gratinați 5 până la 10 minute la temperatură maximă. Dacă doriți, puteți decora cu pătrunjel, câteva crenguțe de cimbru sau orice altceva preferați.

Recomandăm: 4 rețete cu sos salsa spaniol: delicioase și ușor de preparat

Sfaturi suplimentare

 

La acest fel de mâncare este recomandat să adăugați cuburi de somon, creveți, slănină sau șuncă. De asemenea, puteți înlocui smântâna cu felii de brânză cu conținut scăzut de calorii.

Dacă preferați, puteți înlocui și crema de soia cu bechamel gătit cu puțină făină și lapte degresat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Plumptre, K. H. (1887). Asparagus. Notes and Queries. https://doi.org/10.1093/nq/s7-IV.98.388-e
  • Sun, T., Powers, J. R., & Tang, J. (2007). Evaluation of the antioxidant activity of asparagus, broccoli and their juices. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2007.03.048
  • Bopana, N., & Saxena, S. (2007). Asparagus racemosus-Ethnopharmacological evaluation and conservation needs. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2007.01.001
  • Harkess, A., Zhou, J., Xu, C., Bowers, J. E., Van Der Hulst, R., Ayyampalayam, S., … Chen, G. (2017). The asparagus genome sheds light on the origin and evolution of a young y chromosome. Nature Communications. https://doi.org/10.1038/s41467-017-01064-8

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.