Rețetă rapidă și ușoară de gazpacho cu pepene - Doza de Sănătate
 

Rețetă rapidă și ușoară de gazpacho cu pepene

Pepenele din această rețetă are un gust dulce care se potrivește perfect cu restul ingredientelor din gazpacho. Aroma sa unică va mulțumi cu siguranță orice mofturos!
Rețetă rapidă și ușoară de gazpacho cu pepene
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Pepenele este un fruct ușor și răcoritor de vară, care este minunat în gazpacho. După cum poți vedea, este mai mult decât o gustare dulce și sănătoasă de vară. Citește acest articol pentru a descoperi o rețetă minunată de gazpacho cu pepene galben! În plus, vei afla care sunt beneficiile acestui fruct pentru sănătate.

Gazpacho cu pepene galben

Puține feluri de mâncare sunt la fel de simple de făcut precum gazpacho, o supă de vară excelentă pentru răcorire și, de asemenea, foarte nutritivă. Este tipică sudului Spaniei și Portugaliei, iar principalele ingrediente ale versiunii originale sunt roșiile, castraveții și ardeiul gras. Desigur, există o modalitate unică de a prepara rețeta în fiecare regiune și gospodărie, așadar poți fi inventiv/ă

Există multe alte variante care conțin avocado, cireșe, pepene verde și, da, ai ghicit, pepene galben!

Această rețetă de gazpacho cu pepene galben este excelentă ca aperitiv ușor sau gustare hrănitoare de vară. Este un alt mod de a beneficia de acest fruct sănătos, cu aromă atât de specială.

Ingrediente

 • 1 cățel de usturoi
 • 375 g de pulpă de pepene galben
 • 1 ardei gras verde mic
 • 1/2 felie de pâine (opțional)
 • 2-3 linguri de ulei de măsline extravirgin
 • 1/2 ceapă verde
 • Un praf de sare și un praf de piper alb
 • 1 castravete decojit

Potrivește fiecare ingredient în funcție de gusturile tale. În plus, poți adăuga orice alte condimente sau ierburi proaspete pe care le ai la îndemână.

Pepene galben tăiat pe jumătate
Pepenele galben este un fruct proaspăt ușor, perfect pentru a fi consumat în climatul cald, deoarece este răcoritor.

Mod de preparare

 • Mai întâi, curăță usturoiul și scoate-i codițele pentru a nu mai fi atât de concentrat. Ajustează cantitatea de usturoi sau sari peste el dacă nu îți place.
 • Apoi, curăță ceapa verde și tăie-o în sferturi. Spală și taie ardeiul gras și castravetele decojit.
 • Taie pepenele în bucăți mari și apoi pune toate ingredientele într-un vas pentru blender. Acesta este momentul potrivit pentru a adăuga pâinea feliată dacă vrei să obții o textură puțin mai densă. Condimentează cu sare și piper și amestecă.
 • Adaugă uleiul de măsline și amestecă bine. Fă acest lucru timp de aproximativ două minute.
 • Gustă și reglează aroma. Nu trebuie să adaugi apă în acest amestec, deoarece pepenele galben ar trebui să aibă suficient lichid. Dacă este necesar, pune puțină apă pentru a facilita amestecarea.
 •  Pune gazpacho în frigider cel puțin 2 ore și se servește-l proaspăt. Aromele se intensifică dacă îl răcești peste noapte.
 • Ornează bolurile individuale cu felii de șuncă serrano crocantă, cuburi de pâine prăjite, ouă fierte tăiate sau legume tocate mărunt, cum ar fi castraveții, ardeiul gras sau ceapa.

Acest fel de mâncare este proaspăt și ușor. Gazpacho cu pepene galben este un alt mod original de a consuma mai multe fructe și legume.

Proprietățile pepenelui galben

Cucumis melo aparține familiei Cucurbitaceae. Crește în aproape orice regiune cu veri calde și uscate și există un număr mare de soiuri. Acestea pot varia în ceea ce privește gustul și dulceața, dar, în general, compoziția nutrițională este aproape identică. Acesta este motivul pentru care putem enumera câteva dintre beneficiile sale generale pentru sănătate.

Conține nutrienți importanți

Pepenele galben conține aproximativ 90% apă. Este unul dintre fructele care conțin multă apă. De asemenea, conține vitamina C și folați, minerale precum potasiul și magneziul, precum și carbohidrați sub formă de zaharuri. Dulceața este una dintre caracteristicile principale ale acestui fruct.

Contribuie la hidratarea corpului

Pepenele galben nu conține doar o cantitate mare de apă, ci și electroliți. Acesta este motivul pentru care este minunat în timpul verii sau după exerciții intense, când riscul de deshidratare este mai mare.

Reglează tensiunea arterială

Dietele cu multe fructe și legume sunt ideale pentru menținerea nivelurilor stabile ale tensiunii arteriale. Un studiu publicat în British Journal of Nutrition arată că acest lucru s-ar putea datora nu numai reducerii aportului de sodiu, ci și creșterii prezenței altor minerale (calciu și potasiu).

Datele sunt interesante, deoarece hipertensiunea arterială afectează un număr mare de oameni la nivel global. De fapt, este unul dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare.

Ajută la menținerea vederii

Culorile portocaliu și galben ale unor soiuri de pepene galben indică prezența betacarotenului. Acest fruct conține cantități mai mari decât caisele, piersicile, portocalele și mango. Carotenii sunt pigmenți care au multe beneficii pentru sănătate. Corpul îi transformă în vitamina A, iar organismul îi folosește pentru îndeplinirea mai multor funcții, cum ar fi:

 • Sunt antioxidanți excelenți și acționează împotriva radicalilor liberi care pot deteriora celulele.
 • Îmbunătățesc funcționarea sistemului imunitar.
 • Te ajută să-ți protejezi și să-ți îmbunătățești vederea (această proprietate este întărită de prezența luteinei și a zeaxantinei, doi antioxidanți recunoscuți pentru capacitatea lor de a preveni degenerescența maculară legată de vârstă).
Bărbat obosit stând la PC
Beta-carotenii ajută la protejarea vederii și la prevenirea unor boli oculare.

Ajută la menținerea structurii osoase

În afară de calciu și vitamina D, și alți nutrienți sunt necesari pentru sănătatea osoasă optimă. Pierderea masei osoase are legătură cu probleme precum osteoporoza și prevalența mai mare a fracturilor și a căderilor.

Unele studii relevă importanța vitaminei B, cum ar fi folații prezenți în pepenele galben. Nivelurile scăzute ale acestora și ale vitaminei B12, împreună cu creșterea homocisteinei, au fost legate de densitatea osoasă scăzută și de riscul crescut de fracturi la persoanele în vârstă.

Gazpacho cu pepene galben este delicios și nutritiv

În general, fructele sunt foarte hrănitoare, deoarece conțin cantități mari de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți de care corpul are nevoie. Acesta este motivul pentru care specialiștii în medicină subliniază importanța adăugării acestora în dieta obișnuită.

Acest gazpacho cu pepene galben este una dintre cele mai bune modalități de a introduce fructul în dietă. Îl poți păstra în frigider pentru câteva zile și îl poți prepara chiar înainte de servire.

Așadar, este timpul să-ți extinzi cunoștințele despre supele reci cu această delicioasă rețetă de gazpacho cu pepene galben!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Fratoni V, Brandi ML. B vitamins, homocysteine and bone health. Nutrients. Marzo 2015. 7(4):2176-2192.
 • Hermansen K. Diet, blood pressure and hypertension. British Journal of Nutrition. Marzo 2000. 83 Suppl 1:S113-9.
 • Office of Dietary Supplements. Vitamina A. National Institutes of Health. U.S. Department of Health & Human Services.
 • Soomerburg O, et al. Fruits and vegetables that are sources for lutein and zeaxanthin: the macular pigment in human eyes. British Journal of Ophthalmology. 1998;82:907–910.
 • U.S. Department of Agriculture and U.S. Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for Americans, 2020-2025. 9a edición. Diciembre 2020.
 • Wang A, et al. Association of vitamin A and β-carotene with risk for age-related cataract: a meta-analysis. Nutrition. Octubre 2014. ;30(10):1113-21

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.