Rețetă tradițională peruană de lomo saltado
 

Rețetă tradițională peruană de lomo saltado

Vă vom arăta cum să pregătiți cu ușurință lomo saltado de pui în stil peruan pentru a vă crește aportul de proteine cu valoare biologică ridicată.
Rețetă tradițională peruană de lomo saltado
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Includerea cărnii în dietă este indicată pentru o sănătate optimă. Acest tip de hrană conține o cantitate mare de nutrienți esențiali, precum proteinele cu valoare biologică ridicată. Pentru a profita la maxim de carne, vă vom învăța cum să faceți o rețetă de lomo saltado peruan. Este un preparat rafinat care poate fi inclus într-o dietă echilibrată și variată.

Înainte de a începe, trebuie menționat faptul că trebuie să prioritizăm consumul de carne albă în detrimentul celui de carnea roșie. Acesta din urmă nu este dăunător sănătății, dar are o densitate energetică mai mare. Carnea albă reușește să ofere proteine și minerale de calitate cu un procent mai mic de grăsimi.

Ingrediente pentru lomo saltado

Ingredientele de care veți avea nevoie pentru a obține un lomo saltado în stil peruan sunt:

 • 1 piept de pui
 • O ceapă roșie
 • 1 ardei galben
 • 1 lingură de usturoi zdrobit
 • O linguriță de pastă ají panca
 • Un strop de sos de soia
 • 3 linguri de sos de roșii
 • 1 strop de oțet roșu
 • Un strop de supă de pui
 • 1 strop de ulei vegetal
 • 1 ramură de coriandru
 • Sare, piper și chimen după gust
Rețetă cu carne de pui

Instrucțiuni pas cu pas

 1. Mai întâi, tăiați pieptul de pui în cuburi mici.
 2. Tăiați ceapa și ardeiul galben fâșii.
 3. Încingeți ulei de măsline virgin într-o tigaie și căliți puiul, condimentat în prealabil.
 4. Când este uns pe toate părțile, păstrați-l pentru mai târziu.
 5. Puneți usturoiul măcinat, pasta, ceapa roșie și ardeiul galben în aceeași tigaie pentru a le căli. În acest caz, se recomandă ca focul să fie mare. Procesul va dura câteva minute.
 6. Când legumele sunt rumenite, adăugați un strop de oțet roșu și continuați să gătiți.
 7. Când o parte din lichid s-a evaporat, puneți puiul înapoi în tigaie. Adăugați sosul de soia, sosul de roșii și supa de pui.
 8. Adăugați apoi sarea, piperul și chimenul și așteptați 3 minute. Important este ca puiul sa fie făcut bine în interior.
 9. Pentru a termina, adăugați coriandru tocat și serviți.
 10. Există mai multe opțiuni de garnitură. O variantă este introducerea preparatului într-o pâine de bună calitate. De asemenea, exista alternativa de a pune alături cartofi, orez sau chiar cartofi dulci. Totul depinde de gusturile fiecăruia.

Farfurie cu lomo saltado

Beneficiile puiului

Includerea acestui lomo saltado peruan în contextul unei diete variate și echilibrate poate genera mai multe beneficii pentru sănătate. Desigur, trebuie să ne asigurăm că nu există deficiențe de nutrienți esențiali. În caz contrar, apar probleme în buna funcționare a fiziologiei umane, ceea ce va determina dezvoltarea patologiilor cronice și complexe.

Protejează sănătatea mușchilor

Proteinele pe care le furnizează puiul sunt cruciale pentru a evita catabolismul muscular și pentru a asigura buna funcționare a acestui țesut de-a lungul anilor. Acest lucru este indicat de cercetările publicate în revista Nutrition Research . În lipsa proteinelor, pe termen mediu, apare sarcopenia.

Persoanele sedentare trebuie să consume zilnic minim 0,8 grame de proteine per kilogram de greutate corporală pe zi. La sportivi, cantitatea se dublează. A dispărut mitul potrivit căruia un aport ridicat de proteine în dietă poate cauza probleme renale sau hepatice.

Poate spori pierderea în greutate

Lomo saltado este o rețetă picantă. Consumul de alimente cu această aromă poate stimula pierderea în greutate. Acest lucru se datorează prezenței capsaicinei, o substanță care crește ușor temperatura corpului, favorizând mobilizarea și oxidarea grăsimilor.

Desigur, trebuie să fim atenți la alimentele picante. Atunci când sunt consumate de persoane cu probleme intestinale sau digestive, pot apărea efecte neplăcute. Testați mai întâi toleranța individuală.

Ajută la întârzierea îmbătrânirii

Atât legumele, cât și condimentele folosite în această rețetă sunt o sursă de fitochimicale cu potențial antioxidant. Aceste elemente neutralizează formarea radicalilor liberi și acumularea ulterioară a acestora în țesuturile organismului. Acest efect reușește să reducă viteza cu care apar procesele de îmbătrânire, așa cum au confirmat cercetările publicate în Clinical Interventions in Aging.

Cu toate acestea, pentru a experimenta cu adevărat un efect semnificativ, luați în considerare un aport continuu de alimente vegetale. De asemenea, asigurați-vă că obțineți suficientă odihnă. În timpul somnului, au loc procesele de recuperare a organismului.

Pregătiți lomo saltado în stil peruan acasă

După cum ați văzut, este foarte simplu să pregătiți acasă lomo saltado. Este o rețetă foarte gustoasă, capabilă să ofere o cantitate semnificativă de nutrienți esențiali, elemente care ajută la îmbunătățirea sănătății și menținerea funcționalității corpului uman. Este considerată, așadar, o rețetă sănătoasă.

Amintiți-vă că trebuie să includeți alimente de origine animală în dieta zilnică. Acestea conțin proteine cu mare valoare biologică, pe lângă alți nutrienți în cantități suficiente pentru a spori asimilarea aminoacizilor. Când apar restricții alimentare, riscul de a suferi tulburări grave de sănătate crește vertiginos, așa că nu vă recomandăm să recurgeți la asemenea practici.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Naseeb, M. A., & Volpe, S. L. (2017). Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutrition research (New York, N.Y.)40, 1–20. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2017.01.001
 • Varghese, S., Kubatka, P., Rodrigo, L., Gazdikova, K., Caprnda, M., Fedotova, J., Zulli, A., Kruzliak, P., & Büsselberg, D. (2017). Chili pepper as a body weight-loss food. International journal of food sciences and nutrition68(4), 392–401. https://doi.org/10.1080/09637486.2016.1258044
 • Liguori, I., Russo, G., Curcio, F., Bulli, G., Aran, L., Della-Morte, D., Gargiulo, G., Testa, G., Cacciatore, F., Bonaduce, D., & Abete, P. (2018). Oxidative stress, aging, and diseases. Clinical interventions in aging13, 757–772. https://doi.org/10.2147/CIA.S158513

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.