3 rețete sănătoase pentru oala cu presiune
Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias
O oală sub presiune este o ustensilă mult mai versatilă la nivel culinar decât cred oamenii, deoarece în ea se poate pregăti o mare varietate de rețete sănătoase. În acest fel, se mărește spectrul culinar, ceea ce ne ajută să respectăm mai ușor dieta. Descoperiți 3 rețete sănătoase pentru oala cu presiune!
În primul rând, este esențial să rețineți că utilizarea corectă a oalei cu presiune necesită puțină practică. Prin urmare, nu ar trebui să fiți frustrați dacă primul rezultatul nu este exact așa cum v-ați imaginat.
În continuare, vă vom arăta cele mai bune opțiuni de rețete sănătoase pentru oala cu presiune. Amintiți-vă că este esențial să le introduceți în contextul unei alimentații echilibrate din punct de vedere energetic.
3 rețete sănătoase pentru oala cu presiune
1. Sos de mere
Merele se remarcă prin fibrele solubile foarte benefice pentru microbiotă: pectinele. Acest lucru este indicat de un studiu publicat în revista Current Allergy and Asthma Reports. Această substanță permite creșterea microorganismelor care locuiesc în tubul digestiv, deoarece servește ca substrat energetic pentru acestea. Din acest motiv, ar trebui să fie prezentă în dietă în mod frecvent.
Ingrediente
Pentru a face sosul de mere într-o oală cu presiune veți avea nevoie de ingrediente precum următoarele:
- 8 până la 12 mere, decojite, tăiate felii și fără cotoare
- O lingură de suc de lămâie
- 1/4 cană de apă
- Zahăr sau îndulcitor după gust
Instrucțiuni pas cu pas
- Curățați și tăiați merele și puneți-le în oala cu presiune.
- Când vasul este aproape plin, adăugați apa, sucul de lămâie și îndulcitorul.
- Fixați capacul și puneți vasul pe foc până când presiunea crește.
- Apoi, gătiți timp de 5 minute. Continuați gătitul în timp ce oala își pierde presiunea timp de 10-15 minute.
- Puteți folosi un mixer manual pentru a îmbunătăți textura finală, obținând astfel un rezultat mai fin.
- La servire, este recomandat să presărați scorțișoară deasupra pentru o aromă optimă.
2. Risotto
Risotto este o alternativă excelentă pentru a include carbohidrați în dietă. Este un fel de mâncare energizant, perfect pentru cei care practică sport în mod frecvent. Zaharurile sunt principalul substrat energetic pentru desfășurarea activităților de mare intensitate.
De asemenea, zaharurile s-au dovedit a fi un element cheie în procesul de recuperare, mai ales atunci când sunt combinate cu proteine. Acest lucru accelerează umplerea depozitelor de glicogen.
Ingrediente
Produsele de care veți avea nevoie sunt:
- 4 căni de supă de pui
- 1/4 cană de ulei de măsline extravirgin
- 1 ceapă medie
- Sare
- 2 căni de orez arborio
- 1/2 cană de vin alb sec
- Un praf de șofran
- 2 linguri de unt
- 1 cană de parmezan
- Cimbru proaspăt
Instrucțiuni pas cu pas
- Pentru început, puneți supa la foc mic într-o cratiță pentru a se încălzi.
- Căliți ceapa și orezul în oala cu presiune, împreună cu puțin ulei de măsline extravirgin.
- Adăugați șofranul împreună cu vinul. Amestecați totul bine timp de 1 minut.
- În acest moment, turnați supa și gătiți sub presiune timp de 6 minute.
- Eliberați presiunea folosind metoda rapidă.
- Îndepărtați capacul.
- Gătiți risotto până când supa este complet absorbită.
- Cât este puțin gros, adăugați untul și parmezanul.
- Ajustați sarea și ierburile proaspete.
La desert, recomandăm: 3 rețete delicioase cu ciocolată
3. Salată de sfeclă roșie
Sfecla roșie conține nitrați. Aceste elemente cresc producția endogenă de oxid nitric, determinând astfel vasodilatație. Prin urmare, ajută la reducerea tensiunii arteriale, ceea ce este pozitiv pentru sistemul cardiovascular. Acest lucru este confirmat de cercetările publicate în revista Critical Reviews in Food Science and Nutrition.
Ingrediente
Pentru a pregăti această rețetă sănătoasă într-o oală cu presiune, veți avea nevoie de următoarele produse:
- O jumătate de kilogram de sfeclă
- 1/2 cană de suc de portocale
- 2 linguri de oțet de cidru
- 3 bucăți mari de coajă de portocală
- 2 linguri de zahăr brun
- Două linguri de muștar Dijon
- 2 lingurițe de coajă de portocală
- 2 cepe verzi
- Două căni de frunze picante, cum ar fi rucola
Instrucțiuni pas cu pas
- Pentru început, curățați sfecla.
- Apoi, tăiați-o felii.
- Puneți-o împreună cu sucul de portocale, oțetul și cojile în oala cu presiune.
- Închideți capacul, creând presiune la foc mare.
- Reduceți căldura pentru a menține presiunea timp de 3 minute.
- Luați oala de pe foc și lăsați presiunea să scadă în mod natural timp de 7 minute.
- Pentru a continua, scoateți capacul și îndepărtați bucățile mari de coajă de portocală.
- Adăugați zahărul și muștarul.
- Scoateți sfecla și lăsați-o să se răcească timp de 5 minute.
- Apoi, amestecați coaja de portocală și ceapa cu sfecla și turnați deasupra lichidul din oală.
- Așezați frunzele pe o farfurie și aranjați deasupra sfecla, împreună cu ceapa verde.
Încercați și: Orez cu pui columbian: rețetă sănătoasă, bogată și economică
Pregătiți rețete sănătoase pentru oala cu presiune
După cum ați văzut, este ușor să pregătiți o serie de rețete sănătoase pentru oala cu presiune. Se fac rapid și cu puține ingrediente. Rezultatul este excelent atât la nivel organoleptic, cât și nutrițional. Desigur, pot fi incluse în contextul unei alimentații variate și echilibrate.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Blanco-Pérez F, Steigerwald H, Schülke S, Vieths S, Toda M, Scheurer S. The Dietary Fiber Pectin: Health Benefits and Potential for the Treatment of Allergies by Modulation of Gut Microbiota. Curr Allergy Asthma Rep. 2021 Sep 10;21(10):43. doi: 10.1007/s11882-021-01020-z. PMID: 34505973; PMCID: PMC8433104.
- Alghannam AF, Gonzalez JT, Betts JA. Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients. 2018 Feb 23;10(2):253. doi: 10.3390/nu10020253. PMID: 29473893; PMCID: PMC5852829.
- Bondonno CP, Croft KD, Hodgson JM. Dietary Nitrate, Nitric Oxide, and Cardiovascular Health. Crit Rev Food Sci Nutr. 2016 Sep 9;56(12):2036-52. doi: 10.1080/10408398.2013.811212. PMID: 25976309.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.