Remedii rapide pentru congestia nazală! - Doza de Sănătate
 

Remedii rapide pentru congestia nazală!

În funcție de cauza congestiei, trebuie să încerci să găsești cea mai bună modalitate de a o combate și a pune capăt simptomelor. Dar grație unei tehnici de digitopunctură, poți să rezolvi situația în doar un minut. 
Remedii rapide pentru congestia nazală!
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Congestia nazală te poate împiedica să respiri corect, astfel că este indicat să apelezi la remedii care să te ajute să tratezi această afecțiune.

Congestia nazală este o problemă care apare atunci când membranele mucoase ale nasului se inflamează ca rezultat al prezenței unui microb sau a unui alergen.

Aceasta poate fi cauzată de diverși factori și poate deveni extrem de supărătoare, împiedicându-ne să ne desfășurăm activitățile zilnice în mod normal.

De cele mai multe ori, congestia nazală sau nasul înfundat este un simptom care indică faptul că ne-am îmbolnăvit de gripă sau de o altă afecțiune respiratorie.

Aceasta poate fi provocată însă și de anumite alergii, de schimbările meteorologice sau de aerul poluat. Oricare ar fi cauza apariției acesteia, congestia nazală este o problemă foarte neplăcută ce ne împiedică să respirăm corect și care poate provoca dureri de cap severe.

Care sunt cauzele principale ale congestiei nazale și de ce ne curge nasul?

Așa cum am spus deja, congestia nazală este un simptom al răcelii, al gripei și al alergiilor. Pentru a ști cum să o combați, este important să descoperi cauza congestiei nazale

Congestia nazală cauzată de răceală
 • Răceală: Răceala reprezintă una dintre principalele cauze ale congestiei nazale. Atunci când răcești îți simți nasul iritat și este posibil să strănuți chiar din cinci în cinci minute.
 • Alergii: Există multe tipuri de alergii care pot cauza congestia nazală. Unele persoane sunt alergice la praf, polen, lut sau păr de animale, printre altele. Congestia nazală apare ca urmare a faptului că plămânii încearcă să limiteze inhalarea acestor elemente. În acest caz, poți să te ghidezi după prezența sau absența strănutului pentru a stabili dacă este vorba de o alergie sau de o boală.
 • Schimbări meteorologice: Schimbările bruște ale vremii pot slăbi sistemul imunitar sau pot provoca alergii. Congestia nazală apare uneori după expunerea la vânt puternic.

După ce ai aflat ce anume a cauzat congestia nazală, caută cele mai bune remedii pentru a o combate. Dacă este posibil, încearcă să tratezi cauza pentru a elimina și celelalte simptome. Dar, pentru că știm cât este de dificil să scapi de această problemă, îți prezentăm câteva remedii excelente pentru a ameliora congestia nazală în doar un minut.

După ce încerci această tehnică de combatere a congestiei nazale, nu vei mai apela niciodată la medicamente pentru a o trata. Aceasta este o modalitate simplă, sănătoasă și eficientă de a lupta împotriva problemelor asociate congestiei nazale.

Te-ar putea interesa și:

4 remedii naturiste pentru alergii

Cum pot ameliora congestia nazală într-un minut?

Congestia nazală: sinusuri

Deși pare imposibil să poți trata congestia nazală într-un singur minut, acest lucru este posibil datorită unei tehnici de digitopunctură derivate din medicina tradițională chinezească. Această tehnică simplă ajută la ameliorarea mai multor tipuri de durere și la deschiderea cavităților nazale.

Digitopunctura este o metodă extrem de eficientă ce constă în apăsarea cu vârfurile degetelor pe anumite părți ale corpului. Trebuie efectuată de trei ori pe zi pentru a avea efect.

 • Punctul energetic nr. 1. Lobul urechii: Masează ușor lobul urechii, apăsând și ridicând degetul de 10 ori.
 • Punctul energetic nr. 2. În spatele lobului urechii, în partea de jos, chiar sub cartilaj: Apasă și apoi ridică degetul de 10 ori, fără a exercita o presiune directă asupra cartilajului.
 • Punctul energetic nr. 3. Deasupra nasului, între sprâncene: Apasă ușor pe această parte a feței timp de un minut. Este o metodă utilă pentru a preveni inflamarea sau uscarea sinusurilor.
 • Punctul energetic nr. 4. Sub pomeți, în linie directă cu pupilele: Apasă și ridică degetul de mai multe ori. Acest punct ajută la deschiderea sinusurilor pentru a combate congestia.
 • Punctul energetic nr. 5. La baza nărilor: Apasă ușor cu mișcări circulare pe zona de sub nări și repetă de 10 ori.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Baraniuk JN. Subjective nasal fullness and objective congestion. Proc Am Thorac Soc. 2011 Mar;8(1):62-9.
 • Kjaergaard T, Cvancarova M, Steinsvåg SK. Nasal congestion index: A measure for nasal obstruction. Laryngoscope. 2009 Aug;119(8):1628-32.
 • Inoue A, Chiba S, Matsuura K, Osafune H et al. Nasal function and CPAP compliance. Auris Nasus Larynx. 2019 Aug;46(4):548-558.
 • İriz A, Düzlü M, Köktürk O, Kemaloğlu YK et al. Does nasal congestion have a role in decreased resistance to regular CPAP usage? Eur Arch Otorhinolaryngol. 2017 Nov;274(11):4031-4034.
 • Ren L, Zhang L, Duan S, Zhang W, Zhang Y. Nasal airflow resistance measured by rhinomanometry in a healthy population of China. Int Forum Allergy Rhinol. 2018 Nov;8(11):1308-1314.
 • Marple BF. Targeting congestion in allergic rhinitis: the importance of intranasal corticosteroids. Allergy Asthma Proc. 2008 May-Jun;29(3):232-40.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.