Valoarea nutritivă și beneficiile ciupercilor cremini
 

Valoarea nutritivă și beneficiile ciupercilor cremini

Dacă vrei să îți îmbunătățești aportul de fibre, este bine sa introduci în mod regulat în dietă ciupercile cremini. Acestea oferă și antioxidanți importanți.
Valoarea nutritivă și beneficiile ciupercilor cremini
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 13 iunie, 2023

Ciupercile cremini sunt o versiune puțin mai matură a ciupercii comune, cu o culoare maro mai închis. Totuși, este o specie distinctă. Când procesul de maturare se încheie, devin ciuperci portobello, foarte prețioase în gastronomie. Care sunt beneficiile ciupercilor cremini?

Înainte de a începe, este esențial să subliniem faptul că legumele trebuie să apară în dietă în fiecare zi. Acoperirea necesarului de micronutrienți este esențială pentru optimizarea proceselor fiziologice care au loc în mediul intern. În plus, antioxidanții sunt importanți pentru a menține echilibrul oxidativ și inflamator, ceea ce va ajuta la prevenirea dezvoltării multor patologii cronice.

Caracteristicile ciupercilor cremini

Aroma ciupercilor cremini este umami, fiind mult mai intensă decât cea a ciupercilor comune. În plus, acestea conțin mai puțină apă, ceea ce le intensifică gustul.

Textura este cărnoasă, aceste ciuperci fiind ideale pentru a fi incluse în diferite tipuri de preparate culinare. Pot fi consumate alături de cartofi prăjiți, în tocănițe și chiar și în salate.

Beneficiile ciupercilor cremini gătite lent
Ciupercile cremini sunt aromate și cărnoase.

Înainte de consum, ciupercile cremini trebuie să fie foarte bine curățate. Ele pot prezenta urme de nisip sau impurități. Folosește o cârpă umedă curată. Dacă le pui sub apa de la robinet, caracteristicile organoleptice se modifică și gustul devine mai puțin intens.

Valoarea nutritivă a ciupercilor cremini

Fiecare 100 grame de ciuperci cremini oferă aproximativ 94 de calorii. Din acest motiv, ciupercile cremini sunt ideale în contextul unei diete hipocalorice cu scopul de a pierde în greutate. Ele conțin multă apă, ceea ce va provoca un important efect de sațietate.

Când vine vorba de macronutrienți, ciupercile cremini au 4 grame de carbohidrați și 3 grame de proteine la 100 grame de produs.

Tipuri de ciuperci
Datorită aportului caloric redus, poți să incluzi în dietă ciuperci cremini pentru a slăbi.

Proteinele prezente în ciuperci au o valoare biologică scăzută. Nu conțin toți aminoacizii esențiali si nu au un scor mare în ceea ce privește digestibilitatea. Din acest motiv, ele nu servesc la satisfacerea deplină a cerințelor zilnice, ci sunt mai degrabă o completare.

Persoanele sedentare trebuie să consume cel puțin 0,8 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală pe zi, potrivit unui studiu publicat în Annals of Nutrition & Metabolism.

Beneficiile ciupercilor cremini

Consumul regulat de ciuperci cremini poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate. În primul rând, ciupercile cremini conțin fitochimicale cu capacitate antioxidantă.

Acești compuși neutralizează formarea radicalilor liberi și previn acumularea acestora în țesuturile corpului. Acest efect poate preveni dezvoltarea multor patologii complexe, după cum au confirmat cercetările publicate în Jurnalul European de Chimie Medicinală.

Fibrele din aceste ciuperci cresc senzația de sațietate, după cum arată un studiu publicat în revista Nutrition Reviews. Anxietatea față de alimente va scădea, curele de slăbire fiind mai ușor de respectat pe termen lung.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că o parte din fibre fermentează în intestine, servind drept substrat energetic pentru bacteriile care locuiesc acolo. Datorită acestui fapt, densitatea microorganismelor este îmbunătățită și sunt prevenite procesele de disbioză care pot afecta negativ digestia și funcționarea intestinală.

Pentru a completa acest efect, este bine să se asigure prezența alimentelor cu probiotice în dietă, așa cum este cazul produselor lactate fermentate.

Ciupercile cremini, un aliment de calitate superioară

Ciupercile cremini au o calitate superioară și pot fi incluse în dietă în mod regulat. Acestea vor ajuta la acoperirea necesarului zilnic de fibre și vor oferi caracteristici organoleptice excelente multor preparate, ceea ce este considerat esențial pentru respectarea regimului alimentar pe termen lung. Varietatea este unul dintre punctele cheie ale unei diete sănătoase.

În cele din urmă, este important să punem un accent deosebit pe necesitatea de a asigura prezența alimentelor vegetale în dietă. Cel puțin 5 porții de fructe și legume trebuie consumate zilnic pentru a satisface nevoile de micronutrienți și antioxidanți. Dacă există o lipsă de antioxidanți, pot fi experimentate modificări fiziologice complexe, cum ar fi disfuncția mitocondrială.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Rebello CJ, O’Neil CE, Greenway FL. Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutr Rev. 2016;74(2):131-147. doi:10.1093/nutrit/nuv063

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.