Valoarea nutritivă și beneficiile ouălor de prepeliță
 

Valoarea nutritivă și beneficiile ouălor de prepeliță

Dacă vă plac ouăle de găină, nu puteți rata ouăle de prepeliță. Sunt mai mici, dar mai dense din punct de vedere nutrițional.
Valoarea nutritivă și beneficiile ouălor de prepeliță
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 12 iunie, 2023

Ouăle de prepeliță sunt un aliment sănătos care poate fi inclus în dietă în mod regulat. Sunt mai mici decât cele de găină, dar au o aromă foarte asemănătoare. Care sunt beneficiile ouălor de prepeliță?

În ceea ce privește valoarea nutritivă a ouălor de prepeliță, acestea sunt mai calorice și au un conținut ridicat de minerale esențiale. Ouăle de prepeliță sunt grozave pentru prevenirea carențelor.

Înainte de a începe, trebuie să menționăm faptul că, pentru ca o dietă să fie sănătoasă, varietatea și echilibrul trebuie să fie garantate. Este esențial să consumați alimente variate și suficiente calorii pentru a acoperi arderile zilnice.

Informații nutriționale: ouăle de prepeliță

5 ouă de prepeliță oferă aproximativ 90 de calorii și 7 grame de proteine de bună calitate. De asemenea, ele oferă o cantitate similară de lipide, carbohidrații fiind aproape inexistenți.

În ceea ce privește mineralele, 100 grame de produs oferă următoarele:

  • 1,65 miligrame de fier
  • 39,5 miligrame de potasiu
  • 39,5 miligrame de calciu

Ouăle de prepeliță oferă vitamina A, D, acid folic și B12. Din acest motiv, densitatea lor nutritivă este mare. Ca și în cazul ouălor de găină, consumul acestora nu are legătura cu alterarea profilului lipidic sau cu riscul crescut de a dezvolta probleme cardiace.

Colesterol care înfundă arterele
Colesterolul nu suferă modificări semnificative după consumul de ouă, așa cum se credea cu ceva timp în urmă.

Beneficiile ouălor de prepeliță pentru sănătate

Ouăle de prepeliță, datorită aportului lor de proteine, pot ajuta la prevenirea modificărilor legate de masa slabă. Proteinele lor cu valoare biologică ridicată, cu toți aminoacizii esențiali, au un punctaj bun în ceea ce privește digestibilitatea.

Este important să consumăm minim 0,8 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală pe zi (persoanele sedentare). Acest lucru este confirmat de un studiu publicat în Annals of Nutrition & Metabolism.

Aceste ouă pot ajuta la prevenirea anemiei  datorită prezenței fierului și vitaminei B12. Cu toate acestea, fierul alimentar nu este complet absorbit în organism. Din acest motiv, este recomandat să-l combinăm cu o doză de vitamina C, conform cercetărilor publicate în Annals of the New York Academy of Sciences.

Ouăle de prepeliță vor ajuta la prevenirea dezvoltării problemelor legate de sănătatea vizuală. Acest lucru se datorează concentrației lor ridicate de vitamina A. Acest nutrient s-a dovedit a fi decisiv în prevenirea degenerescenței maculare în timp. Acest element poate acționa chiar și ca un antioxidant. Vitamina A neutralizează formarea radicalilor liberi și previne acumularea acestora în țesuturi.

Cum se prepară ouăle de prepeliță?

Când gătiți ouă de prepeliță, trebuie să urmați un proces similar cu cel folosit la ouăle de găină. Puneți-le cu grijă și pe rând într-o oală cu apă și sare, lăsându-le între 3 și 5 minute la fiert. Apoi, scufundați-le în apă rece timp de câteva minute înainte de a le curăța.

Includerea lor în dietă în mod regulat este simplă. Merg bine cu salate și frigărui cu brânză și legume.

O altă alternativă este să le puneți pe grătar cu puțin de măsline extravirgin. Puneți alături legume și o sursă de carbohidrați de calitate, precum quinoa sau orezul.

Ou de găină și prepeliță
Deși diferite ca aspect, ouăle de găină au un gust asemănător cu ouăle de prepeliță.

Beneficiile ouălor de prepeliță sunt numeroase

Ouăle de prepeliță sunt alimente sănătoase care pot fi incluse în dietă în mod regulat pentru a asigura un aport nutrițional optim. Nu generează modificări nocive ale profilului lipidic și ajută la acoperirea necesarului zilnic de fier, seleniu și zinc. Toate aceste minerale sunt esențiale pentru homeostazie în mediul intern și pentru promovarea echilibrului hormonal.

În cele din urmă, rețineți că este crucial să consumați suficiente proteine în fiecare zi. Includerea ouălor, atât de prepeliță, cât și de găină, în preparate este foarte benefică pentru atingerea acestui obiectiv. Acest lucru va preveni pierderea de masă slabă care apare de-a lungul anilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374
  • Lynch SR, Cook JD. Interaction of vitamin C and iron. Ann N Y Acad Sci. 1980;355:32-44. doi:10.1111/j.1749-6632.1980.tb21325.x
  • Saari JC. Vitamin A and Vision. Subcell Biochem. 2016;81:231-259. doi:10.1007/978-94-024-0945-1_9

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.