Logo image
Logo image

3 remedii pentru alcoolism 100% naturale

4 minute
Combaterea alcoolismului este destul de complexă și necesită sprijin psihologic și familial continuu. Din fericire, unele remedii naturale te pot ajuta să lupți împotriva alcoolismului.
3 remedii pentru alcoolism 100% naturale
María Belén del Río

Verificat și aprobat de medicul biolog María Belén del Río

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Alcoolismul sau dependența de alcool este o boală care poate provoca modificări ale neurochimiei creierului. Din această cauză, pacienții alcoolici nu își pot controla comportamentul și nu se pot opri din consumul de alcool. Există remedii pentru alcoolism?

A face față acestei afecțiuni este o provocare pentru terapeuți, pacienți și familia lor, deoarece, ca orice dependență, este greu să renunți. Cu toate acestea, o combinație de obiceiuri sănătoase, consiliere și terapie te poate ajuta să depășești problema! De asemenea, poți lua în considerare câteva remedii care pot fi benefice.

3 remedii eficiente pentru alcoolism

Alcoolismul este o boală cronică. Cei care suferă de aceasta consumă o cantitate excesivă de băuturi alcoolice, în ciuda efectelor negative pe care acestea le au asupra sănătății, muncii, vieții de familie și sociale, precum și în ciuda aspectelor legale. Tiparul de consum include sindromul de sevraj atunci când pacientul încearcă să evite aportul de alcool.

Some figure

Dependența de alcool are un impact negativ asupra sănătății fizice și mintale, deoarece provoacă intoxicație și modificări ale sistemului nervos. Din această cauză, pacienții alcoolici dezvoltă boli grave și probleme precum anxietatea și depresia.

Din fericire, în zilele noastre, multe resurse pot susține tratamentul celor care doresc să-și depășească dependența. Printre acestea, putem găsi variante naturale care, conform înțelepciunii convenționale, pe lângă reducerea dorinței de a bea, reduc la minim unele dintre efectele alcoolului.

1. Suc de frunze de dovlecei

Datorită conținutului său de antioxidanți, vitamine și minerale, sucul de frunze de dovlecei poate fi considerat o băutură sănătoasă ce poate ajuta la combaterea alcoolismului. Deoarece ajută la satisfacerea foamei și, într-un fel, la reducerea anxietății, poate contribui și la controlul sindromului de sevraj.

Ingrediente

  • 2 linguri de suc de frunze de dovlecei (30 ml)
  • 1/2 pahar de zer (100 ml)

Mod de preparare

  • În primul rând, zdrobește frunzele de dovlecei și extrage două linguri de suc.
  • După aceea, amestecă-le cu o jumătate de pahar de zer.
  • Bea remediul în fiecare zi pe stomacul gol.

Vezi și:

Efectele alcoolului asupra inimii

2. Suc de țelină pentru combaterea alcoolismului

Some figure

Conform înțelepciunii convenționale, sucul de țelină are aplicații terapeutice și ajută la combaterea dependenței de alcool. Acesta conține o mulțime de antioxidanți și reduce la minim unele dintre efectele dăunătoare ale alcoolului asupra celulelor. În plus, oferă vitamine și reduce anxietatea.

Ingrediente

  • 3 tije de țelină
  • 1/2 pahar de apă (100 m)

Mod de preparare

  • În primul rând, spală bine tijele de țelină și taie-le.
  • După aceea, amestecă-le cu o jumătate de pahar de apă.
  • Bea sucul pe stomacul gol.

3. Semințe de pepene galben și frunze de guava

Experții au studiat proprietățile antioxidante ale semințelor de pepene galben. Datorită compoziției fenolice a extractelor, acestea au fost recunoscute ca aliați ai multor funcții biologice ale corpului. De fapt, unii experți consideră că ar putea fi utile pentru a elimina radicalii liberi și toxinele din organism.

De data aceasta, le poți combina cu frunze de guava pentru a obține un supliment pentru combaterea alcoolismului. Consumul acestei combinații susține funcțiile hepatice și favorizează metabolismul alcoolului și al substanțelor reziduale.

Ingrediente

  • 2 căni de apă (500 ml)
  • 1 lingură de semințe de pepene galben (15 g)
  • 1 lingură de frunze de guava tocate (20 g)

Mod de preparare

  • În primul rând, pune semințele de pepene galben și frunzele de guava în două căni de apă clocotită.
  • Acoperă și lasă să stea aproximativ 10 minute.
  • După acest interval de timp, strecoară și consumă băutura.
  • Împarte lichidul în două doze pe zi. Bea prima doză pe stomacul gol și cealaltă după-amiaza.
  • Bea remediul timp de două săptămâni, fă o pauză și reia tratamentul.

Citește și:

Metabolismul hepatic: alcool și antibiotice

Remedii pentru alcoolism: aspecte de luat în considerare

Remediile menționate anterior sunt suplimente naturale pentru combaterea alcoolismului. Cu toate acestea, nu au efecte miraculoase. Scopul este de a ameliora unele dintre efectele alcoolului asupra corpului, reducând în același timp anxietatea.

Cu toate acestea, dovezile privind efectele lor împotriva alcoolismului sunt limitate și se bazează în principal pe date anecdotice. Nu există nicio garanție că vor funcționa în toate cazurile. De asemenea, trebuie să iei în considerare faptul că acestea pot provoca reacții adverse sau interacțiuni.

Prin urmare, înainte de a le consuma, cel mai bine este să consulți medicul, mai ales dacă iei și medicamente. Multe terapii pot ajuta împotriva acestei dependențe. Cu toate acestea, succesul depinde în mare măsură de angajamentul și voința persoanei în cauză.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Albares, J., Guayta-Escolies, R., Pascual, M., Segarra, F., Martinez, N., Roure, N., & Estivill, E. (2010). Eficacia de la terapia herbal con melisa y valeriana en la deshabituación de benzodiacepinas en pacientes con insomnio primario. Vigilia sueño, 1-12.
  • Barve, S., Chen, S. Y., Kirpich, I., Watson, W. H., & Mcclain, C. (2017). Development, Prevention, and Treatment of Alcohol-Induced Organ Injury: The Role of Nutrition. Alcohol research : current reviews38(2), 289–302.
  • Beidokhti, M. N., Eid, H. M., Villavicencio, M. L. S., Jäger, A. K., Lobbens, E. S., Rasoanaivo, P. R., McNair, L. M., Haddad, P. S., & Staerk, D. (2020). Evaluation of the antidiabetic potential of Psidium guajava L. (Myrtaceae) using assays for α-glucosidase, α-amylase, muscle glucose uptake, liver glucose production, and triglyceride accumulation in adipocytes. Journal of ethnopharmacology257, 112877. https://doi.org/10.1016/j.jep.2020.112877
  • Casas-Grajales, S., & Muriel, P. (2015). Antioxidants in liver health. World journal of gastrointestinal pharmacology and therapeutics6(3), 59–72. https://doi.org/10.4292/wjgpt.v6.i3.59
  • Ceccanti, M., Iannitelli, A., & Fiore, M. (2018). Italian Guidelines for the treatment of alcohol dependence. Rivista di psichiatria53(3), 105-106.
  • Díaz-de-Cerio, E., Verardo, V., Gómez-Caravaca, A. M., Fernández-Gutiérrez, A., & Segura-Carretero, A. (2017). Health effects of Psidium guajava L. Leaves: An overview of the last decade. International Journal of Molecular Sciences. https://doi.org/10.3390/ijms18040897
  • Kooti, W., & Daraei, N. (2017). A Review of the Antioxidant Activity of Celery ( Apium graveolens L). Journal of evidence-based complementary & alternative medicine22(4), 1029–1034. https://doi.org/10.1177/2156587217717415
  • Rehm J. (2011). The risks associated with alcohol use and alcoholism. Alcohol research & health : the journal of the National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism34(2), 135–143.
  • Reus, V. I., Fochtmann, L. J., Bukstein, O., Eyler, A. E., Hilty, D. M., Horvitz-Lennon, M., … & Hong, S. H. (2018). The American Psychiatric Association practice guideline for the pharmacological treatment of patients with alcohol use disorder. American Journal of Psychiatry175(1), 86-90.
  • Rojas-Carvajal, M., Fornaguera, J., Badilla, S., Brenes, J. C., & Calvo, M. F. (2017). La administración sub-crónica de hierba de San Juan revierte las conductas de ansiedad y depresión inducidas por dos protocolos distintos de estrés crónico. Revista Mexicana de Neurociencia18(3), 2-10.
  • Rolim, P. M., Fidelis, G. P., Padilha, C. E. A., Santos, E. S., Rocha, H. A. O., & Macedo, G. R. (2018). Phenolic profile and antioxidant activity from peels and seeds of melon (Cucumis melo L. var. reticulatus) and their antiproliferative effect in cancer cells. Brazilian Journal of Medical and Biological Research. https://doi.org/10.1590/1414-431×20176069
  • Saavedra, M. J., Aires, A., Dias, C., Almeida, J. A., De Vasconcelos, M. C., Santos, P., & Rosa, E. A. (2015). Evaluation of the potential of squash pumpkin by-products (seeds and shell) as sources of antioxidant and bioactive compounds. Journal of food science and technology52(2), 1008–1015. https://doi.org/10.1007/s13197-013-1089-5
  • Tala’a, A. A., Jumaah, Y. R., Mohammed, L. D., Jead, M. R. & Saranraj, P. (2020). Protective effects of Celery extracts on hepatic tissues in rats consumed a concentrated feed. European journal of cancer prevention (ECP). 7(9):720 – 724
  • Wackernah, R. C., Minnick, M. J., & Clapp, P. (2014). Alcohol use disorder: pathophysiology, effects, and pharmacologic options for treatment. Substance abuse and rehabilitation5, 1–12. https://doi.org/10.2147/SAR.S37907
  • Yapias, R. J. M. (2022). Diente De León (Taraxacum Officinale) con Propiedades Medicinales: Revisión Sistemática. Alpha Centauri3(1), 15-19.
  • Zeb A. (2016). Phenolic Profile and Antioxidant Activity of Melon (Cucumis Melo L.) Seeds from Pakistan. Foods (Basel, Switzerland)5(4), 67. https://doi.org/10.3390/foods5040067

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.