Ce presupune a fi părinte în adolescență?
 

Ce presupune a fi părinte în adolescență?

A fi părinte în adolescență se întâmplă mai des decât ne-am imaginat. Ar trebui să fie un subiect de conversație și nu un tabu!
Ce presupune a fi părinte în adolescență?

Scris de Ana Núñez

Ultima actualizare: 09 august, 2022

A fi părinte în adolescență este o veste care cu siguranță va fi primită cu surpriză. Se întâmplă, dar nu este obișnuit ca adolescenții să vrea să fie părinți. În general, situația apare din cauza lipsei de comunicare, dezinformării sau neglijenței.

Părinții care din greșeală devin bunici ar trebui să le acorde atenție copiilor lor, deoarece acum este momentul în care au cel mai mult nevoie de ei. Surpriza poate fi însoțită de frici și anxietate, pe care părinții trebuie să le trateze cu dragoste, răbdare și dăruire.

La urma urmei, viața oferă bucurie. Împreună, provocările sosirii unui copil vor fi ușor de gestionat și de depășit. Citiți mai departe pentru a descoperi câteva sfaturi despre ce presupune a fi părinte în adolescență!

Părinte în adolescență: obstacole

Părinții adolescenți se confruntă cu nesiguranță: locuința, locul de muncă, stabilitatea financiară,etc. Ei se află într-un proces de formare și învățare atunci când dau peste această greutate. Așa că sunt obligați să înceapă creșterea copilului și să-și continue studiile.

În cazul femeilor tinere, acestea vor trebui să întrerupă studiile atunci când naștere sau chiar înainte dacă este o sarcină riscantă. Cel puțin primele 6 luni trebuie să fie dedicate în întregime îngrijirii bebelușului. Adolescentul trebuie să îmbine studiile cu munca și să învețe să fie tată.

A fi părinte în adolescență are avantajele sale

Printre avantaje se numără energia. A fi părinte în adolescență înseamnă să ai multă putere pentru a face față greutăților. Un alt avantaj este că, într-o lume în care se produc atât de multe schimbări într-un timp atât de scurt, diferența de vârstă dintre părinți și copii va fi mai mică.

Copiii născuți la o vârstă fragedă înseamnă fertilitate și posibilitatea de a construi o familie. Totuși, cazurile sunt mai frecvente în contextul populațiilor cu venituri mici, ceea ce uneori înrăutățește situația.

În țările cu condiții economice și sociale mai bune, cuplurile sunt înclinate să aibă copii la o vârstă mai târzie, chiar dacă au nevoie de tratamente pentru inversarea infertilității.

Cuplu de adolescenți
Cuplurile adolescente, în general, nu caută să fie părinți. Vestea este adesea o surpriză.

Riscurile maternității la vârsta adolescenței

Studiile clasifică sarcina adolescentă drept o problemă de sănătate publică. Mamele adolescente suferă frecvent complicații obstetricale, care cresc ratele mortalității materne și infantile. Corpul adolescentei nu este pregătit pentru procesul de sarcină și naștere.

De asemenea, este important să știm că mama crește simultan cu viața din interiorul ei. Va exista o luptă internă pentru nutrienți, care poate afecta greutatea și înălțimea fătului. Prin urmare, bebelușii tind să se nască subponderali.

Mamele adolescente sunt mai susceptibile la hipertensiunea indusă de sarcină. În mod similar, preeclampsia, anemia și infecțiile cu transmitere sexuală sunt frecvente.

5 sfaturi pentru a fi părinte în adolescență

Sosirea unui copil în familie implică toți membrii acesteia. Va exista o uimire inițială. Odată ce acest moment se încheie, mama trebuie să aibă tot sprijinul necesar.

1. Înțelegeți și susțineți

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să înțelegeți situația și să conștientizați că adolescentul este cel care are cel mai mult nevoie de toate. Familia este un tot complex. Tăcerea vorbește și cuvintele dor.

Este necesar să activați mecanisme de înțelegere și sprijin emoțional, deoarece adolescentul nu are toate informațiile de care are nevoie. Nu este pregătit și va trebui să învețe într-un timp foarte scurt. Din fericire, are părinți și bunici care pot să-l ajute.

2. Ajutați și învățați

Părinții au învățat să fie părinți în timpul creșterii copilului. Probabil că au devenit părinți pentru că au vrut acest lucru, deși statisticile spun de multe ori altceva. Adesea, părinții adolescenți sunt și ei copii ai adolescenților.

Ajutorul bunicilor este esențial deoarece au experiență. Când există iubire și dorință, învățarea este reciprocă și plină de satisfacții.

3. Susțineți economic și stimulați

Una dintre temerile de bază este cum să întrețineți bebelușul care vine în familie dacă părinții studiază și nu lucrează. Îngrijorarea este firească, având în vedere numeroasele cheltuieli pe care le aduce creșterea unui copil. Este foarte probabil ca bunicii să suporte o mare parte din cheltuieli.

Dar părinții adolescenți ar trebui încurajați să caute un loc de muncă în afara programului de studii. Este greu, pentru că fără o calificare, locurile de muncă vor fi prost plătite. Sprijinul bunicilor și al altor membri ai familiei este vital.

Stabilitatea nu este doar o construcție economică, ci și personală și colectivă. Sarcina de a crește copilul este a tuturor. Astfel, familia va fi întărită și casa va fi plină de satisfacții și de protecție pentru copil.

4. Părinții adolescenți trebuie să studieze

Calificarea înseamnă locuri de muncă mai bune și salarii mai mari, ceea ce va crea o siguranță mai mare pentru copilul în creștere. În același timp, oferă bunicilor liniște sufletească. Copilul lor va putea avea o carieră.

Femei care vorbesc despre a fi părinte în adolescență

5. Contribuiți la asumarea responsabilității

Responsabilitatea părintească a adolescentului precipită maturizarea. Așa cum se întâmplă adesea, mama adolescentă trebuie să își asume creșterea și fără prezența tatălui.

În cazul bărbaților, bunicii sunt obligați să-i impună asumarea responsabilității. Copilul adolescenților este o responsabilitate a ambelor familii.

A fi părinte în adolescență: o realitate complexă

La nivel global, 1 din 8 nașteri  au loc la adolescente și tendința este în creștere. Statisticile provoacă îngrijorare. Tendința de hipersexualizare a societății nu poate fi ascunsă; este un fenomen care afectează copiii și adolescenții.

Corpul este o sursă de emoții și un obiect de consum în cadrul unei economii menite să surprindă dorința tinerilor. Sarcina poate fi consecința asumării imature a relațiilor. Din acest motiv, familia este cheia dezvoltării sănătoase și depline a adolescenților pe drumul spre viața adultă, cu responsabilități proporționale cu vârsta lor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.