Logo image
Logo image

6 alimente bogate în vitamina E

4 minute
Spanacul este o legumă celebră datorită faptului că este bogată în minerale ca fierul. Însă acesta oferă și cantități semnificative de vitamina E și antioxidanți care protejează organismul împotriva daunelor oxidative.
6 alimente bogate în vitamina E
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Cu toții ar trebui să consumăm mai multe alimente bogate în vitamina E. Cunoscută și ca alfa-tocoferol, această substanță este un nutrient liposolubil care iese în evidență datorită efectului său antioxidant puternic. De asemenea, vitamina E joacă un rol important în sinteza unui pigment numit hem, un component esențial al hemoglobinei.

Când organismul uman absoarbe vitamina E, țesuturile acestuia beneficiază de protecție suplimentară împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi. De fapt, cercetătorii bănuiesc că vitamina E este esențială pentru a preveni anumite boli cauzate de înaintarea în vârstă.

Organismul are nevoie de doze mari de acest nutrient pentru ca sistemul imunitar să funcționeze corect. În fond, un plus de vitamina E poate combate patogenii care atacă țesuturile și celulele.

Vitamina E a fost poreclită „vitamina tinereții” deoarece poate menține sănătatea pielii în ciuda trecerii timpului. Vestea bună este că există o mare varietate de alimente bogate în vitamina E. Nu este deloc greu să includem asemenea produse în dieta noastră zilnică.

În articolul de azi îți prezentăm cele mai bune 6 alimente bogate în vitamina E. Nu ezita să le consumi regulat!

1. Migdalele, unul dintre cele mai hrănitoare alimente bogate în vitamina E

Some figure
  • Migdalele sunt fructe uscate cu un conținut foarte ridicat de vitamina E și acizi grași sănătoși, precum omega-3.
  • Împreună cu mineralele esențiale din componența migdalelor, acești nutrienți mențin celulele în stare optimă. Totodată, migdalele îți reduc riscul de a suferi de boli cardiovasculare sau inflamatorii.
  • O porție de 100 g de migdale conține până la 26 mg de vitamina E.
  • Deoarece sunt bogate în calorii, este indicat să consumi migdale cu moderație.

2. Spanacul

Legumele cu frunze verzi precum spanacul reprezintă alimente bogate în vitamina E. Aceste produse vegetale sunt sărace în calorii, dar conțin mulți nutrienți esențiali pentru organism.

Printre altele, spanacul îți oferă un plus de vitamina E. Combinată cu ceilalți antioxidanți ai acestuia, vitamina E protejează organismul împotriva bolilor cronice rezultate în urma daunelor oxidative.

În plus, spanacul prezintă minerale esențiale care ajută la formarea globulelor roșii și care fortifică oasele și articulațiile. Dintre aceste minerale, următoarele ies în evidență:

  • Fierul
  • Magneziul
  • Calciul
  • Zincul
  • Potasiul

3. Varza furajeră

Some figure

Varza furajeră constituie o altă sursă importantă de vitamina E, precum și de alți nutrienți esențiali care protejează organismul împotriva efectelor îmbătrânirii. Se estimează că o cană de această legumă poate satisface între 6% și 8% din necesarul zilnic de vitamina E.

Varza furajeră conține, de asemenea, fibre și minerale esențiale. De îndată ce sunt absorbite de organism, acestea susțin funcția metabolică și previn boli ca diabetul și obezitatea.

4. Papaya

Binecunoscut în toată lumea datorită conținutului ridicat de vitamina C și fibre dietetice, fructul de papaya oferă și un plus de vitamina E. Efectul antioxidant al celei din urmă substanțe poate contracara impactul radicalilor liberi asupra celulelor și a țesuturilor.

În plus, fiind bogată în vitamina A, potasiu, magneziu și alte minerale, papaya susține toate sistemele corpului. Consumul regulat de papaya îți reduce riscul de a suferi de tulburări virale și inflamatorii. Acest fruct poate înfrumuseța aspectul pielii.

5. Măslinele

Some figure

Măslinele prezintă numeroase utilizări în bucătărie. Însă ele pot fi folosite și în scop medicinal, având un efect benefic atât asupra corpului, cât și al minții. Acest fruct intră în categoria de alimente bogate în vitamina E și aminoacizi esențiali. Împreună, acești nutrienți creează o barieră protectoare împotriva impactului radicalilor liberi.

Măslinele conțin și cantități mici de acizi grași esențiali. Efectul antiinflamator al acestora îmbunătățește sănătatea articulară și previne deteriorarea asociată înaintării în vârstă.

6. Avocado

Avocado se numără printre cele mai sănătoase alimente pe care le putem include în dietă. Pe lângă faptul că oferă un plus de vitamina E, acest fruct conține și acizi grași esențiali, complexul vitaminelor B și minerale.

  • Conținutul caloric al fructului de avocado este puțin mai ridicat decât cel al altor fructe și legume. Cu toate acestea, toți nutrienții săi îl fac să fie unul dintre cele mai bune suplimente dietetice disponibile.
  • Consumul de avocado și aplicarea externă a pulpei acestuia îmbunătățesc sănătatea pielii și a părului. Fața ta va avea de câștigat dacă incluzi acest fruct în dieta ta, iar semnele îmbătrânirii nu îți vor cauza probleme.

Dacă vei începe să consumi cele 6 alimente prezentate în acest articol, organismul tău va primi un plus de vitamina E și de antioxidanți potenți, necesari pentru a avea o sănătate optimă. Drept rezultat, bunăstarea ta va crește și vei fi mai puțin predispus apariției ridurilor și celorlalte semne timpurii ale îmbătrânirii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Traber, M. G. (2004). Vitamin E. In Encyclopedia of Dietary Supplements (pp. 757–769). CRC Press. https://doi.org/10.1081/E-EDS-120022054
  • Brigelius-Flohé, R., & Traber, M. G. (1999). Vitamin E: function and metabolism. FASEB Journal : Official Publication of the Federation of American Societies for Experimental Biology13(10), 1145–55. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10385606
  • Traber, M. G., & Atkinson, J. (2007, July 1). Vitamin E, antioxidant and nothing more. Free Radical Biology and Medicine. https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2007.03.024
  • Mandalari, G., Faulks, R. M., Rich, G. T., Lo Turco, V., Picout, D. R., Lo Curto, R. B., … Wickham, M. S. J. (2008). Release of protein, lipid, and vitamin E from almond seeds during digestion. Journal of Agricultural and Food Chemistry56(9), 3409–3416. https://doi.org/10.1021/jf073393v
  • Koike, S., Gladders, P., & Paulus, A. (2013). Spinacia oleracea. In Vegetable Diseases (pp. 368–381). CRC Press. https://doi.org/10.1201/b15147-18
  • Dreher, M. L., & Davenport, A. J. (2013). Hass Avocado Composition and Potential Health Effects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition53(7), 738–750. https://doi.org/10.1080/10408398.2011.556759

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.