5 remedii naturale pentru bășici
Scris și verificat de doctorul Karla Henríquez
Multe persoane sunt în căutare de remedii naturale pentru bășici. Aceste mici leziuni rezultă în urma frecării constante a pielii și apar, de obicei, în jurul călcâielor și al gleznelor, dar nu ocolesc nici alte zone ale corpului.
Indiferent de locația sa, pielea expusă frecării este predispusă la dezvoltarea bășicilor. Chiar și scărpinatul excesiv poate duce la apariția lor.
Bășicile rezultă în urma deteriorării țesuturilor pielii prin frecare. Zonele în care apar cel mai des sunt picioarele, care sunt afectate de încălțămintea inadecvată.
Alimentele prea reci sau prea fierbinți pot duce, de asemenea, la erupții de bășici pe gingii sau în alte părți ale gurii. Chiar și înțepăturile de insecte pot cauza bășici dacă te scarpini prea des în acel loc sau nu tratezi leziunea. Totodată, arsurile pot duce la formarea acestor răni.
În articolul de astăzi îți prezentăm cinci dintre cele mai eficiente remedii naturale pentru bășici care grăbesc vindecarea acestora.
Soluții și remedii naturale pentru bășici
1. Lasă-le să respire
Dacă nu vrei ca bășica formată să se agraveze, ține cont de următorul sfat: las-o să respire. Această soluție practică oferă o ameliorare imediată. Cu cât bășica este expusă mai mult la aer, cu atât se va vindeca mai repede.
Dacă este nevoie, pune un bandaj pe zona afectată pentru a putea merge mai ușor. Însă ai grijă să nu îl strângi prea tare. Ține centrul bandajului ușor ridicat pentru a permite aerului să circule pe sub el.
2. Aplică un unguent local
Da, ai citit bine. Chiar dacă pare evident, folosirea unui unguent poate fi extrem de utilă, prevenind răspândirea leziunii. Cremele aplicate local grăbesc vindecarea bășicii și elimină multe dintre urmările sale negative (dacă alegi tratamentul potrivit).
După ce ai îndepărtat murdăria și alte reziduuri din zona afectată, este indicat să aplici un unguent antibacterian. O textură de tip gel poate fi cea mai bună opțiune deoarece are și un efect răcoritor.
3. Usucă bășica
Singura modalitate de a trata o bășică dureroasă și incomodă (plină de lichid) este să o spargi. Pentru a preveni infecțiile, respectă următorii pași:
- Curăță bășica cu apă și cu săpun antiseptic.
- Sparge ușor bășica cu un ac de cusut dezinfectat cu spirt și stoarce tot lichidul.
- Nu îndepărta stratul superior al pielii, întrucât acesta oferă protecție împotriva infecțiilor.
- Nu uita să menții uscată zona afectată.
4. Aloe vera: unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru bășici
Desigur, aloe vera nu putea lipsi de pe lista de remedii naturale pentru bășici. Aceste leziuni pot fi o adevărată bătaie de cap pentru sportivi sau alte persoane expuse la anumiți factori externi, cum ar fi ploaia, soarele, o încălțăminte sau un echipament incomod.
Iată cea mai bună soluție:
- Taie o frunză de aloe vera, atât în lungime, cât și în lățime.
- Aplică gelul din interior pe zona afectată și vei observa imediat o îmbunătățire.
5. Mălai
Acest ingredient este foarte cunoscut în majoritatea țărilor din America Latină, dar și în România, fiind utilizat, așa cum bine știm, la prepararea mămăligii. Însă una dintre întrebuințările mai neobișnuite ale mălaiului este cea de remediu pentru bășici. Încearcă și tu rețeta de mai jos:
Ingrediente
- 1 lingură de mălai (10 g)
- 1 lingură de miere de albine (25 g)
Instrucțiuni
- Amestecă mălaiul și mierea de albine pentru a prepara o pastă.
- Aplic-o pe bășică. Acest remediu ajută la prevenirea unei posibile infecții.
Dacă disconfortul continuă chiar și după aplicarea acestor remedii naturale pentru bășici, este indicat să mergi la medic. Specialistul va evalua daunele asupra pielii și îți va prescrie un tratament adecvat.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Moliné, J. y S. M. (1999). Primeros auxilios : quemaduras. NTP 524: Primeros Auxilios: Quemaduras.
- Santos Heredero, F. X., Rodríguez Arias, C. A., Barberán López, J., Martín Antona, E., Pérez del Caz, M. D., Torres García, A., … Viadé Juliá, J. (2014). Heridas y Cicatrización. Revista de La Sociedad Española de Heridas.
- Ruiz, E. F. (2013). Antisépticos y desinfectantes. Enfermedades Infecciosas y Microbiologia. https://doi.org/10.1007/s00299-010-0857-1.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.