5 soluții de curățat cu bicarbonat și oțet
Pentru a-și proteja sănătatea și mediul înconjurător, milioane de persoane din toată lumea au ales să folosească produse de curățat ecologice. Spre deosebire de variantele clasice, acestea nu conțin substanțe chimice agresive. Descoperă în cele ce urmează cele mai bune soluții de curățat cu bicarbonat și oțet!
Deși marile companii ne spun că, în ceea ce privește curățarea locuinței, substanțele chimice sunt esențiale, avem la dispoziție numeroase alternative cu ingrediente naturale, care oferă rezultate similare fără a ne pune în pericol sănătatea.
Principalul avantaj al produselor de curățat naturale este faptul că sunt ieftine și ușor de folosit în locuință. Printre ingredientele pe care le poți folosi pentru a le prepara se numără bicarbonatul de sodiu și oțetul. Ele au abilitatea de a dezinfecta suprafețele, a îndepărta petele și a elimina grăsimea.
Vrei să profiți de proprietățile incredibile ale acestor 2 produse? Citește în continuare pentru a descoperi 5 soluții de curățat cu bicarbonat și oțet!
Cele mai bune soluții de curățat cu bicarbonat și oțet
1. Soluție pentru îndepărtarea petelor de pe covoare
Datorită proprietăților sale de absorbire și albire, bicarbonatul de sodiu constituie un ingredient util pentru eliminarea petelor de pe covoare.
Combinați cu oțetul alb, compușii bicarbonatului penetrează cu ușurință fibrele materialelor și îndepărtează reziduurile care formează pete.
Ingrediente
- 2 linguri (20 g) de bicarbonat de sodiu
- ½ cană (125 ml) de oțet alb
Instrucțiuni
- De îndată ce apare o pată pe covorul tău, presară bicarbonat de sodiu peste ea și freacă totul cu o perie.
- Apoi, toarnă puțin oțet alb peste pată și lasă-l să acționeze 5 minute.
- Îndepărtează reziduurile cu un aspirator și lasă covorul să se usuce.
2. Soluție pentru albirea hainelor
Hainele tale albe s-au îngălbenit? Gulerele și zona axilelor prezintă pete de transpirație? Combinând bicarbonatul de sodiu cu oțet, obții o soluție eficientă pentru redarea culorii originale a albiturilor.
Ingrediente
- 3 linguri (30 g) de bicarbonat de sodiu
- ½ cană (125 ml) de oțet alb
Instrucțiuni
- Freacă albiturile cu bicarbonat de sodiu, apoi înmoaie-le într-un lighean cu oțet alb.
- Lasă-le la înmuiat timp de 30 de minute, apoi clătește-le ca de obicei.
3. Soluție pentru dezinfectarea băii
Proprietățile antibacteriene ale bicarbonatului de sodiu și ale oțetului pot fi folosite pentru a dezinfecta toate suprafețele din baie. Aceste produse pot îndepărta resturile de săpun, petele de umezeală și alte reziduuri care se acumulează în closet, cadă și chiuvetă.
Ingrediente
- 2 linguri (20 g) de bicarbonat de sodiu
- ¼ cană (62 ml) de oțet alb
- 2 căni (500 ml) de apă
Instrucțiuni
- Toarnă apa într-un vasă și adaugă bicarbonatul de sodiu și oțetul alb.
- Așteaptă până dispare spuma, apoi folosește soluția preparată pentru a-ți curăța baia.
- Freacă suprafețele cu ajutorul unei perii sau al unui burete. Lasă soluția să acționeze 10 minute, apoi clătește.
4. Soluție pentru curățarea chiuvetei de bucătărie
Deși nu se poate vedea cu ochiul liber, chiuveta de bucătărie este lăcașul unui număr mare de bacterii nocive și patogeni proveniți din resturile alimentare. Pentru a evita infecțiile și contaminarea mâncării, cel mai bine este să o dezinfectezi în mod regulat cu produse antibacteriene.
Cea mai eficientă și ieftină soluție pentru curățarea chiuvetei de bucătărie se prepară cu oțet și bicarbonat de sodiu. Aceste 2 ingrediente elimină microbii și mențin oțelul curat și strălucitor.
Ingrediente
- 3 linguri (30 g) de bicarbonat de sodiu
- ¼ cană (62 ml) de oțet alb
Instrucțiuni
- Presară bicarbonatul de sodiu în chiuvetă și lasă-l să acționeze timp de 5 minute.
- Freacă chiuveta cu o perie, apoi picură oțetul alb în ea.
- Așteaptă încă 10 minute, după care poți să o clătești.
5. Soluție pentru eliminarea mirosurilor neplăcute din frigider
Frigiderul este foarte vulnerabil la acumularea de mirosuri neplăcute. Însă dacă îl cureți frecvent, nu te vei mai confrunta cu această problemă.
Oțetul alb este un produs alternativ care poate dezinfecta frigiderul în mod natural, fără a-ți pune în pericol sănătatea. Compușii săi acizi elimină reziduurile alimentare și grăsimea care tind să se acumuleze pe ușa frigiderului și în compartimentele acestuia.
Ingrediente
- ¼ cană (62 ml) de oțet alb
- ¼ cană (62 ml) de apă
- 5 linguri (50 g) de bicarbonat de sodiu (ingredient opțional)
Instrucțiuni
- Diluează oțetul alb într-o cantitate egală de apă.
- Toarnă mixtura obținută într-o sticlă cu pulverizator și pulverizeaz-o în fiecare compartiment al frigiderului.
- Las-o să acționeze timp de 5 minute și îndepărtează soluția rămasă cu o cârpă absorbantă sau un prosop de bucătărie.
- Apoi, înainte să depozitezi din nou alimentele în frigider, pune o farfurie cu bicarbonat de sodiu pe raft. Acest produs va absorbi orice mirosuri neplăcute rămase și va menține frigiderul curat pentru mai mult timp.
Ești pregătit să prepari cele 5 soluții de curățat cu bicarbonat și oțet prezentate în acest articol? În cazul în care folosești substanțe chimice agresive și nu ai încercat variantele naturale, prepară soluțiile de mai sus și te vei convinge că poți să ai o locuință curată fără a distruge mediul înconjurător.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Letscher-Bru, V., Obszynski, C. M., Samsoen, M., Sabou, M., Waller, J., & Candolfi, E. (2013). Antifungal activity of sodium bicarbonate against fungal agents causing superficial infections. Mycopathologia, 175(1-2), 153–158. https://doi.org/10.1007/s11046-012-9583-2
- Li Y. Stain removal and whitening by baking soda dentifrice: A review of literature. J Am Dent Assoc. 2017 Nov;148(11S):S20-S26. doi: 10.1016/j.adaj.2017.09.006. PMID: 29056186.
- Pinto, T. M. S. (2006). Vinagre como agente antimicrobiano no controle de Candida spp. em portadores de prótese total. https://www.scielo.br/j/jaos/a/7qDkZ7LpJj46ZRh9jW3CFDk/?lang=en#
- Solà, R. C., Gall, X. M., Huertas, B. A., Martínez, M. E. D., & Martínez, R. O. (2005). Síndrome de disfunción reactiva de las vías respiratorias. Estudio de 18 casos. Medicina Clínica, 124(11), 419-422. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0025775305717504
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.