Logo image
Logo image

6 cauze neobișnuite ale palpitațiilor

4 minute
Atât sedentarismul, cât și exercițiile fizice în exces pot cauza palpitații. Prin urmare, este necesar să găsești un echilibru în acest sens pentru a te bucura de o stare bună de sănătate.
6 cauze neobișnuite ale palpitațiilor
Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Chiar dacă pare greu de crezut, există multe cauze neobișnuite ale palpitațiilor pe care nu le putem identifica întotdeauna foarte ușor. Astăzi ți le prezentăm pe cele mai întâlnite. Ține cont de ele și nu te îngrijora mai mult decât este necesar dacă te afli în această situație.

Ce sunt palpitațiile?

Some figure

Înainte de a discuta despre cauze neobișnuite ale palpitațiilor, este bine de știut că acest simptom se manifestă ca o greutate în zona inimii cauzată de bătăile rapide ale acestui organ. Unele persoane le descriu ca pe un fâlfâit de aripi.

În general, palpitațiile sunt însoțite de simptome precum:

  • Amețeală
  • Greață
  • Atacuri de panică
  • Dureri în gât și cervicale

Cauze neobișnuite ale palpitațiilor

Dacă ai palpitații nejustificate, este important să îți analizezi puțin stilul de viață. În general, câteva schimbări minore sunt de ajuns pentru a trata problema.

1. Anxietate

Some figure

Anxietatea este una dintre principalele cauze ale palpitațiilor. Este important să știi cum să îți controlezi emoțiile atunci când ești pe punctul de a avea un atac de panică.

Palpitațiile cauzate de anxietate nu impun un risc major, însă trebuie să încerci să te calmezi și să îți controlezi emoțiile pentru a combate starea anxioasă. 

O opțiune ar fi să te întinzi în pat și să te gândești la un lucru fericit sau relaxant. În acest fel, vei uita de bătăile rapide ale inimii. Puțin câte puțin, aceasta va reveni la ritmul normal.

În plus, este indicat să eviți cofeina atunci când suferi de anxietate. Servește, în schimb, un ceai de mușețel sau de mentă.

2. Stres

Dacă ești stresat mai tot timpul, inima ta are de suferit. Pe lista de cauze neobișnuite ale palpitațiilor se află și un stil de viață foarte ocupat. În această situație, circulația sângelui este încetinită, provocând probleme cu tensiunea arterială și inima.

Dacă ai avut palpitații constante în ultimele zile, încearcă:

  • Să faci mai multe exerciții fizice pentru a te elibera de energii negative și stres.
  • Să duci o viață mai liniștită.
  • Să îți faci un program de lucru mai bine definit.

3. Sedentarism

Some figure

Te numeri printre acei oameni care evită sportul cu orice preț? Poate ar trebui să revii la acest obicei pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Poate nu îți vine să crezi, dar sedentarismul este, de asemenea, pe lista de cauze neobișnuite ale palpitațiilor. Prin urmare, este important să faci exerciții fizice timp de 30 de minute, cel puțin de două ori pe săptămână.

Pentru multe persoane, a merge pe jos de acasă la serviciu sau la magazin este de ajuns. Însă unii specialiști în fitness susțin că trebuie să faci exerciții fizice percepute ca atare. Mai exact, dacă nu te îmbraci în haine sport și nu îți planifici activitatea pe care vrei să o desfășori, corpul și mintea ta nu va înregistra mișcarea pe care o faci ca pe un exercițiu fizic propriu-zis.

5. Activitate fizică în exces

Știm deja că, în orice situație, excesul este periculos. Astfel, antrenamentul fizic în exces este la fel de dăunător ca sedentarismul. 

Efectele negative sunt și mai vizibile dacă ești trecut de 40 de ani sau dacă practici exerciții fizice cu impact ridicat. Prin urmare, suprasolicitarea fizică este încă una dintre aceste cauze neobișnuite ale palpitațiilor. Pentru a preveni acest simptom, ține cont de următoarele recomandări:

  • Practică exerciții fizice în ritmul adaptat propriilor tale abilități. 
  • Începe ușor, apoi mărește intensitatea pe măsură ce capeți mai multe abilități.
  • Cere sprijinul unui instructor de fitness.
  • Consultă medicul înainte de a începe să practici un sport nou.
  • Fă întinderi înainte de a practica alte exerciții.

5. Hipotensiune arterială

Some figure

Hipotensiunea arterială poate fi foarte periculoasă. Aceasta atacă inima în mod direct, provocând palpitații și o senzație de apăsare la nivelul inimii.

Dacă medicul te-a diagnosticat cu hipotensiune arterială, este esențial să respecți toate recomandările acestuia. Cel mai important este să împiedici agravarea problemei și necesitatea de a lua alte medicamente.

Pentru a-ți îngriji inima, te poți limita la o plimbare simplă în fiecare zi.

6. Boli cardiace din trecut

Some figure

Ai avut vreodată o afecțiune cardiacă? Unele persoane au probleme ale inimii în copilărie, care dispar ulterior. Însă trecerea timpului, stresul și obiceiurile dăunătoare pot duce la apariția palpitațiilor.

Dacă ai suferit în trecut de o boală cardiacă, ține cont de următoarele recomandări:

  • Evită consumul excesiv de cofeină și alcool.
  • Fă mișcare cu regularitate, însă nu în mod excesiv.
  • Consultă medicul în privința oricărei modificări a tratamentului medicamentos.

După cum poți vedea, există multe cauze neobișnuite ale palpitațiilor. Îți recomandăm să acorzi o atenție deosebită acestui simptom. Dacă palpitațiile apar izolat și rar, nu ai niciun motiv de îngrijorare. Însă poți interpreta apariția lor ca un semn al faptului că ar trebui să ai un stil de viață mai sănătos

În cazul în care palpitațiile apar frecvent, este indicat să mergi cât mai curând la medicul cardiolog.

 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Brahmbhatt, D. H., & Pugh, P. J. (2014). Palpitations. In Acute Medicine: A Symptom-Based Approach. https://doi.org/10.1007/9781139600354.049

  • Thavendiranathan, P., Bagai, A., Khoo, C., Dorian, P., & Choudhry, N. K. (2009). Does this patient with palpitations have a cardiac arrhythmia? JAMA – Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.2009.1673

  • Michie, S. (2002). CAUSES AND MANAGEMENT OF STRESS AT WORK. Occupational and Environmental Medicine. https://doi.org/10.1136/oem.59.1.67

  • Brugada, P., Andries, E., Gürsoy, S., & Brugada, J. (1993). Investigation of palpitations. The Lancet. https://doi.org/10.1016/0140-6736(93)91155-F

  • Friedman, B. H., & Thayer, J. F. (1998). Autonomic balance revisited: Panic anxiety and heart rate variability. Journal of Psychosomatic Research. https://doi.org/10.1016/S0022-3999(97)00202-X


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.