7 alimente care cresc nivelul trombocitelor
Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López
Știai că există anumite alimente care cresc nivelul trombocitelor în mod natural? Trombocitele sunt mici fragmente celulare care circulă prin sânge. Rolul lor este să formeze cheaguri pentru a stimula vindecarea rănilor și a stopa sângerările.
Trombocitele sunt produse de măduva osoasă și au abilitatea de a repara vasele sanguine lezate. Cu alte cuvinte, ele previn sângerările excesive atunci când ne rănim.
O altă caracteristică a trombocitelor este prezența unor săculeți în interiorul lor numite granule. Aceste componente secretă o substanță chimică care atrage alte trombocite spre locul unde se află leziunea, pentru a forma un „dop” (tromb).
Principala funcție a trombocitelor este să țină sub control hemoragiile. Așadar, prezența lor în sânge este esențială.
Problema este faptul că există diverse tulburări care le afectează funcțiile. Aceste tulburări au la bază fie o producție excesivă sau insuficientă de trombocite, fie funcționarea lor defectuoasă. Drept consecință, se declanșează boli sanguine cronice și crește riscul de pierderi semnificative de sânge.
În primul rând, medicul va supune pacientul unor investigații și îi va prescrie un tratament pentru a preveni complicațiile. O altă măsură utilă este să incluzi câteva alimente care cresc nivelul trombocitelor în dieta ta zilnică. Citește în continuare și ia aminte!
1. Dovleacul
Dovleacul (inclusiv semințele sale) conține aminoacizi și vitamine esențiale care susțin formarea trombocitelor. Consumul regulat de dovleac îmbunătățește abilitatea organismul de a absorbi proteine și vitamina A, nutrienți care joacă un rol important în producția de trombocite.
Totodată, datorită antioxidanților puternici din componența sa, dovleacul poate preveni efectele negative ale toxinelor și ale radicalilor liberi.
2. Fructele citrice
Consumate cu moderație, fructele citrice au un efect benefic asupra sănătății sângelui. Acestea conțin vitamina C, un nutrient esențial care crește numărul trombocitelor din sânge.
Absorbția vitaminei C fortifică sistemul imunitar, stimulând producția de anticorpi și reducând riscul de lezare a trombocitelor.
3. Agrișa indiană
Deși acest fruct exotic nu este foarte popular, agrișa indiană face parte din grupul de alimente care susține sănătatea sanguină și un sistem imunitar puternic. Aceasta conține vitaminele A și C. Ambele substanțe facilitează formarea trombocitelor care protejează corpul.
De asemenea, nivelul ridicat de antioxidanți al acestui fruct reduce impactul stresului oxidativ și riscul de boli cronice asociate cu scăderea nivelului trombocitelor.
4. Sucul de aloe vera
Sucul de aloe vera este un remediu cu multiple utilizări medicinale. Timp de secole, această băutură a fost consumată datorită beneficiilor sale pentru sănătate. Vitaminele și mineralele esențiale din componența sa purifică și protejează celulele sanguine.
Nutrienții sucului de aloe vera previn efectele negative ale toxinelor și ale agenților infecțioși, fortificând trombocitele. Astfel, sângele nu se subțiază și, atunci când vasele de sânge sunt lezate, nutrienții disponibili sunt folosiți adecvat.
5. Spanacul, pe lista de alimente care cresc nivelul trombocitelor
Spanacul face parte din grupul de legume verzi care oferă sute de beneficii corpului uman. Acesta are un conținut ridicat de vitamina K și proteine, care au o contribuție semnificativă în ceea ce privește formarea trombocitelor, prevenind hemoragiile atunci când ne rănim.
Sucul natural al spanacului stimulează producția trombocitelor, optimizând circulația sângelui prin vene.
6. Papaya
Interiorul fructului de papaya și frunzele plantei care îl produce pot completa tratamentele clasice pentru bolile care afectează trombocitele.
Sucul și infuziile de papaya reglează numărul celulelor sanguine, prevenind dezvoltarea bolilor cronice. Deși nu reprezintă un tratament miraculos pentru tulburările sanguine, consumul de papaya stimulează formarea trombocitelor.
7. Sfecla
Sfecla este bogată în antioxidanți care previn scăderea nivelului trombocitelor din cauza radicalilor liberi. Vitaminele (A, C și K) și mineralele din componența sa purifică sângele și reduc deteriorarea vaselor sanguine.
Consumată sub formă de suc, sfecla fortifică mijloacele de apărare ale organismului uman și previne problemele circulatorii.
Deși tratamentele variază în funcție de cauza problemei, consumul celor 7 alimente care cresc nivelul trombocitelor prezentate în acest articol susține bunăstarea generală. Cel mai bine este să le incluzi în dietă sub supravegherea unui medic. Specialistul va ține cont și de obiceiurile tale, de medicamentele pe care le iei și de terapiile la care te supui.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Current Dietary Guidelines. (s. f.). Food Sources of Iron. Consultado el 18 de agosto de 2024. https://www.dietaryguidelines.gov/resources/2020-2025-dietary-guidelines-online-materials/food-sources-select-nutrients/food-sources-iron
- Choudhary, A. K. (2022). Aspartame and Platelets in Type II Diabetic Patients. European Journal of Medical and Health Sciences, 4(3), 52-56. https://www.ejmed.org/index.php/ejmed/article/view/1306/797
- Eisa, M. S., Al‐Tikrity, M. A., Babikikir, M. M., & Yassin, M. A. (2021). Thrombocytopenia secondary to iron deficiency anemia responding to iron therapy. Clinical Case Reports, 9(7). https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ccr3.3983
- Hosseinzadeh, A., Bagherifard, A., Koosha, F., Amiri, S., Karimi-Behnagh, A., Reiter, R. J., & Mehrzadi, S. (2022). Melatonin effect on platelets and coagulation: Implications for a prophylactic indication in COVID-19. Life Sciences, 307, 120866. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0024320522005665
- Moroi, M. K., Loloi, J., & Songdej, N. (2020). Cranberry supplementation as a cause of major intraoperative bleeding during vascular surgery due to aspirin-like platelet inhibition. Blood Coagulation & Fibrinolysis, 31(6), 402–404. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32398461/
- Ranasinghe, P., Ranasinghe, P., Abeysekera, W. K. M., Premakumara, G. S., Perera, Y. S., Gurugama, P., & Gunatilake, S. B. (2012). In vitro erythrocyte membrane stabilization properties of Carica papaya L. leaf extracts. Pharmacognosy Research, 4(4), 196. https://www.phcogres.com/article/2012/4/4/1041030974-8490102261
- Silczuk, A., & Habrat, B. (2020). Alcohol-induced thrombocytopenia: Current review. Alcohol, 86, 9-16. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0741832920301804
- Winter F. D., Jr (2015). Immune thrombocytopenia associated with consumption of tonic water. Proceedings, 28(2), 213–216. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4365124/
- White N. D. (2022). Vitamin B12 and Plant-Predominant Diets. American Journal of Lifestyle Medicine, 16(3), 295–297. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9189588/
- Zhang, X., Gu, S., You, L., Xu, Y., Zhou, D., Chen, Y., … & Qian, W. (2020). Gut microbiome and metabolome were altered and strongly associated with platelet count in adult patients with primary immune thrombocytopenia. Frontiers in Microbiology, 11, 1550. https://www.frontiersin.org/journals/microbiology/articles/10.3389/fmicb.2020.01550/full
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.