7 beneficii ale foilor de dafin care te vor surprinde
Dafinul este folosit frecvent în bucătărie pe post de plantă aromatică. Dar ceea ce poate nu știai este că există diverse beneficii ale foilor de dafin, de care putem profita pentru a fi mai sănătoși. Dacă vrei să afli mai multe, citește în continuare pentru a afla în ce mod foile de dafin îți pot face viața mai simplă.
Vei dori să le folosești în fiecare zi pentru a profita de cele mai importante beneficii ale foilor de dafin!
1. Reducerea anxietății
Dacă arzi foi de dafin, fumul rezultat are un efect relaxant atât asupra corpului, cât și a minții. Trebuie însă să ai grijă pentru că inhalarea regulată a acestui fum poate cauza halucinații.
Atât timp cât iei toate măsurile de precauție necesare, acest truc te va ajuta să combați oboseala și va induce relaxarea.
2. Tratarea inflamațiilor, pe lista de beneficii ale foilor de dafin
Foile de dafin conțin eugenol, un compus care acționează asemenea unui agent antiinflamator. Cu ajutorul acestui ingredient, poți reduce inflamațiile apărute în orice regiune a corpului, în special la nivelul articulațiilor.
3. Întărirea sistemului imunitar
Pentru ca organismul uman să funcționeze în mod optim, acesta are nevoie de vitamine și minerale. Eugenolul din componența foilor de dafin are un efect antioxidant.
Așadar, arse sau întregi, foile de dafin pot fi incluse în multe rețete. Te sfătuim să le consumi în special atunci când ești răcit.
4. Beneficii pentru diabetici
Conform rezultatelor unor studii realizate în Statele Unite, consumul zilnic a 1-3 g de foi de dafin poate ameliora simptomele diabetului de tip II.
Citește și:
5. Susținerea sănătății sistemului respirator, printre cele mai importante beneficii ale foilor de dafin
Pe lista de beneficii ale foilor de dafin se află și abilitatea acestora de a desfunda căile respiratorii. Nu trebuie decât să inhalezi fumul rezultat atunci când încălzești ulei de dafin și vei putea spune adio flegmei.
Rețetă pentru a prepara ulei de dafin
Ingrediente
- 1 linguriță (5 g) de foi de dafin uscate
- 1 cană (200 g) de ulei de migdale dulci
Ustensile
- Un borcan de sticlă cu închidere etanș cu un volum de 200 ml
Instrucțiuni
- Mai întâi, spală bine borcanul de sticlă.
- Pune foile de dafin (curățate în prealabil) în acesta.
- Adaugă uleiul de migdale dulci.
- Sigilizează borcanul și lasă amestecul să stea timp de 40 de zile.
Beneficiile uleiului de dafin
Este benefic pentru piele
Uleiul de dafin este un produs excelent pentru îngrijirea pielii. Acesta este bogat în vitamine, minerale și antioxidanți, substanțe de care pielea are nevoie pentru a fi sănătoasă.
Totodată, uleiul de dafin are proprietăți antiinflamatoare și antimicrobiene. Astfel, îți poți folosi pentru a-ți menține pielea curată și a întârzia îmbătrânirea și efectele nocive ale radicalilor liberi.
Poate reduce febra
Dacă ai contractat o răceală sau gripă, inhalarea aburului rezultat în urma încălzirii uleiului de dafin constituie un remediu pe care merită să-l încerci. Poți opta și pentru aplicarea de comprese cu ulei de dafin pe piept. În acest mod, vei preveni infecțiile asociate răcelilor.
- Uleiul de dafin reglează temperatura corporală și, dacă ai febră, stimulează transpirația.
Nu uita să citești:
Relaxează musculară
Deoarece are un efect de vasoconstricție, uleiul de dafin susține reducerea contracțiile musculare și relaxarea impulsurilor nervoase. În plus, acest produs este ideal dacă vrei să-ți reglezi circulația sanguină.
Apelează la foile de dafin și dacă te doare capul sau spatele, ai o migrenă sau experimentezi dureri cervicale. Pentru a trata toate durerile menționate, poți să-ți faci masaj cu puțin ulei de dafin.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Algabri, S. O., Doro, B. M., Abadi, A. M., Shiba, M. A., & Salem, A. H. (2018). Bay Leaves have Antimicrobial and Antioxidant Activities. Journal of Pathogen Research, 1(1), 1-5. https://www.imedpub.com/abstract/bay-leaves-have-antimicrobial-and-antioxidant-activities-23114.html
- Anzano, A., de Falco, B., Grauso, L., Motti, R., & Lanzotti, V. (2022). Laurel, Laurus nobilis L.: a review of its botany, traditional uses, phytochemistry and pharmacology. Phytochemistry Reviews, 21, 1-51. https://link.springer.com/article/10.1007/s11101-021-09791-z
- Barboza, J. N., da Silva Maia Bezerra Filho, C., Silva, R. O., Medeiros, J. V. R. & de Sousa, D. P. (2018). An overview on the anti-inflammatory potential and antioxidant profile of eugenol. Oxidative medicine and cellular longevity, 2018, 1-9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6217746/
- Batool, S., Khera, R. A., Hanif, M. A. & Ayub, M. A. (2020). Bay Leaf. In M, Hanif., H, Nawas., M, Khan, & H, Byrne (Ed.). Medicinal plants of South Asia, 63-74. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7152419/
- Bennett, L., Abeywardena, M., Burnard, S., Forsyth, S., Head, R., King, K., … & Lockett, T. (2013). Molecular size fractions of bay leaf (Laurus nobilis) exhibit differentiated regulation of colorectal cancer cell growth in vitro. Nutrition and Cancer, 65(5), 746-764.https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01635581.2013.796999
- Berendika, M., Domjanić Drozdek, S., Odeh, D., Oršolić, N., Dragičević, P., Sokolović, M., Garofulić, I. E., Đikić, D., & Jurčević, I. L. (2022). Beneficial Effects of Laurel (Laurus nobilis L.) and Myrtle (Myrtus communis L.) Extract on Rat Health. Molecules, 27(2), 1-22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8778765/
- Bilen, S., & Bulut, M. (2010). Effects of laurel (Laurus nobilis) on the non-specific immune responses of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss, Walbaum). Journal of Animal and Veterinary Advances, 9(8), 1275-1279. https://www.medwelljournals.com/abstract/?doi=javaa.2010.1275.1279
- Buana, D. C., Sudiana, I. K., & Nugraha, J. (2019). The potency of bay leaves extract (Syzygiumpolyanthum) as anti-inflammation in Rattus norvegicus induced with Complete Freund’ s Adjuvant. Jurnal Teknologi Laboratorium, 8(2), 64-69. https://www.teknolabjournal.com/index.php/Jtl/article/view/177
- Jaksevicius, A., Carew, M., Mistry, C., Modjtahedi, H., & Opara, E. I. (2017). Inhibitory effects of culinary herbs and spices on the growth of HCA-7 colorectal cancer cells and their COX-2 expression. Nutrients, 9(10), 1-22. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28934138/
- Kaurinovic, B., Popovic, M., & Vlaisavljevic, S. (2010). In vitro and in vivo effects of Laurus nobilis L. leaf extracts. Molecules, 15(5), 3378-3390. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6263372/
- Khan, I., Shah, S., Ahmad, J., Abdullah, A., & Johnson, S. K. (2017). Effect of Incorporating Bay Leaves in Cookies on Postprandial Glycemia, Appetite, Palatability, and Gastrointestinal Well-Being. Journal of the American College of Nutrition, 36(7), 514-519. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28853992/
- Mohammed, R. R., Omer, A. K., Yener, Z., Uyar, A., & Ahmed, A. K. (2020). Biomedical effects of Laurus nobilis L. leaf extract on vital organs in streptozotocin-induced diabetic rats: Experimental research. Annals of Medicine and Surgery, 61, 188-197. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7817776/
- Ozcan, B., Esen, M., Sangun, M. K., Coleri, A. & Caliskan, M. (2010). Effective antibacterial and antioxidant properties of methanolic extract of Laurus nobilis seed oil. Journal of Environmental Biology, 31(5), 637-641. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21387914/
- Pacifico, S., Gallicchio, M., Lorenz, P., Duckstein, S. M., Potenza, N., Galasso, S., Marciano, S., Fiorentino, A., Stintzing, F. C., & Monaco, P. (2014). Neuroprotective potential of Laurus nobilis antioxidant polyphenol-enriched leaf extracts. Chemical research in toxicology, 27(4), 611-626. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24547959/
- Parlow, L., Humme, D., Ghoreschi, F. C., Oestmann, E., & Worm, M. (2022). Persistent contact dermatitis following use of laurel oil. Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft, 20, 338-342. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35060293/
- Singletary, K. (2021). Bay Leaf: Potential Health Benefits. Nutrition Today, 56(4), 202-208. https://journals.lww.com/nutritiontodayonline/Fulltext/2021/07000/Bay_Leaf__Potential_Health_Benefits.8.aspx
- Speroni, E., Cervellati, R., Dall’Acqua, S., Guerra, M. C., Greco, E., Govoni, P., & Innocenti, G. (2011). Gastroprotective effect and antioxidant properties of different Laurus nobilis L. leaf extracts. Journal of Medicinal Food, 14(5), 499-504. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21314364/
- United States Department of Agriculture. (1 de abril de 2019). Spices, bay leaf. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170917/nutrients
- Yilmaz, E. S., Timur, M., & Aslim, B. (2013). Antimicrobial, antioxidant activity of the essential oil of Bay Laurel from Hatay, Turkey. Journal of Essential Oil Bearing Plants, 16(1), 108-116. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/0972060X.2013.764158
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.