Logo image
Logo image

8 sunete produse de corp care nu trebuie ignorate

3 minute
Deși tindem să le considerăm normale, anumite sunete produse de corpul nostru pot semnala prezența unei probleme de sănătate. Așadar, nu trebuie să le trecem cu vederea.
8 sunete produse de corp care nu trebuie ignorate
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Știai că există diverse sunete produse de corp pe care nu trebuie niciodată să le ignori?

Corpul uman reprezintă cea mai perfectă mașinărie existentă. El este atât de înțelept încât, de fiecare dată când există o problemă la nivelul său, ne poate avertiza. Din păcate, rareori suntem conștienți de aceste semnale de alarmă și, în general, le ignorăm complet.

Semnalele transmise de corpul nostru sunt adesea sub formă de sunete. Poate fi vorba de pocnituri, țiuit în urechi, sforăit, zgomote la nivelul stomacului și nu numai.

În articolul de azi îți prezentăm 8 sunete produse de corp care merită toată atenția.

1. Pocnituri la nivelul picioarelor

Some figure

Acest tip de sunet poate fi cauzat de mai mulți factori, inclusiv de:

  • Oboseala musculară, care ar putea fi însoțită de congestionarea vaselor de sânge și uzura articulațiilor genunchiului din cauza suprasolicitării.
  • Caracteristicile anatomice ale ligamentelor și ale meniscului care, deși nu afectează mobilitatea picioarelor, produc zgomote foarte perceptibile.
  • Zile caracterizate prin mișcare excesivă, mai ales în cazul în care corpul este neobișnuit cu mult efort fizic.

În majoritatea cazurilor, aceste pocnituri nu semnalează existența unei probleme. Însă dacă sunt însoțite de durere sau inflamații, este important să consultăm un medic.

Trebuie să ne supunem unui control medical deoarece cauza sunetului ar putea fi ruperea unui ligament al meniscului sau chiar artrita.

2. Sforăitul constant

Some figure

Sforăitul este generat de vibrația căilor respiratorii atunci când aerul circulă prin gură sau nas.

În ciuda faptului că este foarte răspândit, medicii știu că, în general, sforăitul are la bază un tip de obstrucție sau blocaj la nivelul nărilor, al cavității bucale sau al gâtului.

Citește și:

Nu lăsa sforăitul să-ți strice somnul!

Iată care sunt principalele cauze ale sforăitului, care ar trebui să te dermine să-ți faci programare la medic:

  • Pierderea musculaturii de la nivelul gâtului
  • Obezitatea
  • Reacțiile la anumite medicamente
  • Consumul excesiv de băuturi alcoolice
  • Blocarea pasajelor nazale
  • Deviația de sept

3. Trosnirea maxilarelor, pe lista de sunete produse de corp care nu trebuie ignorate

Some figure

Uneori trosnirea maxilarelor este cauzată de deplasarea articulației temporo-mandibulare. Alteori această articulație poate fi afectată de artrită.

Trosnirea maxilarelor poate fi și o consecință a bruxismului (obiceiul inconștient de a scrâșni din dinți), a cariilor dentare sau a prezenței unei tensiuni ridicate la nivelul feței.

Indiferent de cauză, te sfătuim să consulți un specialist.

4. Zgomotele în urechi

Some figure

Deseori acel zumzet pe care îl percepem în urechi dispare pe cont propriu, fără tratament. Dar în cazul în care asemenea sunete apar constant și nu dispar ușor, ar fi bine să mergi la medic. Zgomotele neobișnuite în urechi pot fi cauzate de o infeție sau o boală a urechii interne.

5. Trosniturile intense în timpul somnului sau la trezire

Some figure

Acest tip de zgomot apare brusc. În general, este de scurtă durată și foarte enervant. Cauzele acestor trosnituri intense sunt încă necunoscute.

6. Trosnirea umerilor

Some figure

În această situație, pocniturile ar putea fi cauzate de:

  • Tendinită, adică inflamarea tendoanelor din cauza unei lovituri sau a uzurii excesive
  • Bursită, adică inflamarea săculețului dintre os și tendonul umărului
  • Rupturi de coafă rotatorie

7. Trosnirea coatelor, printre cele mai ignorate sunete produse de corp

Some figure

Trosnirea coatelor poate semnala o problemă mecanică la nivelul articulațiilor. Printre cauzele acestui simptom se numără:

  • O alimentație inadecvată, care alterează compoziția oaselor și a articulațiilor
  • Infecții localizate
  • Probleme metabolice
  • Leziuni cauzate de lovituri puternice
  • Sedentarism sau suprasolicitare și mișcări greșite

În asemenea situații, dacă sunetele persistă mult timp și sunt însoțite de dureri și inflamații, consultă un medic pentru a obține un tratament adecvat.

8. Pocniturile la nivelul gâtului

Some figure

Pocniturile de la nivelul gâtului pot fi mult mai grave decât bănuim. Acestea constituie adesea un simptom al unei probleme neurologice care afectează țesuturile, cum ar fi boala Parkinson.

Totodată, acest sunet poate fi cauzat de creșterea mărimii cartilajului tiroidian. În acest caz, pocniturile vor dispărea, iar problema se va remedia pe cont propriu.

Nu uita să citești:

Pocnitul degetelor – dăunător sau nu?

Reține faptul că, dacă cele 8 sunete produse de corp sunt însoțite de inflamații sau durere, este esențial să obții un tratament adecvat. Discută cu medicul tău, nu urma niciun tratament fără avizul acestuia și nu încerca să te diagnostichezi singur.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Tinnitus. 2015; Available at: https://www.nidcd.nih.gov/es/espanol/tinnitus. Accessed Feb 8, 2019.
  • Alfredo Santamaría DC, David Astudillo DO. Vía aérea superior, ronquido e implicancias clínicas. Revista Médica Clínica Las Condes 2013 May 1,;24(3):350-357.
  • Fantuzzi G. The sound of health. Frontiers in immunology 2014;5:351.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.