Logo image
Logo image

Proprietățile medicinale ale bicarbonatului de sodiu

3 minute
Amestecul de bicarbonat de sodiu și clorură de magneziu elimină toxinele și previne multe probleme de sănătate.
Proprietățile medicinale ale bicarbonatului de sodiu
Sara Ramo González

Verificat și aprobat de psihologul Sara Ramo González

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Încă din antichitate, bicarbonatul de sodiu a fost utilizat grație beneficiilor sale pentru sănătate, frumusețe și curățarea casei. Acest produs a început să fie studiat de către numeroși specialiști din toată lumea. Se pare că proprietățile medicinale ale bicarbonatului de sodiu sunt mai numeroase decât credeam.

Multora le vine greu să creadă că un produs aparent banal are atât de multe beneficii pentru sănătateÎnsă numeroase studii au demonstrat că bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pentru a preveni și a trata diverse boli, inclusiv unele cronice ca diabetul și cancerul.

De fapt, grație beneficiilor acestui produs, medicii au început să recomande pacienților să utilizeze bicarbonat de sodiu din ce în ce mai des.

Care sunt proprietățile medicinale ale bicarbonatului de sodiu?

Some figure

Proprietățile medicinale ale bicarbonatului de sodiu sunt cu adevărat uimitoare. De pildă, acest produs reduce efectele chimioterapiei și ale radiațiilor asupra unor organe precum rinichii și ficatul. Prim urmare, mulți medici oncologi recomandă utilizarea sa.

Oameni din întreaga lume apelează la un remediu simplu (puțin bicarbonat dizolvat în apă) pentru a combate hiperaciditatea gastrică și alte problemele asociate acesteia.

Deoarece beneficiile acestui produs sunt celebre, spitalele de urgență din toată lumea apelează la bicarbonat de sodiu pentru a salva viețile pacienților.

Combinat cu alte substanțe, cum ar fi iodul sau clorura de magneziu, bicarbonatul de sodiu poate fi utilizat pentru a prepara diverse remedii naturiste.

Bicarbonatul de sodiu reglează pH-ul din corp

Una dintre proprietățile medicinale ale bicarbonatului de sodiu este abilitatea sa de a alcaliniza organismul în mod natural. Atunci când există un deficit de ioni de bicarbonat în organism, pH-ul sângelui scade. În organism se dezvoltă un mediu acid care poate cauza numeroase probleme de sănătate.

Celulele organismului funcționează cel mai bine într-un mediu alcalin. Acest fapt confirmă beneficiile incredibile ale bicarbonatului de sodiu.

Vezi și:

30 de utilizări ale bicarbonatului de sodiu

Some figure

Pentru ca sângele nostru să aibă un pH alcalin, este esențial să urmăm o dietă adecvată. Un stil de viață nesănătos și o alimentație deficitară, bogată în mâncăruri precum celebrele alimente „fast food”, sunt factori care favorizează aciditatea și, drept consecință, dezvoltarea bolilor.

Atunci când pH-ul organismului devine acid, suntem supuși unui risc mai mare de maladii cronice. Printre acestea se numără cancerul, osteoporoza, diabetul și afecțiunile cardiace, dar nu numai.

Din acest motiv, bicarbonatul de sodiu este un aliat de nădejde în ceea ce privește menținerea sănătății corpului. Acesta dilată vasele de sânge din interiorul țesuturilor pentru a facilita transportul oxigenului. Acest lucru contribuie la alcalinizarea organismului.

Citește și:

5 modalități de a-ți regla pH-ul cu bicarbonat de sodiu

Numeroase studii au demonstrat că bicarbonatul de sodiu poate preveni boli ca artrita, guta, gripa, calculii renali și diabetul.Grație acestor beneficii, nu trebuie să ezităm să folosim bicarbonatul de sodiu pentru a ne îmbunătăți sănătatea.

Putem, de pildă, să combinăm acest ingredient cu puțină clorură de magneziu. În acest fel, obținem un remediu foarte eficient. Ambele ingrediente sunt utile pentru a curăța țesuturile, celulele și organele de toxinele acumulate în exces.

De ce urăște industria farmaceutică bicarbonatul de sodiu?

Bicarbonatul de sodiu este văzut ca un „inamic” de către industria farmaceutică deoarece oferă toate beneficiile enumerate anterior. Este o variantă ieftină, sigură și eficientă la care putem apela oricând fără nicio problemă. Trebuie doar să avem grijă să utilizăm cantități adecvate și să nu facem exces.

Te sfătuim să-ți consulți medicul înainte de a începe un tratament pe bază de bicarbonat de sodiuÎn acest fel, te poți asigura că nu vei avea parte de urmări nedorite.

În anumite cazuri, bicarbonatul poate cauza efecte secundare precum sete, dureri de cap, inflamații la nivelul picioarelor și senzații de slăbiciune.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Engelking, L. R. (2010). Textbook of Veterinary Physiological Chemistry, Updated 2/e. Academic Press.
  • Feher, J. J. (2017). Quantitative human physiology: an introduction. Academic press.
  • Feher, J. (2012). 6.5 – Acid–Base Physiology I: The Bicarbonate Buffer System and Respiratory Compensation. In J. Feher (Ed.), Quantitative Human Physiology (pp. 595–601). Boston: Academic Press. https://doi.org/https://doi.org/10.1016/B978-0-12-382163-8.00065-7
  • SODIUM BICARBONATE. WebMD. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1470/sodium-bicarbonate
  • Gerry K. Schwalfenberg. 2011. Journal of Environmental and Public Health. https://www.hindawi.com/journals/jeph/2012/727630/
  • Juel, C. (2008), Regulation of pH in human skeletal muscle: adaptations to physical activity. Acta Physiologica, 193: 17-24. doi:10.1111/j.1748-1716.2008.01840.x
  • Acidosis. Medline Plus. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/001181.htm
  • Fenton TR, Fenton CJ. Evidence does not support the alkaline diet. Osteoporos Int. 2016;27(7):2387–2388. doi:10.1007/s00198-016-3504-z

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.