Logo image
Logo image

Cancerul oral: simptome, factori de risc și prevenire

4 minute
Este important atât să știi cum să previi cancerul oral, cât și să cunoști posibilele semne de avertizare transmise de organismul tău care indică prezența acestei boli. 
Cancerul oral: simptome, factori de risc și prevenire
Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Cancerul oral este legat de cancerul din zona capului și a gâtului. Tumorile care apar în urma acestor tipuri de cancer sunt:

  • Carcinoame, care se găsesc pe pereții cărnoși ai cavității bucale;
  • Adenocarcinoame, care sunt localizate în celulele glandulare.

Cancerul oral se aseamănă cu alte tipuri de cancer, însă este necesar să îi cunoști simptomele specifice pentru a ști cum să îl previi.

Din fericire, există și alte metode de a combate această boală, în afară de intervenții chirurgicale. Prin urmare, este foarte important să detectezi la timp cancerul oral. 

Principalele simptome ale cancerului oral

Some figure

Cancerul oral este foarte ușor de observat deoarece provoacă o aftă bucală care nu se vindecă în decursul mai multor săptămâni. Acesta este simptomul principal al bolii, însă nu singurul. Alte semne la care trebuie să fim atenți sunt următoarele:

  • Pete albicioase în gură
  • Sângerări inexplicabile
  • Dificultate de a-ți mișca maxilarul sau de a mesteca
  • Răgușeală sau modificarea considerabilă a vocii
  • Pierdere a sensibilității sau durere în zona gurii, a feței sau a gâtului
  • Durere de urechi nejustificată

Simptomele de mai sus pot fi cauzate și de alte afecțiuni, însă dacă observi că te confrunți simultan cu două sau mai multe dintre ele, este indicat să te adresezi imediat unui medic.

Factori de risc ai cancerului oral

La fel ca alte tipuri de cancer, cancerul oral se dezvoltă ca urmare a anumitor circumstanțe nefavorabile. Boala poate apărea însă și la persoane care nu fac parte din categoriile de mai jos. Prin urmare, este foarte important să ai grijă de sănătatea ta și să fii foarte atent dacă ești supus următorilor factori de risc:

1. Fumatul

Some figure

Nu se cunosc cauzele exacte ale dezvoltării celulelor canceroase la nivelul gurii. Cu toate acestea, specialiștii ne avertizează că o contribuție importantă o poate avea fumatul.

Fumul de țigară este foarte dăunător, irită mucoasa bucală și este asociat în mod direct cu peste 60% dintre cazurile de cancer oral. Totodată, mestecarea tutunului provoacă iritații la nivelul gurii deoarece implică un contact direct cu celulele cavității bucale.

Dacă fumezi, este recomandat să încerci să renunți treptat la acest obicei. Există multe metode eficiente de a te lăsa de fumat. Ai încredere când îți spunem că în acest fel contribui enorm la prevenirea cancerului oral și nu numai.

2. Consumul excesiv de alcool

Consumul excesiv de alcool este asociat, la rândul său, cu dezvoltarea cancerului oral. Consumi frecvent băuturi alcoolice? Mai și fumezi?

În acest caz, este important să acorzi o atenție deosebită cavității bucale pentru a observa apariția oricărui simptom îngrijorător. Din păcate, ești predispus unui risc major de a te îmbolnăvi de cancer oral.

Ideal ar fi să renunți la consumul de alcool cât mai curând posibil. Este adevărat că unele băuturi alcoolice oferă anumite beneficii pentru sănătate, însă acestea trebuie servite întotdeauna cu moderație.

3. Antecedentele de cancer oral în istoricul medical al familiei

Persoanele care au avut bolnavi de cancer oral în familie sunt mai predispuse la dezvoltarea acestei boli. Dacă este și cazul tău, ai grijă să îți faci un consult medical o dată pe an.

În plus, este foarte important să îți informezi medicul stomatolog în privința antecedentelor de cancer oral în istoricul familiei. Astfel, acesta va fi atent la posibilele manifestări ale bolii în timpul controalelor obișnuite. De multe ori dentistul poate fi un aliat extraordinar în detectarea cancerului oral, deoarece poate verifica zone ale gurii pe care tu nu le poți observa.

Totodată, este bine să vorbești cu medicul tău și să îl întrebi dacă este necesar să îți faci anumite analize pentru a te asigura că ești sănătos.

4. Bolile cu transmitere sexuală

Majoritatea oamenilor consideră că singura boală cu transmitere sexuală (BTS) problematică este HIV/SIDA. Este adevărat că această afecțiune este fatală și nu trebuie tratată cu superficialitate. Însă trebuie să reținem faptul că și alte BTS pot cauza probleme grave de sănătate.

În cazul de față, este important să menționăm, de exemplu, virusul Papiloma uman (HPV). Acesta poate provoca diverse tipuri de afecțiuni, unele dintre ele ușoare. Din păcate, problemele mai severe cauzate de HPV pot duce la dezvoltarea cancerului oral.

Este necesar să mergi la medicul ginecolog în mod regulat pentru a verifica sănătatea aparatului tău reproducător prin intermediul analizelor de rutină. În general, un test Babeș-Papanicolau pe an este de ajuns pentru a descoperi posibilele nereguli.

Cum să previi cancerul oral

Some figure

Pentru a preveni și a combate cancerul oral, este esențial să ții cont de următoarele sfaturi:

  • Fii atent la simptomele generale prezentate mai sus și informează-te și în privința celor mai puțin cunoscute.
  • Când te speli pe dinți, ai grijă la anumite semne, cum ar fi sângerări sau afte bucale care nu se vindecă în aproximativ 10 – 15 zile.
  • Alte simptome la care trebuie să fii atent sunt durerea în gât, răgușeala sau dificultatea de a-ți mișca maxilarul.
  • Menține o dietă echilibrată.
  • Nu fuma și nu mesteca tutun.
  • Consumă băuturi alcoolice cu moderație.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bagan, J., Sarrion, G., & Jimenez, Y. (2010). Oral cancer: Clinical features. Oral Oncology. https://doi.org/10.1016/j.oraloncology.2010.03.009
  • Kademani, D. (2007). Oral cancer. In Mayo Clinic Proceedings. https://doi.org/10.4065/82.7.878
  • Blot, W. J., McLaughlin, J. K., Winn, D. M., Austin, D. F., Greenberg, R. S., Susan, S., … Fraumeni, J. F. (1988). Smoking and Drinking in Relation to Oral and Pharyngeal Cancer. Cancer Research. https://doi.org/10.1007/s10552-007-9026-4
  • Warnakulasuriya, S., Sutherland, G., & Scully, C. (2005). Tobacco, oral cancer, and treatment of dependence. Oral Oncology. https://doi.org/10.1016/j.oraloncology.2004.08.010

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.